1. nedjelja došašćaReče Isus svojim učenicima:»Bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba naroda zbog huke mora i valovlja.Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu.Doista, sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom.Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje.Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji.Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.«

Lk 21, 25-28.34-36)
Podigni glavu! To je došašće!Poseban Isusov savjet: on naviješta loša vremena, katastrofe velikih razmjera. I baš u tim lošim vremenima trebamo se uspraviti i podignuti naše glave. Dakle, uspravan hod i glavu gore!
Kako to spojiti: upozorenje na katastrofu i uspravan hod?
Današnje evanđelje na prvu nedjelju došašća upravo je "sašiveno po mjeri" za naše vrijeme. Isus naviješta prirodne katastrofe. Mi ih doživljavamo: zatopljenje zemlje, mnoge snažne oluje, tsunami. I sve je povezano sa strahovima za budućnost.
Upravo u tim vremenima trebamo se uspraviti i glave podignuti. Ne da bi sami sebe hrabrili. Ne kao oni koji krize prikazuju bezazleno i živahno dalje umuju. Razlog za ovakav uspravan stav u vremenu koje pritišće je drugi: upravo u vremenima krize Bog osobito pokazuje svoju blizinu. Krist je u nevolji naših dana tako blizu kao što dugo nije bio. Stoga ne trebamo ići okolo očajni i neutješena lica. Isus spominje razlog nade: "Vaše otkupljenje je blizu!"
Ostati uspravan i pun nade u teškim vremenima, to ne ide samo od sebe. Isus spominje dva uvjeta, da bi uspio jedan takav stav: Ne dajte se uzdrmati i potresti od briga svakidašnjice! I: ne bježite u pijanstvo, u omamljujuće zabave! Obje opasnosti su danas osobito velike. Svakidašnje brige mogu nekoga gotovo požderati: problemi odnosa, slučajevi dugovanja, radni stres, nesigurnost posla, itd. Tada prijete bijeg u alkohol, strast interneta, rasipanje dragocjenog vremena pred televizorom, kratko: samoomamljivanje, da izbjegnemo svakidašnjem teretu.
Stoga Isus daje još jedan pozitivan savjet: "Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega." Moljenje je najbolji put do slobode. Vrijeme koje sebi uzimamo za moljenje, nikada nije izgubljeno. U molitvi stvari bivaju jasnije, strah slabi. Molitva daje mir srcu. Jasnije ćemo vidjeti i imat ćemo više povjerenja.
Prva svijeća na adventskom vijencu najavljuje nam: Božje svjetlo zasja kao putokaz kroz došašće i poziva nas da pažljivo slušamo Božju riječ i slijedimo ga u djelima ljubavi. Tako kao što je Djevica Marija sva bila spremna za radosnu vijest, tako se i mi želimo otvoriti i kazati Božjoj ljubavi: "Neka mi bude po tvojoj riječi". Nije li svaki dan, svaki čas, svaki trenutak jedan poziv za susret s Bogom? Ne želi li Gospodin Bog sasvim osobno doći k nama – u svakoj minuti našega života?
Danas je prva nedjelja došašća. Došašće znači: Božić se bliži. Zaboravimo uobičajeni stres. Božić znači: otkupljenje je blizu! Dakle: Podigni glavu!
Ne kači se sa starim psima, znanje i mudrost se stiču godinama!Stari pas ovčar jurio je zečeve po šumi dok nije zabasao duboko u nju i shvatio da se izgubio. Našao se pored gomile nekih kostiju kada je začuo korake divlje životinje. Bio je to leopard koji mu se polako približavao.
-Što ću sad, mislio je u sebi i onda je brzo dohvatio one kosti koje su stajale kraj njega da bi trenutak prije nego što ga je leopard opazio, rekao naglas: - Baš je ukusan ovaj leopard, da mi je da nađem još jednog. Čuvši to, leopard je stao i povukao se preplašen u šumu. Međutim, sve je to gledao jedan majmun sa grane, koji riješi da ocinkari starog psa kod leoparda. Skočio je sa drveta i požurio da leopardu izda prevaru. Vidjevši kako majmun žuri negdje stari pas posumnja u njega i pođe ga pratiti. Vidio ga je kako objašnjava leopardu o čemu je riječ dok je leopard ljuto režao zbog načina na koji je nasamaren. I naravno, krene u osvetu. Stari pas, vidjevši da leopard opet kreće u njegovom pravcu, samo se okrenu i mirno sjede osluškujući svaki leopardov korak. Kada mu se već dovoljno primakao da ga može čuti, stari pas leđima okrenut leopardu, više za sebe reče: Ama gdje je taj majmun već jednom, poslah ga još prije sat vremena da mi nabavi još jednog leoparda i još ga nema.
Poruka I: Ne kači se sa starim psima, znanje i mudrost se stječu godinama.
Poruka II: Što god uradili, uvijek će se naći neki majmun u okolini koji će tome biti svjedok i izdajica.
Župni vjeronaukKrizmanici - subota - 9.00 h.

