25. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ’Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ’Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ’Jer nas nitko ne najmi.’ Reče im: ’Idite i vi u vinograd.’
Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ’Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih.’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ’Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.’ Nato on odgovori jednomu od njih: ’Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’
Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.«


Mt 20, 1-16a


Evo još jedne zgode koja oslikava nebesko kraljevstvo. "Neki je zemljoposjednik izišao rano ujutro da unajmi radnike. Pogodio se s njima za određenu dnevnicu pa ih poslao na posao. Par sati kasnije prolazio je pokraj mjesta gdje su unajmljuju radnici pa spazio neke kako stoje i čekaju na posao te je i njih poslao u polja rekavši im da će platiti koliko bude trebalo na kraju dana. U podne, te ponovno oko tri sata učinio je isto." U pet sati poslije podne, opet se našao u gradu te ugledao još neke kako stoje besposleni pa ih zapitao: 'Zašto čitav dan besposličarite?' 'Jer nas nitko nije unajmio', odgovorili su." Rekao im je: 'Pođite onda i pridružite se ostalima na mojim poljima'. Navečer svi za rad dobiše denar i nakon isplate vratiš se svojim kućama. Prvi se vratio kući neraspoložen. Nije ni pozdravio, već je ljutito bacio šešir i bez riječi sjeo k stolu.
- Izgleda, da si ljutit, rekla je žena. - Kako ne bi bio uz ,takvog gospodara? Jutros nas je najmio i cijelog dana smo crnčili, kao životinje. Podnašali smo težinu dana i svu vrućinu. Usput je dovodio nove radnike. Posljed¬njih nekoliko doveo je samo sat prije svršetka rada. Kada nas je isplaćivao, veliko čudo, dobivali smo svi jednako. Pomisli. Netko uz tebe radi samo jedan sat, a ti dvanaest, a plaća ista! Pa da. se čovjek ne ljuti? - A jeste li se vi ujutro pogodili s gospodarom? - Naravno, da jesmo. - I dao vam je onoliko koliko ste se pogodili? - Da. - I u čemu je pogriješio? - To, da bi nama morao dati više ili onima, koji su manje radili, manje. - Pa nije vam bio dužan dati više, jer se držao dogovora. Ako je njima dao isto, time nije vas oštetio, nego, zapravo sebe. Vjerojatno se je ražalio nad njima, da ih opremi kući s plaćom samo za jedan sat. - Lako ti tako govoriš, kada nisi bila tamo. A ja imam osjećaj, da sam prevaren i da mi se drugi pomalo ¬smiju. - Pa da se i podsmijevaju, nemaj zato biti neraspo¬ložen. Radije pomisli, kako bi bilo tebi, kada bi ti bio na mjestu jednoga od njih!
Drugi muž vratio se kući sav razdragan. Veselo je poz¬dravio, svako dijete je pomilovao, a ženu je zagrlio, kao što to već davno nije učinio. - Danas si izvrsno raspoložen, rekla mu je. - Istina je, odmah ću ti reći, zašto. Znaš, da sam jutros rano obišao tražiti posla. Na trgu nas je bilo više, koji smo čekali. Imali smo peh. Nitko nije dolazio, da nas unajmi. U nesigurnosti je prošlo dopodne, a još više je teklo popodne. Brinulo me, ta znaš, kako nerado dolazim kući praznih ruku. Sve je ukazivalo, da će baš danas biti tako. Malo prije zalaska sunca došao je jedan gospodar i pozvao nas u svoj vinograd. Radili smo jedva jedan sat. Rekao sam sam sebi: bolje išta, nego ništa. Pa gledaj! Gospodar je bio dobar čovjek. Platio nas je, kao da smo radili cijelog dana. Djeco, nećete biti gladni. Još ima na svijetu dobrih ljudi, koji imaju srce za siromaha. Samo šteta, da ih je malo. Budimo mi dobri da ih bude više, dodala je žena.


