14. kroz godinuI otišavši odande, dođe u svoj zavičaj.
A doprate ga učenici. I kada dođe subota, poče učiti u sinagogi. I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama? Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama? I sablažnjavahu se o njega. A Isus im govoraše: Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu.
I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.

Mk 6, 1-6Isusovi slušatelji u nazaretskoj sinagogi nisu se dali iznenaditi. Mogao je Isus njima pričati što je htio, oni su ga već otprije poznavali. Radije su pristali uz svoje predrasude o Isusu, negoli što su dozvolili da ih Isus nečim novim iznenadi.
Ta on više nije bio onaj mali od deset-dvanaest godina. Pred njima je bio čovjek u svojim tridesetima. Ali u njihovim glavama on je ostao mali seoski dečko. I zato im nije išlo u glavu kako on to sada može s takvim autoritetom o Božjim stvarima govoriti, a znaju da nikakve škole nije izučio. Ili je lud, il' se pravi lud – ali njih ne će napraviti ludima. I sablažnjavahu se o njega. Problem nije u Isusu. Problem je bio u njima. Zato im se Isus čudio. A i nama je kao onovremenim Isusovim slušateljima, ipak lakše ništa ne mijenjati u životu, bez napora promjene potvrditi svoje predrasude i o Isusu i o životu. Ne želimo se mijenjati, a želimo da nam bude bolje, uopće ne računamo na Gospodina Boga. I ne trebamo se čuditi, niti Isusa kriviti što nam je ovako kako nam je . Problem nije u Isusu . Problem je u nama.

Sv. Ćiril i Metod, suzaštitnici EuropeApostolskim pismom Magnifici eventus Ivana XXIII. od 11. svibnja 1963. otvara se niz papinskih dokumenata koji spominju apostolat dvojice svetaca među slavenskim narodima. Ivan XXIII., spominjući i sjećajući se njihova dolaska u Veliku Moravsku, naglašava važnost njihove misije za jedinstvo kršćana, s velikom željom i nastojanjem oko ponovnog sjedinjenja s istočnjacima što su rastavljeni od Katoličke crkve. Leonard Boyle pronašao je relikvije sv. Ćirila, izgubljene g. 1779., nakon sekularizacije bazilike Sv. Klementa u Rimu. Pavao VI. ih je svečano vratio u nju 17. studenoga 1963., a česticu od njih poslao je grčko-pravoslavnom metropolitu u Solun, u rodni grad sv. Ćirila i Metodija. Godine 1969., prigodom 1.100. obljetnice smrti sv. Ćirila, Pavao VI. je objavio apostolsko pismo Antiquae nobilitatis, upravljeno biskupima i vjernicima tadašnje Čehoslovačke. Ivan Pavao II. od početka svog pontifikata davao je sve veće značenje Sv. Braći ne samo zbog njihova djela u Crkvi i za Crkvu, nego i za čitavu Europu.

Sveti Benediktiz ljubavi prema Bogu povukao se u samoću, u špilju. Tamo je boravio tri godine. Božja je volja bila za njega da u tišini sazrijeva. Nakon nekoliko godina organizirao je veliku zajednicu redovnika, nad kojom je upravljao i bio joj duhovni vođa. Ta je zajednica željela živjeti onako kako su živjeli prvi Kristovi svjedoci - apostoli.

Osim benediktinskog ideala "moli i radi" ("ora et labora") sveti je Benedikt ukazivao na važnost poslušnosti i poniznosti. Ono najbitnije da bi se činila Božja volja za svetog Benedikta je - poniznost. U proslovu slavnog Benediktovog pravila zapisano je da onaj tko želi posjedovati istinski i vječni život, mora suspregnuti svoj jezik oda zla i svoja usta od prijevarnih riječi. Neka čini dobro, a kloni se zla, neka traži mir i ide za njim.

SABOL KATA HRŽENICA M GUPCA 10 200
FIŠTREK ANTONIJA OBRANKOVEC 29 200
KUHARIĆ IVAN KARLOVEC SREDNJA 33 150
BALAŽINEC ZVONKO PRILES 62 200
Ana Hohjnik r.1942

Josip Kišić r.1940. iz Svetog ĐurđaU
07.07.
Odon, Goran
19.00 Sastanak -Caritas
S
08.07.
Akvila, Priska
19.00 Marijina Legija
Č
09.07.
Bl. Marija od propetog Isusa Petković
7.30
P
10.07.
Srećko
7.30
S
11.07.
Sv. Benedikt
7.30 
N
02.07.
15. NEDJELJA KROZ GODINU

9.30 Šantek Franjo, Kovaček Ivan Štefanija Franjo +Josip Marija Matilda Stjepan Sačer.   Misu predvodi vlč. Zoran Gložinić.