14. nedjelja kroz godinu


U ono vrijeme reče Isus: "Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti." "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.

Mt 11,25-30

Kao da je Isus u svom poslanju doživio jedan neuspjeh prije ovog evanđelja. Uprkos mnogim čudesima, koja je činio u galilejskim gradovima, stanovnici tih gradova se nisu obratili. Učeni i mudri su se zatvorili Isusovoj nauci. Možemo pretpostaviti da se Isus sa svojim obeshrabrenim učenicima povukao u osamu i molitvu, kako bi mogao ponovno promisliti o svom poslanju i ponovno prepoznati plan svojega Oca s njime. I Bog ga nije ostavio u osami. Daruje mu radost zbog dobra i unutarnje suprotnosti u njegovu planu spasenja: Bog se naime ne objavljuje mudrima i umnima, jer su njihova srca tako ispunjena znanjem, da za Božju objavu više ni nemaju mjesta. No maleni su neopterećeni: njihovo je srce široko i spremno, primiti Božja obećanja. Kakva suprotnost našem svjetskom življenju. Većinom imaju samo tvrdi, inteligentni, proračunljivi šansu probiti se, kako u privatnom tako i u javnom životu. Netko jednostavan i pošten biva okarakteriziran kao glup i naivan. Dobar biva uvijek iskorišten.

Ipak je to držanje ono, o kojem nam i Isus govori. On nikad nije postavljao zahtjev za moću, nikad nije primjenjivao silu. On je izabrao put nenasilja, dobrostiv put. Na tom je putu teško napraviti karijeru, možemo zaključiti s velikom vjerojatnošću. On nije okrunjen time, što nazivamo uspjeh. To je ipak put koji vodi k miru. Mi smo pozvani, da u sebi nosimo mir i da ga drugima donosimo. Često će nam taj put izgledati nemogućim, tek kao teret. Isus zna za to i poziva nas k sebi na okrepu.


Ćiril i Metod su sveci,

a to znači ljudi koji su komunicirali s Bogom, bili s njime u savezu i zato bili sposobni gotovo svim slavenskim narodima donijeti ne samo vjeru nego i kulturu. Ćiril i Metod dali su našem narodu pismenost, ali pomogli i razvoj vjere. Zato ih je Crkva proglasila zaštitnicima slavenskih naroda. Zbog djelovanja Ćirila i Metoda i njihovih učenika naš narod je imao specifično mjesto na Zapadu i u Crkvi, bio osobit narod s nekim svojim privilegijima i slobodama. Naša se kultura mogla, osim u skladu s europskom, razvijati i samostalno. Da bi se to dalje moglo još svestranije, potrebno je odati priznanje sv. Ćirilu i Metodu, njihovim učenicima i svim onim velikanima koji su nastavili njihovo djelo te nas doveli do ovoga u čemu sada živimo, do slobode koju sada imamo i do nove mogućnosti stvaralaštva.
Godišnjica Igorove mlade miseU nedjelju, 19.6.2011.godine, 40-ak članica Udruge žena općine Sveti Đurđ «Veliko srce» posjetilo je kapelana Igora u župi Svetog Mihaela arkanđela u Sračincu kraj Varaždina.
U toj župi službu župnog vikara vrši vlč. Igor Radašić iz Komarnice koji je prije godinu dana slavio svoju mladu misu


     
     
     
     
     
     
     
     Dorijan Šoš
r. 2011. sin Renata i Gordane iz Karlovca L. Glavna 43
P
04.07.
Elizabeta Portugalska
U
05.07.
Sv Ćiril i Metod
7.30 + Pro populo
S
06.07.
Sv Marija Goreti
7.30 +Sačer Franjo
19.00 Marijina L
Č
07.07.
Goran
7.30+Josip Kosir
P
08.07.
Akvila i Priscila
7.30+
S
09.07.
Sv. Marija od Propetog Petković
HODODČAŠĆE U TRSATSKO SVETIŠTE
N
10.07.
15. NKG
8.00+Kos Valent +Kovač Franjo +Butinba Ana
9.30 Hrženica +Vinko i Elizabeta Funtek, Stjepan i Štefanija Petrović
11.00 +Josip Sermek