Današnje Evanđelje donosi nam još jednu prispodobu o Kraljevstvu Božjemu. Za bolje razumijevanje čujmo neka pojašnjenja.
Vinograd je Kraljevstvo Božje. Radnici u vinogradu su vjernici. A gospodar vinograda je Bog.
U Isusovo vrijeme radni je dan trajao od izlaska do zalaska sunca. Uobičajena radnička dnevnica bio je rimski denar. Radnici – nadničari čekali su na mjesnom trgu da ih netko unajmi za taj dan, za posao.
U Isusovoj prispodobi koju je uzeo iz zemljoradničkog života, gospodar vinograda unajmljuje radnike za neki posao u vinogradu. S prvo unajmljenim radnicima pogodio se po denar na dan, a kasnije unajmljenim radnicima obećao im je dati što bude pravo. Kada je trebalo isplatiti dnevnicu, najprije su dobili plaću oni koji su došli posljednji i to po denar. Oni koji su radili cijeli dan nisu mogli shvatiti jer je gospodar i njima dao istu dnevnicu tj. po jedan denar, kao i onima koji su došli raditi posljednji. Najžešćem buntovniku gospodar je rekao: „Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovom posljednjem dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je tvoje oko zlo što sam ja dobar?“
Kako vidimo, gospodar vinograda daje radnicima koji su prvi došli na posao onoliko za koliko se s njima pogodio. Posljednjima daje jednako toliko, jer je gospodar dobar i zna da i njima, iako su došli posljednji na posao, treba također novac za život. Ta gospodareva velikodušnost plod je ljubavi i milosrđa. Bog je uvijek pravedan i Njegova ljubav i dobrota tolike su da on daje više nego što čovjek zaslužuje.
Zao čovjek teško podnosi nečiju dobrotu prema nekom drugom. Čovjek je zavidan i ne trpi da netko drugi ima kao i on, i da napreduje u životu, pogotovo da bude uspješniji od njega. Pohlepa i zavist često čovjeku toliko zamrače um da on postaje buntovnik, ne samo protiv čovjeka, nego i protiv Boga.
Današnje Evanđelje nas upozorava da će se i u našem životu događati jednako kao i s radnicima u prispodobi. Prvi će biti posljednji, a posljednji će biti prvi. Isusovo upozorenje treba nam biti pouka, počevši od židova, kršćana koji nisu ništa izgubili time što su se i pogani pokrstili. Židovi kršćani imaju svu Božju ljubav, svu milost Kristovu. Bog želi da baštinici spasenja budu i oni koji su do nedavno čuli malo ili ništa o Svetom Pismu, o Isusu, o Bogu.
Zar mislimo da će nam Bog nešto uzeti od nas ako istu ljubav iskazuje nekome tko je do jučer bio nevjeran i bogohulitelj? Nije li Bog progonitelja Savla učinio apostolom naroda? Nije li Bog od raskalašenog grješnika Augustina učinio jednim od najvećih naučitelja Crkve?
Braćo i sestre! Ako pripadamo cijeli život Bogu i Njemu smo vjerni, tada nas ne smije zbunjivati da je On jednako dobar ili bolji onima koji su mu puno kasnije počeli služiti i koji su godinama bili nevjernici.

Recimo: Hvala ti Bože što si me podržao da ti se nisam iznevjerio. Hvala ti što su se i drugi Tebi vratili. A ti drugi neka Bogu zahvalno kažu: „Hvala ti Bože što si imao toliko strpljenja sa mnom sve dok ti se nisam vratio.“ Amen.


VALJAK DARKO SESVETE LUDBREŠKA 4
200
DEBELJAK VLADIMIR KOMARNICA 61B
200
BOHNEC JOSIP LUKA 82
200
JAKOPČIN DRAŽEN PRILES 25
200
MELNJAK MARIJA PRILES 12
100
JAGIĆ MARIJA SESVETE BR. RADIĆA 16
200

Leonardo Valjak r.2019.
sin Darije i Nikole iz Sesveta, Ludbreška 4.

Katarina Juras r.1935.
iz Karlovca, Lovački put 3.


Mir vječni!

Ozivaju se

Goran Locaj
iz Selnika i Anđelka Kišić iz Karlovca, Jalše 2.
Vjenčanje je 26.9.2020. u Sv. Đurđu.

asmin Kanjir r.1991. iz Pešćenice Viničke i Dijana Sukanec r.1993. iz Hrženice, Ludbreška 52.
Vjenčanje je 16.10.2020. u Sv. Đurđu.


Javite ženidbenu zapreku.P
21.09. Sv. Matej, apost  
U
22.09. Sv. Mauricije  
S
23.09. Sv. Pio iz Pietrelcine 7.30                      
Č
24.09. Sv. Rupert i Virgil 7.30                      
P
25.09. Sv. Kleofa 7.30                      
S
26.09. Sv. Kuzma i Damjan 7.30                      
N
27.09.
26. NKG

8.00 +Jelena Vađon, Franjo Šoltić, Kata Tkalec,
Marija Stjepan Ružica Pavao Kežman i ob. Hadari
9.30 Sesvete +Dragica Čačilo

11.00 +Vlado Golubić