25. nedjelja kroz godinuGovoraše i svojim učenicima: "Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: 'Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!' Nato upravitelj reče u sebi: 'Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad budem maknut s uprave.'" "I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: 'Koliko duguješ gospodaru mojemu?' On reče: 'Sto bata ulja.' A on će mu: 'Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.' Zatim reče drugomu: 'A ti, koliko ti duguješ?' On odgovori: 'Sto kora pšenice.' Kaže mu: 'Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.'" "I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti." "I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore." "Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam vaše dati?" "Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu."

Lk 16,1-13

Moja je vjera potraga.
Moja je vjera prihvaćanje da je život veći u Zemlji obećanoj.
Moja je vjera jedina Haljina koju imam, a Ti jedini Bog kojega imam daj mi ruku sad.


Riječ župnikaTko vodi bilo što i upravlja bilo čime zna da to nije lako.
Znanje i iskustvo u tome imaju svoje mjesto i okolnosti, i providnost ako joj se otvorimo.Jedan je bogati industrijalac sa sjevera kritički promatrao ribara s juga kako mirno sjedi uz rijeku, odmara se i puši lulu, pa mu reče: Zašto ne loviš? - Za danas sam dosta ulovio, reče ribar. - A zašto ne loviš više nego što ti treba? - A što bi s time radio? - pita ribar. - Zaradio bi puno novaca, mogao bi kupiti motor, isploviti na pučinu te uloviti mnogo riba. Kada bi zaradio više novca mogao bi nabaviti veliku mrežu i tako još više riba uloviti. Mogao bi brzo kupiti drugu motornu lađu, možda čak i cijelu flotu. Bio bi bogat kao i ja - reče industrijalac. - Pa, pita ribar, a što bih onda radio? - Mogao bi mirno sjesti, odmarati se i radovati se životu - veli industrijalac. - Ribar mu na to: A što ja zapravo sada radim?

Nismo li dragi prijatelji jedni drugima puno puta uputili rečenicu: "Daj malo uspori!" Koliko se mi zapravo forsiramo u postizanju određenih materijalnih dobara, spremni smo se dati u svakakve akcije samo da povećamo materijalnu sigurnost, a da pri tome često ne mislimo na svoje fizičko i duhovno zdravlje. Koliko smo puta samo slijepi da to shvatimo i mijenjamo način života. No, Isusov nas put ponovno želi podići i usmjeriti pravim pravcem kako bi u konačnici bili sretni i zadovoljni. Hoćemo li ti i ja krenuti tim putem?

E, dragi moji župljani. Kakva sranja oko nas i u nama. Što to mi uopće radimo? Ljudi su načisto poludjeli. Selo gori a muži se češkaju. Propadamo polako al sigurno. Temelji popucali, kuće se nakrivljuju, dvorišta opustjela, a mi vadimo oči jedni drugima. Zašto? Za kilo trešanja ili naramak djeteline? Umjesto da svoje čuvamo a poštujmo tuđe. A što mi radimo. Sve što nam dođe sa strane, to je bolje, to je ljepše nego naše. Kad si vido dijete da jede pekmez i hljeb. Uništavamo se kao - krpelji. Svaki potok, svaka rječica puna plastičnih vrećica. Ma ne znamo više ni rakiju napraviti…Ni po drvetu plezati…
A život je čudo.!

Vaš župnikTako, čitah novine, koje nađoh na tavanu gospodarske zgrade župnog ureda. Listam ja one izgužvane listove i ovako čitam: “Da ima neki, naučnik za ljudsku dušu i za organizam, neki koji se u to razumije, piše i o muškarcima: Kada prijeđu pedeset godina da se sa njima nešto događa i kako se sa njima događa. Da mnogi podjetinje, izgube kompas a neki i mozak, idu onako kao muha bez glave, čini im se da su svi protiv njih. Pa si mislim, dal sam takav i ja.


Štovanje svetog Mihovila
Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "?????????", "Mi-ha-el", što znači: "Tko je kao Bog" (latinski: "Quis ut Deus"). Prema kalendaru Rimokatoličke Crkve, blagdan sv. Mihaela slavi se 29. rujna. Na taj dan slavimo i preostala dva arhanđela: Sv. Gabrijela i Sv. Rafaela. Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihael u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj. Molitva sv. Mihovilu se upotrebljava kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima uz dopuštenje Rimokatoličke Crkve. Sv. Mihaela podjednako štuju i židovi i kršćani i muslimani. Razni narodi štuju sv. Mihaela kao svoga zaštitnika a napose Sv. Mihovil zaštitnik je policajaca i vojnika.

Milostinja od prošle nedjelje (15.rujna)

skupljena u našoj župi – tisuću kuna - bit će predana za izgradnju crkve Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu.
Odredbu o skupljanju donijela je HBK-a.
Isto tako je skupljeno tisuću kuna za Misionare u akciji MIVA. Hvala svima.


BAHAT KRUNOSLAV KARLOVEC GLAVNA 26
200
FUNTEK DRAGUTIN HRŽENICA V NAZORA 1
200
GAŠPARIĆ MARINKO HRŽENICA VINOGRADSK 9
100
TUREK FRANJO SESVETE M GUPCA 18
400
NAMJESNIK IVANKA OBRANKOVEC 1
150
KOVAČEK JOSIP SV ĐURĐ V LISINSKI 6
200
BAČANI DAMIR KARLOVEC SREDNJA 18
200

Jan Sukanec
r.2013. sin Maria Sukanec i Samante Busija
iz Prilesa 17.

Jelka Stančin
r.1937. iz Hrženice Ludbreška 21.

Ozivaju se

Slobodan Čanaki
r.1988. iz Hrženice Kr Tomislava 6 i Tanja Horvat r.1990. iz Hrženice Dravska 8.

Vjenčanje je 5.10.2013. u Sv. Đurđu.

Za zapreku javite župnom uredu.P
23.09.
Sv. Pio
U
24.09.
Sv. Vuk 7.30 + Vađunec Ivan Alojz Marija i ob. Bahat
S
25.09.
Kleofa 7.30 +
18.00 ML
Č
26.09.
Sv. Kuzma i Damjan 11.00 Proštenje u Kuzmincu
19. Sastanak Caritas
P
27.09.
Sv. Vinko Paulski 7.30 +Lončarić Ivan Zlatko, Ratkajec Marta Milan
S
28.09.
Vjenceslav 7.30 +Đuro Elizabeta Horvat, Mijo Štefica Međimorec
N
29.09.
26. NKG
8.00 +Klara i Antun Horvat, Mijo Štefica Lazar i Franjo Čanaki
9.30 Hrženica +Gabrijel Slamnik +Bendelja Milka Florijan +Od ob. Funtek i ob. Petrović +Jelka Stančin
11.00 + Karlovec Godišnjica beatifikacije bl A. Stepinca