16. kroz godinuUto se apostoli skupe oko Isusa i izvijeste ga o svemu što su činili i naučavali. I reče im: "Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo." Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti. Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu. No kad su odlazili, mnogi ih vidješe i prepoznaše te se pješice iz svih gradova strčaše onamo i pretekoše ih. Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.

Mk 6, 30-34

Da; Isus nama svojima obećava istinu koja hrani i oslobađa. I danas svakom od nas ponavlja što je rekao pred 2.000 godina sabranom mnoštvu: „Žao mi je naroda“! Žao mu je i nas kada lutamo i gubimo se, kada smo daleko od njega i njegovog svijetla, kada odbijamo njegovu ruku. Ali u isto vrijeme poziva nas da i sami idemo u istini sve dane našega života. A da bi lakše išli, da bi to naše životno putovanje bilo sigurnije, mirnije i bezbolnije, dao nam je nebesku snagu i zaštitu po svecima i po majci Mariji. Nju danas častimo u kapeli u Sesvetama –Gospu od brda Karmel. Ponesimo joj sebe; sa svim dobrim i lošim stranama, sa vrlinama i nedostacima moleći njezin zagovor. Da dobro koje je u nama Bog blagoslovi i poveća, a grijeh da oprosti.

SVETI JOAKIM I ANA
roditelji BLAŽENE DJEVICE MARIJESveci koje danas slavimo su onaj blaženi bračni par što je poklonio život Majci Sina Božjega. O Joakimu i Ani u Svetom pismu doduše nema spomena, no zato se njihovo ime prvi put spominje u jednom apokrifnom spisu iz II. stoljeća, koji se općenito naziva Protoevanđelje sv. Jakova. U prvih osam poglavlja toga spisa iznesene su neke pojedinosti što se odnose na Marijino čudesno rođenje. Taj spis govori o sv. Joakimu kao o veoma bogatu čovjeku, ali koji je bio i pobožan i dobar pa je prihode svojih dobara dijelio u dvoje: jedan je dio davao narodu, a drugi prinosio kao žrtvu Gospodinu za otpuštenje svojih grijeha. Kad se jednog dana nalazio u hramu, prinoseći svoju žrtvu, nagovorio ga je neki Ruben, pred bacajući mu nevrijednost zbog koje sa svojom Anom nema djece. U Izraelu, naime, nijedan pravednik nije ostao bez potomaka. To je Joakima veoma pogodilo u srce pa se za četrdeset dana povukao u pustinju posteći i moleći kako bi od Gospodina isprosio potomka. U medu vremenu je i Ana vapila Gospodinu moleći za plodnost svoga krila. U to joj se ukazao Božji anđeo i navijestio da ce dobiti dijete. O toj je stvari po anđelu bio obaviješten i Joakim te pozvan da se iz pustinje vrati kuci. Joakim je poslušao te u zahvalu prinio Gospodinu za žrtvu deset jaganjaca. Bogato je nadario i svećenika i narod. Ana je u velikoj starosti rodila kćerku i dala joj ime Marija. U trećoj godini roditelji su je prikazali Gospodinu. Protoevanđelje Jakovljevo ne spominje ime mjesta Marijina rođenja. Kasniji pisci misle da je to bio Nazaret, drugi opet Seforis, Jeruzalem ili Betlehem. Isti spis drži da se Joakim oženio Anom kad mu je bilo 20 godina,a o kasnijem njegovu i Aninu životu nakon Marijina prikazanja ne spominje ništa.Ist. sveti Oci u svojim su propovijedima na Marijine blagdane s mnogo ljubavi,oduševljenja pobožnosti slavili i njezine roditelje.

Sveti Jakov apostol28.g, Isus Krist pozvao je na apostolat Jakova sina Zebedeja i Salome, brata Ivana evanđeliste.Sveti Matej o tome u svom evanđelju piše: "Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće,Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim". Sveti Jakov, zajedno s Petrom i Ivanom, pripada onome najužem krugu oko Isusa. S njima je prisutan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru, njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju. Sv. Jakov prvi je od apostola pošao u mučeničku smrt pogubljenjem mačem od kralja Heroda Agripe. Slikari ga najčešće prikazuju kao putnika sa štapom u ruci, a na nekim slikama i s mačem. Tijelo sv. Jakova preneseno je u Compostellu, u Španjolskoj, gdje je njegov grob u srednjem vijeku postao uz Rim i Jeruzalem najviše pohađano hodočasničko mjesto. Klement Aleksandrijski i Euzebije Cezarejski spominju i obraćenje sudskoga sluge, koji je Jakova vodio na sud. Vidjevši kako je apostol hrabro primio smrtnu osudu, priznao se i sam kršćaninom. Jakova je zamolio za oproštenje za sve što mu je učinio. Apostol ga je poljubio i rekao mu: "Mir s tobom!" Poslije toga je obojici odrubljena glava. Svetog Jakova kao svog naročitog zaštitnika poštivali su tijekom stoljeća hodočasnici i putnici, zatim srednjovjekovni vitezovi, pa onda apotekari, kožari, ratari i voćari.

