16. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. ¬Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne ¬mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.«

Lk 10, 38-42


Život nam je darovan kao mogućnost. Kao izbor opredjeljenja za život ili za smrt. Ovo što sada živimo nije proba, nego stvarnost. Jedna i jedina koja nam je darovana.

U životu je jedno potrebno. Potrebno je prepoznati trenutak i potrebno je izabrati.

Marta i Marija su prepoznavale i birale. Marta je smatrala da je u njenom domu važan i drag gost, a Marija je prepoznala da je on Krist, Božji Sin i naš Spasitelj. Marta je izabrala dobre stare običaje, zadovoljavanje forme i brigu oko posluživanja, a Marija je izabrala Radosnu vijest o Bogu Ocu.

Evanđelje nas ne želi navesti na razmišljanje o tome tko je bolje postupio, nego želi da shvatimo i izaberemo ispravno postupanje. Potrebno je prepoznati trenutak.

Marta i Marija nas suočavaju s istinom da i među nama ima onih koji će, čuvši Evanđelje, promijeniti svoj život i pokušati doći do savršenstva u Kristu. Onih koji će prepoznati milosno bogatstvo Euharistije i kojima će susret sa živim Kristom život učiniti boljim.

Svaki trenutak života je važan. Važno je ispravno postupati u svakom trenutku. Važno je od Boga izmoliti milost dara ispravnoga prepoznavanja trenutka, događaja i osoba. Prepoznavanje onoga što običavamo nazivati znakovima vremena.

Potom je važno, u svakom danu našega života, napraviti ispravni izbor. Izbor za Boga i čovjeka. Izbor za djelotvornu ljubav, mir i dobro.


KOVAČIĆ DRAGO KARLOVEC GLAVNA 2
200
BESTIJANIĆ KRUNO KARLOVEC  LOVAČKI PUT 5
200
ŠPOLJARIĆ BOŽICA PRILES 20A
200
SABOL DRAGUTIN STRUGA 63
200
NOVAK SAŠA KOMARNICA 29
200

Fran Funtek
sin Maria i Martine iz Luke L. 131

David Turek
sin Dražena i Marije iz Sesveta Ul. M. Gupca 20

Rafael Markulinčić
sin Andreja i Ivane iz Ludbrega
P
18.07. Emilija  
U
19.07. Zlatko    
S
20.07 Sv. Ilija 19.00 Marijina leg.  
Č
21.07 Sv. Lovro Brindiški    
P
22.07 Sv. Marija Magdalena 18.00  
S
23.07 Sv. Brigita Švedska    
N
24.07.
17. NKG
Struga
Joakim i Ana

8.00 +Josip Sermek Ana Kovačić
9.30 Hrženica +Ivan i Marija Bestijanić

11.00 Struga +Janičar Mirko Jelena Franjo o b. Janičar +Slavko Terezija Magić, Eva Andrija Zlatko Horvat, Jantol Štefica Slavko +Petar Novak +Ob. Štefanije Tuksor +Jelka Krušelj, Ružica Bahat +Vera Slavko Funtek, Ivak Ankica i ob. +Krušelj Ivan Marija, Benko Franjo i ob. Benc