25. kroz godinuOtišavši odande, prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: "Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati." No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati. I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: "Što ste putem raspravljali?" A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: "Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!" I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: "Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla."

Mk 9, 30-37

ŠTO STE PUTEM RASPRAVLJALI

Isus je u Evanđelju, poučio APOSTOLE - one koji su PLANIRALI ljestvicu karijere u Crkvi: dok su apostoli raspravljali o vlasti, položajima, ugledu, Isus naglašava: tko želi biti prvi, neka bude posljednji i sluga svima. Bit Crkve je služenje, ne zato to da bismo mogli umiriti savjest, nego zato što se u služenju nalazi bit onoga biti čovjek.

To se može shvatiti vrlo jednostavno, ali to nije tako lako živjeti: tko će rado uzeti križ na sebe? Tko želi - poput Isusa, biti od svih porugan, ismijan, odbačen? No, tko je jednom pokušao, može shvatiti: u tome je sreća, a ne nesreća naše vjere. Televizija, reklame, duh vremena nam, naprotiv, pričaju da možemo biti sretni samo ako lijepo izgledamo, ostanemo mladi, uspješni, ako imamo novaca i ako izbjegavamo da se o nama „šapće". I da su se apostoli razgovarali o svojim položajima, dobitku na lotu, šminki ili mobitelima, Isusov bi odgovor bio isti: „On postavi dijete u sredinu uzme, ga u naručaj (-) Tko prihvati jedno ovakvo dijete zbog mene, mene prihvaća." A tko ima Isusa, ima sreću ovoga svijeta.

Možda je ovo premalo za jednu propovijed, ali je stvarno tajna naše vjere i ništa više.Tko želi živjeti mora početi služiti. Želim puno radosti kod toga.

SVETI MATEJ APOSTOLEvanđeoski tekstovi i Djela apostolska navode Mateja na svim popisima dvanaestorice Isusovih učenika. Prema evanđeljima, bio je carinik, sakupljač poreza na putu koji je, kod Kafarnauma prelazio iz Galileje u Siriju, te je pripadao skupini ljudi, koji su bili neomiljeni i često korumpirani, te od ostalih Židova smatrani i obredno nečistima. Promijenio se, nakon što ga je osobno Isus posjetio i blagovao u njegovoj kući. Spremno se odazvao pozivu, da slijedi Isusa, a prije no što je to učinio, priredio je svečanu gozbu za rođake i prijatelje. Kasnije je taj događaj opisao u svom Evanđelju po Mateju. Kasnija predaja o Mateju donosi mnogo više pojedinosti o njegovu životu. Kao Isusov apostol i propovjednik, obraćao se najprije Židovima te im je prije, nego ih ostavi, napisao Evanđelje na njihovu jeziku. O tome svjedoče neki stari crkveni oci, no u današnjem tekstu Matejeva evanđelja pisanog grčkim jezikom nema jasnih tragova njegova prijevoda s aramejskog. Prema nekim predajama, propovijedao je Židovima oko 15 godina, uključujući i židovske enklave u Etiopiji i na Istoku. Matej u svome evanđelju želi pokazati, da je Isus Bogom obećani Mesija te da se u njemu ostvaruju i obistinjuju sva staro zavjetna proročanstva i obećanja. Ta je značajka očita za Matejevo evanđelje od početka do kraja. Rodoslovljem na početku dokazuje, da je Isus Davidov potomak po tijelu. Djevičansko Isusovo začeće obistinjuje Izaijino proročanstvo, a rođenje u Betlehemu Mihejino. Od 954. godine njegove se relikvije nalaze u Salernu, u Italiji, a oko 1080. g. položene su u crkvu podignutu njemu u čast, koju je osobno posvetio papa sv. Grgur VII. Uz njega na slikama, često je anđeo koji drži pero. Zaštitik je carinika, poreznika, bankara, zaštitara, brokera, računovođa i knjižničara. Blagdan mu je u Rimokatoličkoj Crkvi 21. rujna.

Hodočašće u MeđugorjeAutobusna karta za hodočašće u Međugorje 25.26.27. rujna - 2009.


