10. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Isus se uputi u grad zvani Nain. Pratili ga njegovi učenici i silan svijet. Kad se približi gradskim vratima, gle, upravo su iznosili mrtvaca, sina jedinca u majke, majke udovice. Pratilo ju mnogo naroda iz grada.
Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: "Ne plači!" Pristupi zatim, dotače se nosila; nosioci stadoše, a on reće: "Mladiću, kažem ti, ustani!" I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci.
Sve obuze strah te slavljahu Boga govoreći: "Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!" I proširi se taj glas o njemu po svoj Judeji i po svoj okolici

Luka 7,11-17

Dođi Bože i ove noći, na vrata našeg kuće
Sada, neka tvoja povorka života susretne našu povorku umora i umorenog.
Povorku u molitvi predane žalosti i jada.Na početku čovječanstva Bog je viknuo: „Ustani!“ i iz ničeg stvorio ovaj vidljivi svijet. „Ustani!“, viknuo je Isus u današnjem evanđelju jedincu udovice iz Naima. I jedinac izlazi iz lijesa živ. Smrti, kako tjelesnoj tako duhovnoj, može zapovijedati samo Bog. Isus Krist je u ovom slučaju dokazao da je Bog. „Mladiću, kažem ti, ustani!“ (Lk 7,14). Danas zove svakog od nas po imenu: „Ustani iz smrti u život. Ako želiš, ja ću svojom milošću uskrsnuti tvoju dušu od grijeha.“

Često smo svjedoci da mladi ljudi brzo završavaju ovozemaljski život. Otvorimo li novine, možemo u njima čitati obavijesti o smrti, naći ćemo puno onih koji u cvijetu mladosti odlaze s ovoga svijeta. U raznim novinskim tekstovima pročitat ćemo razne naslove: „Droga ga odvela u smrt“, „Bolest na ga je oduzela i u crno nas zavila“, „Otišao u smrt zbog neuzvraćene ljubavi“ itd. U sredinama u kojima živimo puno mladih završava prerano svoj život. Ako pogledamo naše prometnice, uzduž i poprijeko lijepe naše, kraj puta kao svjedoci stoje tolika obilježja onima koji su izgubili svoj život upravo na njima. Odvezli se u smrt s 200 km na sat“ Većina onih koji su poginuli u prometnim nesrećama na našim cestama su mladi ljudi. Možemo reći, da je krvlju naše mladosti natopljen svaki centimetar asfalta. Mnogi mladi svoj život olako izgube, ili su se razočarali u svom životu ili su izgubili smisao života. I svaki put, kada ih ispraćamo na groblja pitamo se: „Zašto? Zašto baš u cvijetu mladosti završi svoj život?“ Ne možemo ni zamisliti kolika je bol roditelja za njihovom djecom.

Ovaj broj „Bokčeca“- župnog listića posvećujem svima majkama naše koje su izgubile svoje dijete (u našoj župi). Molim za sve mame koje su morale shrvane u boli i žalosti biti na sprovodu svoga djeteta. Molim zajedno s njima i prikazujem mise za pokojne sinove i kćeri.

Poštovani čitatelji našega župnoga listića."Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim? Protivnici moji i dušmani posrću i padaju. Veličam te, Gospodine, jer si me izbavio i nisi dao da se raduju nada mnom dušmani. Gospodine, izveo si mi dušu iz podzemlja, na rubu groba ti si me oživio."

Ovim riječima uvodi nas ulazna pjesma u liturgiju 10. Nedjelje kroz godinu. Naravno, pitamo se od čega nas to naš Gospodin treba braniti i čuvati. Možda bi u ovom vremenu najlakše bilo to reći da nas brani i čuva od nas samih. Živimo u vremenu u kojem je došlo do poremećaja istinskih kršćanskih vrijednosti, i to kod katolika. Žalosno je da katolici u svom životu puno puta brane kršćanske vrijednosti i spremni su za njih se žestoko boriti svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, a da u isto vrijeme nisu spremni živjeti po tim kršćanskim načelima. To je ono o čemu bi trebali u ovom trenutku razmišljati i povući određene konzekvence! Hoćemo li ili nećemo ovisi o svakom od nas pojedinačno.

