22. kroz godinuSkupe se oko njega farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca. Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: "Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?" A on im reče: "Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske. Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske." Tada ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: "Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje. Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka."

Mk 7, 1-8.14-15.21-23

U današnjem evanđelju govori se o načinu života nekih učenika Isusa Krista i o ispravnosti ili neispravnosti takvog načina života

Skupe se Isusa farizeji i neki od pismoznanca. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku.
A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca.

Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: ''Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju ?''
A on im reče:
''Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene.

Uzalud me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske. Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske.'' Još im govoraše: ''Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju.


A mi što stvaramo?

Bonton (fr. Bon Ton što znači dobar ton)je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati , komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. Bonton u restoranu ili u kazalištu... Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti. Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima.

Ako ti se zijeva, idi spavati-ne pretvaraj molitvu, razmatranje, sv. misu i kapelicu u zjevaonicu
Jer, dobar kršćanin, uvijek bi trebao imati u sebi sve ljudske kvalitete, “pa prema tomu i manire lijepa ponašanja, a povrh svega kršćanske osobine i kreposti”. Dio općeg bontona Crkva preporuča za ponašanju u crkvi pa, primjerice, kaže “kad u crkvi pružaš ruku u znak mira, rukuj se samo s onim s desne i onim s lijeve strane, ne treba sa svima uokruglac, natrag, naprijed, stvarajući žamor, smijeh i cirkus”. S time da “ne pružiti u crkvi ruku bližnjemu svomu, pogotovo ako on želi, nije samo znak nepristojnosti, nego i nevjere i neljubavi”.Zaziv Duha Svetoga na početku školske godine

za vjerou-čenike i vjero-učitelje i roditelje - biti će 13.9. u 11.00 h.
Djeco još malo pa počinje i nastava,… zbogom dani odmora…, učitelji vas nestrpljivo čekaju…

Školski vjeronauk

Molim drage roditelje da svoju djecu i ove godine upišu redovito na školski vjeronauk; počevši od 1. raz. pa sve do 8. razreda.
Školski vjeronauk je izborni predmet i kao takav nebi trebao biti ni djeci ni roditeljima opterećenje u tjednu da još nešto naučimo o Bogu i čovjeku.. i o svojoj vjeri…

CARITAS

skupljanje robe u našoj župi za potrebe caritasa je 13.9.
Svoju robu lijepo složite u kutije i dostavite je u vjeronaučn dvoranu od 9.00-11.00 h.


ŠMER IVICA SESVETE M GUPCA 23 200
JANTOL MARICA SESVETE BR RADIĆA 39 150
SLIVAR  MILJENKO HRŽENICA LUDBREŠ  47 200
JANTOL IVAN LUKA 75C 300Patrik Šmer
sin Ivice i Barbare iz Sesveta L. M. Gupca 23

Dominik Pintarić
sin Roberta i Marine iz Karlovca L. Glavna 45


Josip Bahat
r.1932. iz Sv. Đurđa, Dravska 14.


Zoran Šafarek r.1985. iz Martinića 19 i Dragana Bačani r1985. iz Sesvete M. Gupca 43.

U
01.09.
Jošua
7.30 +
S
02.09.
Just
18.30+Josip Bahat
19.00 Marijina Legija
Č
03.09.
S.Grgur Veliki
7.30 +
Ludbreg u 20:30 h - Bdijenje i molitva Getsemanske ure...
P
04.09.
  Mojsije
Prvi petak
HODOČAŠĆE - Sv. Misa u 8.00 h u ludbreškom svetištu ZA našu župu.
+Josip Sermek, Josipa, Marija Kirić+Franjo Gomaz
16.00 Karlovec +Bačani Stjean Zlatko iFlorijan Sinković
S
05.09.
Urban
Prva subota
7.30 +Dobec Josip Vađunec Ivan
20.30h - Put svjetla u Prošteništu i bdijenje
N
06.08.
24. NEDJELJA KROZ GODINU
8.00+Sabol Stjepan Slavica Doroteja Franjo i Štabi Mijo
Ludbreg-10.30 Procesija i misa