Sveta Brigita – zaštitnica EuropeOvaj tjedan slavimo blagdan Sv. Brigite, velike srednjovjekovne mističarke i neumorne hodočasnice po raznim svetištima Europe do svete Zemlje i svetog grada Jeruzalema. Posebno je poznata po štovanju muke Isusove i objavama o muci ili 15 molitva sv. Brigite, kojima se dobivaju neprocjenjive milosti. Kako je jako voljela hodočastiti prešla je cijelu Europu i bliski istok. G. 1372.

Brigita je pošla na hodočašće u Svetu zemlju di je ostala 4,5 mj.Nalazeći se u bazilici Svetoga groba i moleći se, vidjela je u duhu cijelu Isusovu muku.Kad je bila u blizini Getsemanija na grobu Majke Božje, primila je objave o Marijinu životu i njezinu slavnom uznesenju na nebo. Druge manje objave primila je u dvorani Zadnje večere, na Maslinskoj gori i na Jordanu. U Svetoj zemlji kao majka doživjela je veliku radost i utjehu jer su na brdu Sionu njezina sina Birgera posvetili za viteza Svetoga groba. Umrla ja na glasu svetosti 23.07. 1373. Njezine relikvije prenesene su u Švedsku te se čuvaju u crkvi u Vadsteni, mjestu neprestanih hodočašća.

BAČANI ŠTEFANIJA STRUGA 53 200
VALJAK ANASTAZIJA SESVETE  LUDBREŠ 2 400
DOVEČER MARA SESVETE LUDBREŠ 3 300
TKALEC ZLATKO KARLOVEC GLAVN 10 300
ŠTABI JOSIP KARLOVEC GLAVNA 28 200
ŠMER MARIJA OBRANKOVEC 5A 200
Ivan Šmer
r. 1938 iz Obrankovca

Katarina Stančin iz Hrženice

Dragutin Dovečer
r. 1939. iz Sesveta

Mijo Štabi r. 1937. iz Karlovca.


Ozivaju se

Zoran Šafarek
r.1985. iz Martinića 19 i Dragana Bačanir1985. iz Sesvete M. Gupca 43.

Vjenčanje je 29.8. u Sv Đurđu.
Za ženidbenu zapreku javite župnom uredu.

U
21.07.
Sv. Lovro Brin
7.30+Ivan Šmer
 7.50 +Mijo  Štabi                    
S
22.07.
Sv. Marija Magdalena
7.30+Dragutin Dovečer
18.30+Doroteja Novota, +ob. Mikulić
19.00 Marijina Legija                         
Č
23.07.
Sv. Brigita     
7.30
P
24.07.
Sv. Sarbelije
7.30
S
25.07.
Sv. Jakov apostol
7.30+Blažić Ana, Kukuljević Franjo Magdalena
N
26.07.
17. NEDJELJA KROZ GODINU
Joakim i Ana
Struga proštenje

8.00+ Jagić Ignac, +Ana Hojnik, +Josip Sermek
9.30 Hrženica
p.p.

11.00 Struga +Janičar Jelena Mirko Franjo, Dragica Knez; +Ivan Apolonija Štiglec, Stjepan Lucija Marčec, Barić Branka ; +Bačani Marija Tomo, Cvetko Stjepan Ana; +Slavko Terezija Magić, Andrija Eva Horvat; +ob. Petrošanec i Vađon; +Benc Ivan Cecilija, Benko Franjo, Marija Krušelj; +Namjesnik Vinko Jula Ivan Stjepan Antun; +Rus Antun Rudolf Gabrijela, Horvat Marija, +Horvat Stjepan Ivan; + Međimorec Marija i Mario