Prvopričesnici - subota u 10.00 h.


U subotu 15.12.2018. mj. odbor Sv. Đurđ organizira izlet u Zagreb na advent.

Polazak je u 15.00 ispred vatrogasnog doma u Sv. Đurđu.
Cijena po osobi je 47.00 kn.
Zainteresirani javiti se br. tel. 091 1830 855 B. Kovaček.Skupljane hrene za potrebe pučke kuhinje bisk. karitasa u Varaždinu
-7.12. od 15.00-15.30 po mjesnim kapelicama ili društvenim domovima.KOSIR IVAN HRŽENICA M GUPCA 30
200
KOVAČ ŠTEFANIJA PRILES 36
200
KOVAČEK ANITA SV ĐURĐ DRAVSKA 22
200
TUKSOR STJEPAN PRILES 60
200
NAMJESNIK MILKA SV ĐĐURĐ DRAVSKA 21
100
BELOVARI ZORAN KARLOVEC SREDNJA 24
200
NOVAK STJEPAN HRŽENICA M KRLEŽE 36
200
KRALJIĆ ĐURO HRŽENICA BR RADIĆA 29
200
JAKOPOVIĆ MILKA SV ĐURĐ DRAVSKA 3
200
JALŠIĆ ANICA SESVETE BR RADIĆA 41
200
NIKOLIĆ MARIJA HRŽENICA VARAŽDINSKA 22
100
HORVAT MILKA SESVETE BR RADIĆA 12
150
TKALEC ZLATKO KARLOVEC GLAVNA 10
200


Jela Katić r.1936.
iz Hrženice, Dravska 11. .

Mir vječni!P
03.12. Sv. Franjo Ksaverski  
U
04.12. Sv. Barbara

 16.30 Struga – Ispovijed  i Sv. Misa
+ Šarec Barbara Stjepan  +Šmic Đuro Vesna Slavko Marija +Ivan Branka i ob. Horavt
+Franjo Funtek i ob. +Josip Magić Tomo Dora i ob. Petrošanec i ob. Strniščak

+Ivan Terezija Benc i ob. Prelog
S
05.12. Krispina 7.30  
Č
06.12. Sv. Nikola 7.30  
P
07.12. Sv. Ambrozije 7.30  
S
08.12. Bezgrešno začeće BDM

        PROSINAČKE SVEČANSOTI
15.30 -Krunica
16.00 +Franjo Ivan Gomaz

+Za pokojne Marijine legionare
N
09.12.
2. došašća

 8.00 +Ignac Sačer, Mijo Milka Bahat, Rade Kraljić  +Meštrović Nadica, Sudec Franjica Đuro Franjo i ob. Vugrinec Franjo Jelena, Meštrović  Sofija Nikola Ivan  +Katarina Slavko Kovačić i ob
9.30 Sesvete +Slavko Turek
+Zlatko Katica i ob. Namjesnik 
11.00  +Dragica terezija Franjo Bahat

+Blaško Nikolić +Ignacije Tkalec