23. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: S Isusom je putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im: »Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!
Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi – pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: ’Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!’ Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti može li s deset tisuća presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir. Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.«

Lk 14, 25-33


Breme odgovornosti koje smo sami postaviliBajka pripovijeda o ptici, koja je ležala na leđima i uzdigla noge visoko prema nebu. Jedna druga ptica je upita: „Zašto ležiš tako komično na zemlji?" Strogog lica ova odgovori: „Svojim nogama nosim nebeski svod da se ne sruši." Jedva je izgovorila te riječi, padne jedan uveli list s obližnjeg stabla, preleti mimo ptičice, ova se preplaši i odleti, a nebo ostane na svom mjestu.

Teret života: ili ne shvaćaj sebe tako važnimPonekad nam se događa kao toj ptici. Bez nje nema ništa. A dovoljan je bio jedan otpali list da proleti mimo i da je izbaci iz kolotečine i gotovo. Takvih listova može biti u našem životu, trenuci koji drmaju temelje našeg života ili nam pokazuju da se svijet može okretati i bez nas. Takav list koji nam može okrenuti sudbinu života može imati više imena: nezaposlenost, bolest, nesreća, duhovna bolest ili nekakva patnja ili kriza u odnosu s partnerom. Ovdje primjećujemo kako malo stvari imamo u rukama. Ova bajka nas uči, kao i završetak današnjeg evanđelja, jednom stvarnom pogledu na život. On nas rasterećuje pogledom na našu stvarnu odgovornost i podsjeća me na izjavu pape Ivana XXIII. koji je rekao: „Ivane, ne smatraj sebe važnim!" Čovječe ne smatraj sebe tako važnim, nego važnim smatraj nekoga drugoga - toga Isusa koji poziva da ga nasljedujemo.

Isusova riječ danas je zahtjev i utjeha

I nije baš uvijek lako za nasljedovanje. Nasljedovanju pripada, a to znamo vrlo dobro, u prvom redu križ, prihvaćanje problema, neprijateljstva, nerazumijevanje i bol. Iza svega toga znamo i nadamo se da s nama ide Jedan koji nas podiže i pomaže nam nositi križ, onda kad nam je teško, netko tko nam pokazuje put kroz život ako ne znamo kako dalje. To je sam Isus Krist, on koji nas zove da ga nasljedujemo.
Hodočašće MEĐUGORJE -11. do 13. listopada 2019. Javite seU ljekarni u Svetom Đurđu možete ispuniti neobavezujući formular kojim dajete potporu i omogućavate da se našoj općini ponovno vrati liječnička ordinacija i dovede novi liječnik primarne zdrastvene zaštite.

   
200
   
200
   
200
   
150

Mila Kranjac


Zlatko Čurila r.1963.
iz Karlovca, Lug 15.

Mir vječni!P
09.09.      
U
10.09. Sv. Sebastija 7.30  
S
11.09. Sv. Adelfo 18.00 +Ivan Kraus, Franjo Anka Zlatar
19.00 ML
 
Č
12.09. Presveto ime BDM 7.30    
P
13.09. Sv. Ivan Zlatousti 7.30    
S
14.09. Uzvišenje Sv. Križa 7.30    
N
15.09.
24. nedjelja kroz godinu

8.00 +Franjo Dragica Horvat,  Andrej Štiglec
+Ob. Krušelj, Ob. Bahat, Kata Bahat, Terezija Kosir, Ankica Ignac i ob. Bačani +Ob. Pandur +Ivan Tomo Sidonija Bahat, +Zlatko Čurila
+Franjo Sabina Vlado Josip Stjepan Vinko Novak
9.30 Struga +Petrošanec Franjo i ob. Vađon Ivan Dora

11.00