Vaš župnik!


Izniman uspjeh Građanske inicijative
»U ime obitelji«koja je - kako je objavila - prikupila više od 710.000 potpisa građana koji žele referendum da bi se ustavno zaštitio brak kao zajednica jedne žene i jednoga muškarca, neizmjerno je važniji čak od samoga referenduma. Naime, u samo dva tjedna tako velik broj hrvatskih građana, različitih vjerskih i svjetonazorskih pripadnosti, očitovao je da sve dosadašnje manipulacije nisu uspjele većini izbrisati povjerenje u svoj zdravi razum ni izvorno razumijevanje ljudske naravi, lišeno svih oblika instrumentalizacije i ideologizacije. Još više, tako velik broj hrvatskih građana očitovao je svoje osobno oslobođenje iz straha koji im je na različite načine, često i vrlo suptilne i mnogima neprepoznatljive, bio nametan desetljećima te su dali svoj potpis i osobne podatke, premda su svjesni, ili možda baš zato što to nije po volji većine političara, osobito sada vladajućih, da se to izravno suprotstavlja nametanjima glavne struje javnoga mnijenja.

Tvrdnje da će tek većina u Saboru odlučivati o eventualnoj promjeni ustava neovisno o rezultatu referenduma o braku, revolucionarno je najavljivanje rušenja hrvatskoga ustavno-pravnoga poretka i još jedno očitovanje žive boljševičke svijesti. Da nije bilo skupljanja potpisa, to ne bi postalo tako očito najširim krugovima hrvatskoga društva. (G.Koncila).

Naša župa je prikupila 367 glasova. Hvala onima koji su dali svoj glas i potpis za referendum a ostalima neka je na razmišljanje i propitkivanje savjesti.


MEŠTROVIĆ MIJO SV ĐURĐ LJ GAJA 6
200
GIZDAVEC DIJANA KALROVEC GLAVNA 18 200
JAGIĆ MARIJA LUKA 45 500
ŠALGAJ MARIJA PRILES 70A 150
PIRC MIJO SV ĐURĐ CVJETNA 17 200
TUREK DRAGICA SESVETE BR RADIĆA 14 150
ČANAKI STJEPAN HRŽENICA KR TOMISLA 6 200

Žan Vidović
r.2013. sin Tomislava i Tamare iz Selnice Podravske 3.

Franjo Jagić
r.1950. iz Luke.

Novak Tamara i Tomislav Vidović .

Ozivaju se

Zlatar Dejan
r.1990. iz Sv Đurđa V. Lisinski 11, i Ivana Kosi r.1990. iz Sesveta Br. Radića 1.

Vjenčanje je 15.6.2013.
Za ženidbenu zapreku javite župniku.P
10.06.
Bogumil
7.30 Dijanošić Tihomir
18.00 Križovljan +Zdravko Borak
U
11.06.
Sv Barnaba
7.30
S
12.06.
Sv. Bazilid
7.30
19.00 ML
Č
13.06.
Sv. Antun Padovanski
7.30 +Magić Marija
9.00 Sesvete +Atančin Tomo Franca, Latin Stjepan Katarina, Horvatić Katica Ivan Tito, Triplat Antun Milka, Štabi Ivan Marija
P
14.06.
Valerije
7.30 +Rožić Terezija Alojz
S
15.06.
Sv. Vid
7.30+ Kovaček Zvonko
N
16.06.
11. NKG
8.00+ Rade Josip Katarina Kraljić, Milka Mijo Bahat
9.30 +Grgek Dragutin
11.00 +Ob. Borović i +ob Kos