23. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.

Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu. Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.«

Mt 18, 15-20

"Pogriješi li tvoj brat. idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik"

Braća i sestre su nam darovana po krvi preko roditelja, a braća i sestre po milosti darovani su nam po sakramentu krštenja. Drugi su nam ljudi braća i sestre po zajedničkom ljudskom rođenju od Boga, po njegovoj volji da zajedno živimo i radimo, da se svi na kraju spasimo. Osjećaj bratstva se rađa u zajedničkom životu i hodu, iz međusobnih navezanosti i potrebe oslonca jednih na druge. I u bratstvu se događaju lomovi, nesporazumi, razilaženja. Svi znademo da to nije dobro, da je vrlo štetno. U životu se mnogo vremena potroši u dokazivanju tko ima pravo, ali nešto manje u obnovi bratstva. Svi osjećamo kako je lijepo i ugodno živjeti u složnom bratstvu. Treba za to dobre volje i plemenite taktike: da se poneka gorka proguta, da se ne reagira na svaku, da se prešuti radi mira, da se reče u pravo vrijeme, ali s ljubavlju, dobronamjerno, blago a istovremeno odlučno. Šutnja i riječ mogu biti promašeni, pogubni, mogu biti i zlato i pljeva. I za šutnju i za govor snosit ćemo vječne posljedice. Jer, mnoge je slaba riječ okrenula propasti, a mnoge je dobra riječ spasila. Mnoge je nečija šutnja spasila, a mnoge je šutnja upropastila. Sve što čovjek učini, treba biti iz ljubavi i s božanskim nadahnućem. Trebalo bi moliti prije nego se reče ili prije nego se zašuti, a sve u svrhu ponovnog stjecanja braće i sestara. Nismo uvijek sigurni da ćemo uspjeti, jer ne ovisi sve o nama, ali smo dužni učiniti što možemo. A učinimo sve slušajući Isusove savjete i njegovu taktiku. Tako ćemo spasiti sebe, a možda i drugoga.

KOVAČEK DRAKO SV ĐURĐ BR RADIĆA 30
150
ZVONAREK STJEPAN HRŽENICA M GUPCA 2
200

P
11.09.    
U
12.09. Presveto Ime Marijino 7,30
S
13.09. Sv. Ivan Zlatousti  
Č
14.09. Uzvišenje Sv. Križa 7,30
P
15.09. BDM Žalosna 7,30
S
16.09. Sv. Kornelije i Ciprijan 7,30
N
17.09.
24.  NKG

8.00 +Bahat Ivan +Horvat Franjo Dragica Štiglec Andrej +Ob. Krušelj, ob. Bahat, Bahat Kata +Marija Slavko Kovačić +Novosel Stjepan Štefanija Mato, Marija Šmer +Ankica Bačani
9.30 Struga + Tomo Đuro Dragica Svetko

11.00 +Josip Mikulić, Ignac Kata Sačer, Polona Matin Kovačić