1. korizmena nedjelja

I odmah ga Duh nagna u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu. A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: "Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!"

Mk 1,12-15

Ispunilo se vrijeme koje su naviještali mnogi proroci, vrijeme u kojem su i oni priželjkivali biti, jer bi njihove oči gledale, a uši slušale Mesiju, Otkupitelja i Spasitelja ljudi. Skrovitost života i dana u Nazaretu postaje Tvoja prošlost. Tvoje je vrijeme došlo. Znaš što treba činiti i govoriti. Zato si i došao među ljude, biti jedan od njih. Tvoja je božanska zadaća pronositi glas o Kraljevstvu Božjem i Evanđelju koje daje smisao života! No svaki je početak težak. I Ti tako proživlja-vaš svoj početak javnog djelovanja… Mnoge kombinacije i mnoštvo pitanja prolazi kroz glavu! Odlaziš u pustinju, pripraviti se za svoje djelovanje.Hvala Ti za Tvoje riječi pune ljubavi, dobrote, praštanja i svjetla! Bez njih bi život više puta izgledao kao zagonetka bez rješenja, a ja stvor koji ima čudan početak i neizvjestan kraj. Zato želim da mi opet progovoriš svoje riječi. Pobijedi moju rastresenost, buku i strku mojih dana, zamagljenost očiju i hladnoću srca. Daj da spoznam da si Ti uz mene, da si Ti moj Bog, a ja Tvoje stvorenje!

Ako danas glas mu čujete ...

Korizma je Bogom ponuđeno vrijeme za nutarnje buđenje i vanjsko djelovanje. To je prilika da o sebi razmišljamo - nakon fašnikovanja. Da ozbiljno bacimo pogled na svoj životni put, da ispravimo i poravnamo stazu prema svom vječnom cilju. Plod će biti smirenost i sigurnost, radost i zadovoljstvo sa sadašnjim trenutkom. Na vanjskom planu daje nam se prilika da neke stvari ispravimo, pomirimo se…

..iz Korizmene prefacije dolaze nam divni poticaji za obraćenje

Jer ti nam svake godine daješ da radosno čekamo vazmene blagdane, pokorom čistimo dušu, revnije se molimo i vršimo djela ljubavi i da nas primanjem svetih otajstava obdariš božanskim životom.

Kajanje
Kajem se od svega srca, što sam uvrijedio/la Boga, najveće i najmilije dobro. Mrzim na sve svoje grijehe, i čvrsto odlučujem, da ću se popraviti i da neću više griješiti. Amen.


Treba ići u pustinju.
Ako još ne shvaćaš zašto, poslušaj ovu priču - razgovor između deve i njenog mladunčeta.

"Zašto imamo tako veliko stopalo?", upita mladunče deve svoju majku. "Da nam noge ne tonu u pijesak dok hodamo pustinjom." "Zašto imamo tako velike obrve?", ponovno će mladunče. "Da nam pustinjski pijesak ne ide u oči." "A zašto imamo tako veliku grbu?", uporno će mladunče. "Da imamo zalihu hrane i vode, dok dugo hodamo pustinjom." "Aha, zato dakle... Ali nije mi jasno što onda radimo ovdje u zoološkom vrtu?"

Korizma je vrijeme autentičnog života. Idemo u pustinju.


Sastanak za djelatnike župnog Caritasa je 3.ožujka u 18.30 sati.

Mještani Prilesa o 100 godišnjici postojanaj raspela u selu, žele obnoviti dotrajalo raspelo.
Na sastanku je dogovoreno da bi se na tom mjestu postavilo novo raspele od prirodnog kamena, pa su u tom koraku poduzete i konkretne akcije.

Hrvatski Caritas i ove godine u tjednu između 2. i 3. korizmene nedjelje, od 9. do 15. ožujka, pokreće akciju "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini".

Svrha akcije je izraziti solidarnost i zajedništvo s narodom i Crkvom u BiH, prikupljajući konkretnu pomoć.
Moto: "Svi budite iste misli; neka ne bude među vama razdora… budite savršeno istog osjećanja i istog mišljenja…"

U akciju se možete uključiti : o pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,10 kn) ili novčanim prilozima koje možete dati kao milostinju na 3. korizmenu - 15. ožujka 2009.

ČITAJTE CRKVENI TISAK

GLAS KONCILA

Darovatelji za crkvu - HVALA VAM


TURŠČAK ANĐA HRŽENICA LUDBREŠK 22 200
PILJAK BOŽICA LUKA 77 200
PRTENJAČA MARKO PRILES 70 200
TUREK SLAVKO SESVETE BR RADIĆA 23 200
KRALJIĆ MLADEN HRŽENICA LUDBREŠK 35 200
VUK DRAŽEN HRŽENICA DRAVSKA 2 400
KRAUS DRAGUTIN KOMARNICA 27 150
STANČIN NENAD SV ĐURĐ CVJETNA 14 200
HAJDINJAK FRANJO SV ĐURĐ BR RADIĆA 13 200
DOVEČER MARIJA SESVETE LUDBREŠKA 3 200
SAČER DRAGUTIN OBRANKOVEC 28 300
GOMAZ KATARINA OBRANKOVEC 22 150
NAMJESNIK JOSIP HRŽENICA A MIHANO 13 200
STANČIN STJEPAN KOMARNICA 15 200
MAJCEN ZLATKO SV ĐURĐ SVJETNA 49 200
ŠMER BRANKO KARLOVEC SREDNJA 5 500

KršteniVjenčanja
Umrli

Josip Vručina r.1954. iz Hrženice Br. Radića 14.


Raspored Svetih Misa

U 03.03. Marinko 7.30 + Bohec Juraj Roza, Premec Ivan Kata
18.30-Sastanak Caritas
S 04.03. Eugen 7.30 + Cecilija Benc
17.30+Josip Vručina
18.00 Marijina legija
Č 05.03. Teofil 7.30 + Rade Orlović i ob.
P 06.03. Ruža
Prvi petak
16.30 Karlovec + Bačani Monika Franjo Ivan
17.00 Sv. Đurđ - Križni put - (za 5,6,7, razred)
17.30 +Stjepan Majcen
S 07.07. Perpetua
Prva subota
7.30+ob. Kovaček, Šmer
Vjeroučenici
Krizma 9.00
P. Pričest 11.00 h
9.45 h - pjevanje za mlade
N 08.03. 2. korizmena 8.00 +Šmer Ferdo, Rozalija; Kovačić Tomo
9.30 Hrženica +pro populo
11.00 Ivan Ignac Ana Gabrijela Zlata Marija Horvat +Andrija Janičar +Ivan Alojz Marija Vađunec Antun Dorica Bahat +Bahat Milka Mijo Kraljić Rade +Vinko Ivančić i ob. Hajdinjak +Eva Kovačić Đuro Franjo