26. nedjelja kroz godinu"A što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: 'Sinko, hajde danas na posao u vinograd!' On odgovori: 'Neću!' No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: 'Evo me, gospodaru!' i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?" Kažu: "Onaj prvi." Nato će im Isus: "Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putom pravednosti i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomisliste da mu povjerujete."

Mt 21,28-32


Prema Svetom pismu Božje stvaranje,  (i nakon ulaska grijeha u svijet) bilo je vidljivo sredstvo kojim je Bog otkrio sebe ljudima. I tako su postali ekipa sa planovima i ciljem.

U Starom zavjetu čitamo da je Bog stvorio čovjeka (Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična) i izrekao im je blagoslov govoreći  – dao mu je zadaću („Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!) -  da bude gospodar svemu stvorenome.  Time čovjeku daje zadaću da radi. Čovjek je radno stvorenje. Treba raditi i od toga živjeti. Tako će izvršiti volju Očevu.

U Novom zavjetu Isus daje svojim učenicima također zadaću- govori im što trebaju raditi.  Na dan svoga uzašašća na nebo zapovijeda im: Idite po svem svijetu i naučavajte sve narode, krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!

Današnje evanđelje pred nas stavlja Oca i njegove sinove. Prikaz je to suvremenog društva kao se odnosi na Boga i na ono što je njegovo i kako izvršava Božju volju. Vidimo da u toj ekipi nešto ne štima,.  Reda radi na ovakav ili onakav način izvršava volju očevu. Današnji čovjek, vjernik – nevjernik, na ovakav ili onakav način pristupa Bogu. Nit vruć nit hladan.  Današnje Evanđelje je nekakva sredina gdje čovjek nije ni Božji prijatelj a ni Božji neprijatelj. Dali je to dovoljno da opstane Božji vinograd.
 
Ukratko, Božju srdžbu ljudi mogu izbjeći ako prihvate Božju volju (Njegov zakon) i oprost, svima besplatno ponuđen u Isusu Kristu. No voljnim i upornim odbacivanjem Božje volje i Njegovog ljubavlju potaknutog dara spasenja u Isusu Kristu, grešnici utvrđuju svoje protivljenje Bogu
i tako postaju Božji neprijatelji.
Nakane Apostolata molitve za listopad

OPĆA: Da teško bolesni u njihovoj patnji budu podržani vjerom u Boga i ljubavlju bližnjih.

MISIJSKA: Da proslava Svjetskog misijskog dana poveća u Božjem narodu zauzetost za i potporu misionarskom djelovanju, molitvom i financijski pomoći siromašnim Crkvama

BISKUPSKA: Da sveučilišna mladež tijekom studiranja raste i sazrijeva u znanju i milosti.


ŠOLTIĆ FRANJO PRILES 24B 200
ŽGANJER DANICA HRŽENICA LUDBREŠKA 23 200
LUKAČIĆ SLAVKO PRILES 39 200
MEŠTOVIĆ MIJO SV ĐURĐ LJ GAJA 6 200
JAGIĆ BOŽIDAR HRŽENICA M KRLEŽE 33 200
GOLUBIĆ VLADO HRŽENICA M KRLEŽE 24 200Anja Kišić
r.2011. kćerka Vesne i Saše iz Sv Đurđa, Cvjetna


Frano Vugrinec
r.1946. iz Luke 56.

Funtek Dragica
r.1934 iz Komarnice 4


Ozivaju se

Igor Prebegović
r.1980. iz Sv Petra i Maja Mikulić r.1984. iz Sv Đurđa Dravska 9.

Vjenčanje je 16.10. u Sv Đurđu.
Za ženidbenu zapreku javite župnom uredu.P
26.09.
Sv. Kuzma i Damjan
11.00 Proštenje u Kuzmincu
U
27.09.
Vinko Paulski
17.00 +Lončar Zlatko Ratkajec Milan Marta
19.00 Sastanak za djelatnike Caritasa
S
28.09.
Sv Večeslav
18.00 +Dragica Funtek
18.20 +Franjo Vugrinec
19.00. M. Legija
Č
29.09.
Mihael Gabriel i Rafael Arkanđeli
7.30
DJELATNICIMA POLICIJE NEKA JE NA POMOĆI SV. MIHAEL, ZAŠTITNIK POLICAJACA
P
30.09.
Sv. Jeronim
7.30.+Horvat Đuro Elizabeta Međimorec Štefica Mijo
17.00+ Stančin Mirko
S
01.10.
Sv Terezija
17.00 Krunica
N
02.10.
27. NKG
8.00+ Zlatar Josip Anđela, Vugrinec Stjepan Klara Josip + Maja Žganec – vlč. Igor Radašić
15.00 Krunica -pobožnost