18. kroz godinuKada dakle mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđu u lađice i odu u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: "Učitelju, kad si ovamo došao?" Isus im odgovori: "Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se. Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac - Bog - opečati." Rekoše mu dakle: "Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?" Odgovori im Isus: "Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao." Rekoše mu onda: "Kakvo ti znamenje činiš da vidimo pa da ti vjerujemo? Koje je tvoje djelo? Očevi naši blagovaše manu u pustinji, kao što je pisano: Nahrani ih kruhom nebeskim." Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s neba, kruh istinski; jer kruh je Božji Onaj koji silazi s neba i daje život svijetu." Rekoše mu nato: "Gospodine, daj nam uvijek toga kruha." Reče im Isus: "Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.

Iv 6, 24-35

Isus im odgovori: "Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se.
Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac - Bog - opečati."


Čini mi se da se sličan fenomen događa i danas kod nas: prije nekoliko desetljeća se je moglo čuti: „Isus - da, Crkva - ne!" danas mi se čini kao da to zvuči „Crkva - da, Isus - ne!"
Mnogi traže zajedništvo u Crkvi, njezin socijalni angažman, njezin smisao, - ali napor, stvarno vjerovati, niti ne pokušavaju.
Ima kršćana koji traže ljepotu liturgije, sakramente a da ne spominjem neke sakramentale (blagoslov kuća, sprovode), ali da bi oni vjerovali i prihvatili Isusa Krista osobni odnos s njim nema ni govora.


Ivan Maria Vianneyrođen je 1786., uoči Francuske revolucije. U njegovom djetinjstvo, Crkva je bila proganjana pa je potajno išao na vjeronauk, a prvu pričest, primio je u jednom spremištu, jer se nije moglo drugačije. Nevinost srca i duboka pobožnost bile su glavne značajke njegove duhovnosti.Uočio ga je župnik Balley i školovao ga. Problem je bio, što je sv. Ivan jako teško učio, makar je imao veliku volju. Nalazeći se u tjeskobi, poduzeo je hodočašće u La Louvesc na grob sv. Franje Regisa. Od tada je napredovao u naukama, makar mu je i dalje latinski jezik zadavao velike tegobe. No, uspio je postati svećenik.

Preobraženje GospodinovoDakle, taj glas (s) Neba, poziv da slušamo Isusa - to je zadaća kršćanina svaki dan, u svakom trenutku života, to je naša domaća zadaća: preobrazba svijeta evanđeljem, Isusovim Zakonom ljubavi!

Međutim, jesmo li mi sposobni to činiti?
Mogu li kršćani danas biti "svjetlo svijeta"?

GOSPA SNJEŽNASlužbeno se Gospin spomendan naziva Obljetnica posvete svete Marije Velike. To je slavna rimska bazilika zvana Santa Maria Maggiore. Nju je na rimskom brežuljku dao sagraditi papa Liberije (352-366), pa se po njemu naziva i liberijanska bazilika. Tu je crkvu, na uspomenu što je Efeški sabor g. 431. proglasio dogmu o Marijinu bogomaterinstvu, svečano posvetio presvetoj Bogorodici papa Siksto III. Ona je sve do dana današnjega najznačajnija, a i najčasnija Gospina crkva na kršćanskome Zapadu. Građena je u stilu staro kršćanskih bazilika s monumentalnim stupovljem te velebnim mozaicima. U njoj su duhovni velikani našega stoljeća: papa Pio XII. i kardinal Stepinac služili svoju prvu misu, a davno prije njih sv. Ignacije Loyolski. U crkvi je grob sv. Jeronima, sv. Pija V. te milosna Gospina slika zvana "Spasenje rimskoga puka". Raniji pučki naziv "Sancta Maria ad nives" - Snježna Gospa veže se uz legendu po kojoj je usred ljeta na Eskvilinu pao snijeg i taj događaj bio je povod papi Liberiju da uz materijalna sredstva jednog bogatog rimskog patricija započne gradnju te bazilike. Crkva se zove i "Sancta Maria ad praesepe" - Gospa od jaslica, jer je u njoj već koncem IV. stoljeća načinjena špilja, nalik na onu u Betlehemu gdje se rodio Isus. U toj je kapelici sv. Ignacije Loyolski na sam Božić s velikom pobožnošću i u suzama služio svoju prvu misu. Za nju se pripremao velikim duhovnim žarom godinu i pol dana jer je bio ređen već 24. lipnja 1537., a prvu misu služio na Božić 1538. Kako je današnji spomendan vezan uz Efeški sabor, dobro je prisjetiti se da je baš taj sabor dao silan zamah kako teološkom naučavanju o Blaženoj Djevici Mariji, tako i pobožnosti prema njoj.ŠTABBI ZORAN SESVETE M GUPC 56 200
HORVAT IVAN SV ĐURĐ DRAVSKA 6 100
SAČER ZVONIMIR KARLOVEC GLAVN 17 200
STANKO ŠTEFA KOMARNICA 33A 200
MELNJAK MARIJA PRILES 12 100
TUREK TEREZIJA HRŽENICA LUDBR 43 150

.

U
04.08.
Sv. Ivan Marija Vianney    
        U godini koja je proglašena godinom svećenika Ivan Marija Vianney stavljen je kao uzor svim Bogu posvećenim osobama.           
S
05.08.
Gospa Snježna 
7.30+ Hojnik Anka 
DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI 
Č
06.08.
Preobraženje Gospodinovo
7.30
Obasjaj licem svojim, slugu svoga Gospodine
P
07.08.
Sv. Siksto
Prvi Petak
7.30+ Balažinec Kata Ivan Branko 
16.00 Klc p.p.+Vađunec Franjo Marija , Kosir Eva
S
08.08.
Sv. Dominik
Prva subota

7.30+ Turek Antun, Franjo Monika Draga Marija, Kovač Polona

7.50+ Marija Juričan, Tomo Horvat Julka Ignac
N
09.08.
19. NEDJELJA KROZ GODINU
8.00+p.p. +Jakopović Ignac Dora Franjo Josipa  9.30 Sesvete+Turek Eva Stjepan Jelena Filip   11.00 +Antun Kavran