10. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Dođe Isus u kuću. Opet se skupi toliko mnoštvo da nisu mogli ni jesti. Čuvši to, dođoše njegovi da ga obuzdaju jer se govorilo: »Izvan sebe je!« I pismoznanci što siđoše iz Jeruzalema govorahu: »Beelzebula ima, po poglavici đavolskom izgoni đavle.« A on ih dozva pa im u prispodobama govoraše: »Kako može Sotona Sotonu izgoniti? Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli, ono ne može opstati. Ili: ako se kuća u sebi razdijeli, ona ne može opstati. Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj. Nitko, dakako, ne može u kuću jakoga ući i oplijeniti mu pokućstvo ako prije jakoga ne sveže. Tada će mu kuću oplijeniti! Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskima, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule. No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga.« Jer govorahu: »Duha nečistoga ima.« I dođu majka njegova i braća njegova. Ostanu vani, a k njemu pošalju neka ga pozovu. Oko njega je sjedjelo mnoštvo. I reknu mu: »Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!« On im odgovori: »Tko je majka moja i braća moja?« I okruži pogledom po onima što su sjedjeli oko njega u krugu i kaže: »Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka.«

Mk 3, 20-3510. NEDJELJA KROZ GODINU – 13.6.2021.

-Tko od nas nije doživio neugodne trenutke -kada smo bili nazivani svakakvim imenom ili kad je rečeno nešto o nama što nije bilo istina?
Kad govorimo o nekome nešto što je izmišljeno, to nije obično laž, nego to je kleveta. Koliko toga neistinitoga o meni govoraše?
- Klevetu širi oštri, poganski, ljudski jezik koji je bespoštedno udara po tuđem dobrom glasu, časti, imenu i ponosu.
- Sin Božji nije prošao bez klevete.
- U današnjem evanđelju čuli smo kako je rečeno Isusu: „Belzebuba ima, po poglavici đavolskom izgoni đavle!“ (Mk 3, 22) i dalje: „Duh nečisti je u njemu!“ (Mk 3, 30).
- To nisu ljudske riječi, to samo Sotona može govoriti i takvu najružniju klevetu na Boga izreći.
- Isus ih je upitao: „Kako može Sotona Sotonu izgoniti?“ (Mk 3, 23). Drugim riječima: Vrana vrani ne vadi očiju! To isto vrijedi i za Sotonu. Svi su đavli u jednom složni, kad je u pitanju čovjek, a to je da čovjeka uvedu u loše društvo ovdje na zemlji i zagrle ga svom snagom u svoje kraljevstvo tame, laži, prokletstva. U tom su svi đavoli složni.
- Zato im je Isus rekao: „Ako je Sotona ustao sam na sebe, i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj.“ (Mk 3, 26).
- Još jednu klevetu su izdali na Isusa, doduše nešto blažu. Dok je Isus propovijedao i silan svijet dolazio k njemu, zlobnici su rekli: Izvan sebe je.
Taj glas se proširio i majka Isusova i možda netko od Marijinih sestara i njihova djeca, požurila su do Isusa da vide što se s njim događa.
- Kad su mu rekli da ga braće i sestre čekaju vani, moramo znati da kod židova se pod tim misli na širu rodbinu, a ne na braću po krvi.
Isus je odgovorio: „Tko je majka moja i braća moja?
Tko god vrši volju Božju on mi je i brat i sestra i majka!“.
- Isus je htio tim riječima reći da ljudi koji se vraćaju s krivog puta i slijede njegov put, čine s njim jedno duhovno srodstvo, koje je on izdiže iznad krvnog srodstva.
- Na kraju pitanje svima nama: Ako se Isus zbog mene i tebe odrekao jela i odmora, ostavio i kuću i majku i prijatelje, da svi mi postanemo Božji prijatelji i njegova braća, jesmo li se mi sposobni u svom životu ičega odreći za Boga i za Isusa, za njegovu nauku i istinu i ljubav?
I to stvarno, a ne samo riječima! Amen.*12. 6. u 10.00 sati u žup. crkvi -Ispovijed za prvopričesnike i roditelje

*Ovogodišnji hod za Isusovim presvetim Tijelom proslavili smo svečanim euharistijskim slavljem na kojem su bili prisutni naši ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, vatrogasci s područja naše općine na čelu sa svojim zapovjednicima te načelnikom Josipom Janijem, zatim lovci, članovi udruga, mještani koji su nas dočekali kod prekrasno urešenih postaja.

Uz zvukove limena glazbe, latice ruža, poklik Svet, svet svet, svet i presvet Isusu Oltarskomu sakramentu svetomu smo radosno izgovarali hodajući za uvijek prisutnim Isusom.
Ponijeli smo Njegov sveti blagoslov, pa noseći ga i dijeleći drugima, ne stidimo se i ostalih dana na izvanjski i vidljivi način slaviti Gospodina.
Ovom prilikom zahvaljujem se svima koji su pridonijeli ljepoti ovog posebnog blagdana, i hvala dobrim rukama na pripremljenoj večeri u društvenom domu.

ŠPOLJARIĆ RUŽA SV ĐURĐ BR RADIĆA 7
100
SABOL DAMIR SESVETE M GUPCA 10
200
MIKULIĆ ZLATKO SV ĐURĐ DRAVSKA 9
200
GIZDAVEC MARIJA STRUGA 21
200
LOVAŠIN ĐURO LUKA 31
200

Mir vječni!
P
07.06. Radosav  
U
08.06. Sv. Medardo 7.30 +Zdravko Borak
S
09.06 Sv. Efrem 7.30
19.00 -Podjela prvipričesničkih haljina
Č
10.06. Sv. Bogumil 7.30
P
11.06. PRESVETO SRCE ISUSOVO 18.00
S
12.06. Sv. Bonifacije 7.30 +Tihomir Dijanošić
N
13.06.
11. NKG

8. 00 + Jelka Tomo Ivan Blažic, Magdalenić Ana

11.00 SĐ +PRVA PRIČEST U NAŠOJ ŽUPI