3. nedjelja kroz godinu

GOSPODNJI DUH

Duh Gospodnji na meni je...« veIi Isus u današnjem Evanđelju i time primjenjuje na sebe riječi proroka Izaije. Slušatelji u zbornici neka znaju, da se počinje ostvarivati davno naviještena i željno očekivana mesijanska vremena.
O tom Gospodinovom duhu koji je nad Isusom, ne čitamo danas prvi puta. Na krštenju na Jordanu nad Isusom su se otvorila nebesa i Duh je poput goluba sišao na Nj. Isti Duh Ga je zatim četrdeset dana vodio kroz pustinju, odande se Njegovom snagom vratio u Galileju i počeo učiti u zbornicama.
Ta česta navođenja Bozjega Duha nad Isusom nisu slučajna. Žele reći, da Isus nije bio samozvanac, koji bi se pojavio sam od sebe i počeo činiti nešto svojega. Što Isus govori i radi, ostvarivanje je velikog plana, kojega je već davno zamislio i sada ga izvodi Duh Božji. To potvrđuje i način Isusova postupanja. Nastupni govor ne započinje svojim riječima i svojom mudrošću. Poziva se na povijest, navodi svete i od Boga nadahnute knjige, koje su sadašnji trenutak već davno prije nagovijestile.
Također i sadraj Izaijinih riječi, koje je Isus primijenio na sebe, je proročki. Pomazanik, nad kojim je Božji Duh, ne dolazi radi bogataša, mogućnika i vladara ovoga svijeta. Obraća se siromašnima, koji su prikraćeni za životna dobra; zatvorenicima, da ih odvede na slobodu; slijepima, da im vrati vid; progonjenima, da im udahne slobodu, i konačno svima, kojima je potrebno milosrđe. ..
Nazarećane ta propovijed nije oduševila. Nije ispunila njihova očekivanja. Zamišljali su Mesiju, koji će svim silama udariti po protivniku, susjedne narode podjarmiti, a Izraelu donijeti političku snagu i zemaljska dobra.
Raskorak između onoga, što Isus daje, i onoga, što ljudi od Njega očekuju, nastavlja se do naših dana. Jesmo li mi drugačiji? A nad Isusom je Duh Gospodnji.Obraćenje Sv. Pavla


- 'Savle, brate! Gospodin, Isus koji ti se ukaza na putu kojim si išao, posla me da progledaš i napuniš se Duha Svetoga.'
I odmah mu s očiju spade nešto kao ljuske te on progleda pa usta, krsti se i uzevši hrane okrijepi se".
Nekoliko dana provede s učenicima u Damasku te odmah stade po sinagogama propovijedati Isusa, da je on Sin Božji.Biskup Vlado Košić prigodom ekumenske molitvene osmine za jedinstvo kršćana kaže:

'Za nas je to uvijek prigoda da si posvijestimo da je jedinstvo koje želimo i koje smo dužni graditi jer je to bila Isusova zapovijed i želja, zapravo dar Božji.

Prije svega to je promjena srca, promjena naših stavova, prihvaćanje drugih, uživljavanje u njihovu situaciju i na taj način produbljivanje zajedništva.

Samo to može uroditi plodom da Crkva uistinu postane jedna.'Glas Koncila, Mak, Glasnik Srca Isusova i Marijina, Glasnik Sv. Josipa, Kana, Veritas, Radosna vijest, Živo vrelo, i ostali crkveni tisak u našoj župi premalo se čita. Crkveni tisak može pokrenuti čovjekovo tjelo, srce i duh. ČITATI ILI NE ČITATI?

Darovatelji za crkvu za 2007. god -HVALA VAM

NIKOLIĆ BLAŠKO HRŽENICA VARAŽDIN 22 1095
VAĐON JOSIP STRUGA 50 200
BENC STJEPAN SRUGA 86 100
BAČANI DAMIR KARLOVEC SREDNJA 18 200
SRNEC JOSIP HRŽENICA RADNIČKA 8 150
MILKOVIĆ VESNA HRŽENICA M KRLEŽE 2 100
PRELOG ĐURO STRUGA 48 200
OKIĆ SREČKA STRUGA 48 150
KOLARIĆ VLADO KARLOVEC SREDNJA 19 200
NAMJESNIK ĐURO KARLOVEC DRAVSKA 11 150
SAČER LJUBOMIR SESVETE BR RADIĆA 9 200
SERMEK MLADEN PRILES 8 200
KOVAČIĆ ZLATKO SV ĐURĐ LOVAČ PUT 5 200
KOVAČEK JOSIP PRILES 34 200
TURKOVIĆ DRAGO KARLOVEC GORICA 9 200
TUREK FRANJO SESVETE VINOGRAD 44 200

KršteniVjenčanja
Umrli

Julijana Jambrović r. 1931. iz Komarnice L. 1 b. Pokopana je u Sv. Đurđu.
Jelka Lončarić r.1922. iz Hrženice gdje je i pokopana


Raspored Svetih Misa

U 23.01. Ema
S 24.01. Sv. Franjo Saleški 7.30+Gomaz Franjo Josip Drago Ivan Rak Franjo
Č 25.01. Obrać. sv. Pavla 7.30+Tihomir Dijanošić
Klanjanje Martijanec
P 26.01. Sv. Timotej i Tit 7.30+
S 27.01. Anđela Merici 7.30+ Špoljarić Tomo i ob: Kos Ivan Elizabeta
7.50 Novak Tomo Štiglec Monika
N 28.01. 4. Nedjelja kroz godinu 8.00+pro populo
9.30 Struga+Magić Đuro
11.00 + Mužic Antun Terezija Antun