17. nedjelja kroz godinu


"Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu." "Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga." "Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi." "Jeste li sve ovo razumjeli?" Odgovore mu: "Jesmo." A on će im: "Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro."

Mt 13,44-52

U današnjem tekstu Radosne vijesti bivamo upućeni na dva temeljna ljudska iskustva: na stalno traženje za onim u čemu je vrijednost i smisao, i na radost, koje proizlazi iz uspjelog, vrijednog, smislenog života.

Mi kršćani smijemo živjeti iz vjere i iskustva, da je sam Bog cilj našeg traženja i naše radosti. Čovjek koji je pronašao Boga, koji je iskusio pravi susret s njim, preobražen je od radosti i zahvalnosti. U očima ljudi izgleda možda poput lude, kad zapušta naizgled važne, u stvarnosti ali krive vrijednosti poradi istinskih i trajnih vrijednosti. U stvarnosti on je mudrac, čovjek koji sama sebe prihvaća kao Božje divno stvorenje i pouzdaje se u Božje dobre planove s njime. Život s takvim blagom znanja čini da mnoga "bogatstva" postaju suvišna, te ono što nekome sa strane izgleda možda poput žrtve ili odricanja slobode, u stvarnosti nije ništa drugo doli prava sloboda, koja omogućuje, navezati se nenavezano na Isusa, u kojem nalazimo sva blaga i mudrosti ovoga svijeta.

Bogatstvo mudrosti nije pitanje starosti ili nadarenosti: ono je pitanje trajnog traženja i otvorenosti Bogu, ali i poklon onome, koji za to budnim srcem moli (vidi 1. čitanje). Iz mudrosti izrasta prava radost zbog blaga koje nam je povjereno. Možda nama kršćanima bude previše puta predbačeno, da smo nevesela, zatvorena bića, jer od tog Božjeg bogatstva u sebi premalo nosimo. Zato želimo moliti zajedno s kraljem Salomonom da nam Bog dade srce koje čuje Božji odgovor upravljen svakome od nas: "Gledaj, dajem ti srce mudro i razumno, kakvo nije imao nitko prije tebe niti će ga imati itko poslije tebe." (1 Kr 3,12)

     
     
     
     
     
     


P
25.07.
 
U
26.07.
 
S
27.07.
Č
28.07.
 
P
29.07.
S
30.07.
N
31.07.
18. NKG