15. nedjelja kroz godinuI gle, neki zakonoznanac usta i, da ga iskuša, upita: "Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?" A on mu reče: "U Zakonu što piše? Kako čitaš?" Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!" Reče mu na to Isus: "Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš." Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: "A tko je moj bližnji?" Isus prihvati i reče: "Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: 'Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.'" "Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?" On odgovori: "Onaj koji mu iskaza milosrđe." Nato mu reče Isus: "Idi pa i ti čini tako!"

Lk 10,25-37

Moj bližnji, je moj sunarodnjak po Isusu, po zavičaju Križa, po nacionalnosti srca, po hrabrosti dobrote, po ljubavi koja je posramila i starozavjetnog svećenika i levita i mentalitet koji simboliziraju, ljubav koja se odmaknula od procijenjenog izvaganog odnosa sa ljudima i sa Bogom.Uslijed udaraca i padova zna doći do svakojakih prijeloma i unutarnjih oštećenja organa nevidljivih na prvi pogled. Zato je doista neophodno snimiti stanje organizma posebnim tehnikama i napravama kako bi se pouzdano ustanovilo stvarno stanje stvari. Jedna od tih metoda je i rendgensko snimanje na bazi nevidljivih x zraka kojima se ozrači ljudsko tijelo ili samo jedan njegov dio, nakon čega se stvara zapis kostiju ili drugih organa. A kad se s preciznošću uoče prijelomi, iščašenja i napuknuća, može se s lakoćom odrediti točna dijagnoza i terapija.
Kako u izgradnji osobnog života, tako u međuljudskim odnosima, dolazi do sličnih padova i lomova što svjedoče o ljudskoj krhkosti. Toliko je nevidljivih napuknuća i nagomilanog nezdravoga tkiva koje u nekom trenutku postaje kobno. Samo ako se podlažemo prodornom Božjem oku da sagleda sve onošto je nevidljivo ljudskome, onda postoji preduvjet za dobar snimak duše i za ispravno saniranje tegoba. Dok Božji pogled prodire snimajući kosti, srca i bubrege, njegovo liječničko zračenje, za razliku od ljudskoga, nije nimalo štetno, nego je spasonosno i ljekovito, jer nas ozračuje zrakama ljubavi. A kako bismo iscijelili dušu, srce i pamet zrakama njegove ljubavi, najsigurnije je poći u ‘komoru’ oproštenja grijeha gdje će biti oprošten i saniran svaki pad, lom i iščašenje, a mi privedeni zdravom djelovanju, na spasenje sebi i drugima.

Blagdan Blažene Djevice Marije od Karmelaproglašen je za Crkvu 1726. Karmel je lijepa gora uz obalu Sredozemnog mora u Palestini ili Izraelu. To ime u prijevodu znači voćnjak ili plodna vrtna zemlja. Sveti Ilija, prorok propovijedao je i poticao slušatelje na štovanje pravoga Boga Jahve na toj gori. Red karmelićana je utemeljio Bertold iz Kalabrije, križar 1155. Lijepa crkva u Haiti na brdu Karmelu svjedoči o postanku toga reda.

Sesvečani, neka Vam je ova ŠKAPULARKA na utjehu i blagoslov.


 NOVOSEL KATARINA KALROVEC MIRNA 20
150
JURINIĆ FRANJO LUKA 11
300
MELNJAK MARIJA PRILES 12
100
STANČIN ANTUN HRŽENICA VARAŽDINS 18
200
KRISTANOVIĆ PAVAO HRŽENICA BR RADIĆA 45
200
NIKOLIĆ KRUNO HRŽENICA LUDBREŠKA 31
200Ozivaju se

Nikola Kovaček
r.1989. iz Sv. Đurđa Br. Radića 28 i Lea Naranđa r. 1988 iz Preloga.

Ženidba je 3.8.2013. u Prelogu.
Za ženidbenu zapreku javite župnom uredu.P
15.07.
Sv. Bonoventura
U
16.07.
Gospa Karmelska
7.30 +Ivan Šmer
S
17.07.
Hedviga
19.00 ML
Č
18.07.
Bruno
P
19.07.
Aurelija
7.30 +
S
20.07.
Zlatko
7.30 + pro populo
N
21.07.
16. NKG
8.00+ Kosi Stjepan
9.30 Sesvete +Kovaček Ivan Štefanija Franjo Šantek Franjo Josipa Martin +Mikulić Franjo
11.00 +Josip Sermek +Turković Franjo Anka, Novak Pavao