23. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: S Isusom je putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im: "Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik."
"Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi – pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: 'Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!' Ili – koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti da li s deset tisuća može presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir."
"Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik."

Lk 14,25-33

Veliki umovi koji su u znanstvenom istraživanju bili otvoreni Bogu i njegovu svjetlu, nisu stekli tek neka znanja o stvarnosti oko sebe nego su dolazili do daleko dubljih spoznaja o samima sebi i smislu svoga postojanja…Sretna obiteljDjeca trebaju roditeljsku ljubav. Blago djeci s kojima se Otac još igra. Blago obiteljima koje još međusobno pričaju. Blago učeniku za čije se zadaće roditelji još zanimaju. Blago djevojčici koja s majkom može razgovarati o lutkinoj odjeći. Blago mladima koji sa svojim roditeljima još mogu razgovarati. Blago obitelji koja nedjeljom izlazi u šumu. Blago roditeljima i djeci koji uvečer zajedno sjede i čavrljaju. Blago djeci koja se osjećaju ljubljenom. Blago ženi koja ima čvrstu podršku u svome mužu. Blago mužu kojega njegova žena bezuvjetno ljubi i ozbiljno se za nj brine. Blago supružnicima koji jedno drugom mogu svoje brige iz duše ispričati. Blago djeci koja kod kuće nalaze toplinu i zaštitu. Blago obitelji u kojoj se svednevice može čuti dobra riječ. Blago tebi pokloniš li svoju pažnju svojoj obitelji. Tada si pridobio njezinu ljubav i uz to Božju ljubav.

Gospa Žalosna – 15. rujnaIako smo na pragu raskošne, raznobojne jeseni, kao da se i imenom današnjeg marijanskog blagdana s tugom opraštamo od dugog, toplog ljeta. Častimo Gospu Žalosnu ili Mariju od sedam žalosti (Mater dolorosa), a imendan slave naše Dolores i Tuge. Prisjećamo se sedam teških trenutaka Marijina života: Šimunovo proročanstvo u hramu da će joj „mač probosti dušu“, bijeg s djetetom Isusom u Egipat, traženje izgubljenog dječaka Isusa u hramu, susret s Isusom na križnom putu, boli dok su Isusa pribijali na križ, skidanje Isusa s križa („Pieta“), Isusov pogreb. Umjetnici prikazuju Mariju u suzama, sa sedam mačeva koji joj probadaju srce ili sedam medaljona s prizorima sedam žalosti oko njezinog lika. Pobožnost prema Gospinim žalostima ima svoj biblijski temelj u proroštvu starca Šimuna Mariji: »A tebi će samoj mač probosti dušu« (Lk 2, 35). Te riječi naviještaju Kristovu muku, a budući da nitko s Isusom nije tako blizak kao njegova Majka, nikoga kao nju neće potresti njegova muka.

O Marijinim žalostima počeli su u XIII stoljeću pobožno razmišljati naročito redovnici serviti i potom su nastale mnoge bratovštine Gospinih žalosti. Gospi Žalosnoj posvećene su mnoge župe i crkve diljem svijeta.


KATOLIČKI TISAK:Župni listić, Glas koncila, Glasnik SI, Vrijeme Srca, Mali Koncil - MAK

Molim svu djecu koja žele biti i dalje pretplatnici na Mali Koncil ili MAK neka do kraja devetog mjeseca produže svoju pretplatu!


   
     
     
     
     


Anka Premec
r. 1937. Iz Sesveta Vinogradska 52.

Posmrtno hvala za pjevanje nekad u župnom zboru.

Ivan Meštrović
iz Ludbreškog Vinograda r.
P
09.09.
Sv. Petar Claver
U
10.09.
Nikola Toletinski
7.30 +Himelrajh Jela Franjo, Markulinčić Genoveca Antun, Strahija Đuro Marija
S
11.09.
Gašpar
7.30 +Franjo Zlatar
18.00 ML
Č
12.09.
Presveto Ime BDM
7.30 +Franjo Bedeković
P
13.09.
Sv Ivan Zlatousti
7.30 Još blaženiji koji slušaju Božju Riječ
S
14.09.
Uzvišenje sv. Križa
7.30 + Mlinarić Tomo i ob. Bohnec
ČASTIMO TE KRIŽU SVETI
N
15.09.
24 NKG
Gospa Žalosna
8.00 +Bahat Ivan +Žerdin Paula +Franjo Dragica Horvat, Andrej Štiglec +ob Krušelj, Bahat, Kata Bahat +Marija Slavko Kovačić +Ivan Meštrović
9.30 Hrženica +Picek Dragutin Zlata
11.00 + pro populo