Polazak iz Svetog Đurđa za Međugorje je 25. 9. u 21.00sat

Petak navečer

- Polazak iz Svetog Đurđa za Međugorje je 25. 9. u 21.00sat
- Prvi odmor kod restorana «Macola» (30 min). – stiže se u 0,30 sati)
- Drugi odmor u Trilju (kratko po potrebi)

Prvi dan – Subota -26.9.2009.

- Dolazak u Međugorje oko 6,00-6,30 sati ujutro
- Do 8 sati smještaj u Pansion (ponijeti nešto za doručak)
- Nakon toga odlazak na Podbrdo i molitva krunice
- Oko 12 sati ručak i odmor do 14,00 sati
- U 14,00 sati vožnja busom do prve postaje (brdo Križec - molitva Križnog puta)
- U 16,30 posjet Križu koji „plače“ (veliki križ sa desne strane crkve kojemu iz koljena kaplje voda „suze“
- Od 17 sati prilika za sv. Ispovijed i molitva krunice, Sv. Misa u 18 sati
- 19,30 Večera u Pansionu (odmor do jutra – za umorne ili lijene…, ili po želji).
- U 21,00 sat je klečanje i molitva za one koji budu htjeli i mogli izdržati

Drugi dan: 2.

- Rani doručak - U 7,45 odlazak preko Mostara za Sarajevo ( u Mostaru biti do 9,00 sati, eventualno 9.15 sati)
- Nastaviti put preko Konjica do Sarajeva - U Sarajevu dolazak na «Bašćaršiju» gdje ćemo se zadržati i na ćevapima (dolazak bi bio oko 11,30-11,45 ) - Ćevapi do 13,00 sati ( valuta plaćanja KM ili bos.dinar)
- Odlazak prema crkvi sv. Ilije u Kiseljaku (sv. Misa, za jelo je poznata Kiseljačka pogačica 2,5 KM – inače valuta plaćanja u Kiseljaku su kune, konvertibilne marke, euri...)
- U 16,30 sati nastavak puta prema Zagrebu preko Busovače (piš-puš pauza Doboj ili Derventa, Slavonski Brod, Stari hrastovi, Zagreb prolazak oko 22,00 sata i dolazak u Župu Sv. Đurđ)

Za putovanje ponesite što vam je najpotrebnije-

1.Osobna iskaznica ili putovnica – jasno, provjerite valjanost dokumenata
2.Ugodnu obuću i odjeću, kabanicu kišnu ili kišobran
3. Mali jastučić za spavanje u autobusu.
-Jedino na Bašćaršiji naplaćuju u konvertibilnim markama ili bosanskim dinarima. Čak niti eure ne primaju nego nas šalju u mjenjačnice. Međugorje i Kiseljak prima sve valute.


U Međugorju smo kroz vikend


KIŠIĆ DRAGUTIN KARLOVEC JALŠE 2 300
ŠMER ĐURO HRŽENICA M GUPCA 30 200
GIZDAVEC BRANKO KOMARNICA 67 150
ČIČEK STJEPAN LUKA 99 100
HIŽAK FRANJO LUDBREG 200
ŠARAC LJERKA ZAGREB 300
DUDEK TOMO SESVETE M. GUPC 37 100
BAHAT JOSIP SV. ĐURĐ LJ. GAJA 14 200
ŠOŠ FRANJO KARLOVEC MIRNA 7 200
Franjo Špoljarić iz VaraždinaU
22.09.
Emerita
7.30+ob. Šantek-Vrtulek, Sabol Stjepan, Dudek Blaž, Markulinčić Jelena, Grgec Josip
S
23.09.
Sv. Pijo
17.30+Ivan Vađunec
19.00 Marijina Legija     
Č
24.09.
Anatolij
18.00+Josip Bahat
P
25.09.
Kleofa
7.30
Navečer u 21.00 h polazak hodočasnika iz naše župe u Međugorje
S
26.09.
Jesenske kvatre  
        
N
27.09.
26. NEDJELJA KROZ GODINU
9.30 Sveti Đurđ+ob. Kuharić, Namjesnik , Kranjčec; +ob. Krušelj, Bahat, Kata Bahat +Premec Slavko Ivan