26. nedjelja kroz godinu

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu:
»Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus reče: »Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.« »Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«
»Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«
»Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.«

Mk 9, 38-43.45.47-48


Jednom je u velikom parku buknuo požar. Svi su se razbježali panično tražeći spas. Ostala su samo dvojica: jedan slijep i jedan čovjek bez noge. Uslijed panike, slijepac je krenuo prema žarištu vatre. "Ne onuda!" - poviče invalid. "Završit ćeš u vatri!" Slijepi čovjek prestrašeno povika: "A kuda, onda?" Čovjek bez noge odgovori: "Ja ti mogu pokazati put, ali ne mogu žuriti. Ako me ti uzmeš na leđa, moći ćemo obojica brzo izbjeći vatri i skloniti se na sigurno." -Ako uspijemo naučiti da svoja iskustva i svoje mogućnosti stavimo drugima na raspolaganje, sve naše nade, sva naša razočaranja, ali i svi naši uspjesi mogli bi koristiti svima.

Pa i onda kad se čini da je sve beskorisno, kao ono kad se devetogodišnja djevojčica vratila od susjede kojoj je kćerka poginula u prometnoj nesreći. -"Zašto si tamo išla?" - upita je otac. -Da utješim majku svoje prijateljice -odgovorila je djevojčica. - I što si ti, tako malena, mogla učiniti da je utješiš?" - "Sjela sam joj u krilo i plakala s njom."Pomrčina MjesecaPomrčina Mjeseca je prirodna pojava koja nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, poradi čega ga Sunce ne može obasjavati jasno i potpuno. Mjesec tada ostaje bez sjaja, jer je prekinuta komunikacija između njega i Sunca, te se može dogoditi čak da i potpuno pomrča, ako cijeli uđe u sjenu.
Dobro nam je poznato kako su sveti oci često ovu sliku i simboliku primjenjivali na odnos Krista i Crkve.
Krist je Sunce s visine od kojega Crkva prima sjaj kao što Mjesec od Sunca, te svijetli – svjedoči toliko snažno koliko se izloži Suncu, jer svoga vlastitoga svjetla nema.
I ova pomrčina nastaje kad se zemaljske sjene ispriječe između Sunca i Mjeseca, kada zemaljski interesi, slabosti, propusti i grijesi u srcima svećenika i vjernika zaguše ili onemoguće Kristov sjaj.
Na žalost, to je česta pojava i u našem turobnom vremenu. Prava je sreća, međutim, da je Sunce uvijek jače od zemaljskih sjena, te redovito pomogne Mjesecu da ih se oslobodi i da ih od sebe otkloni.
Jer zemaljske sjene su prolazne, a sjaj Sunca vječan, te i Mjesec može i treba takvim sjajem sjati, ne prestajući se do kraja zrakama Sunca izlagati.


Hodočašće -Međugorje 20.10.2018. Javite se*Hvala načelniku Josipu Jany što je tokom ove cjele godine sa svojim djelatnicima uređivao i kosio travu po dvorištu župnog ureda i cintorma naših mejsnih kapelica.


*Pozivamo svu djecu i mlade koji žele biti ministranti da se prijave u ministrantsku zajednicu naše župe.


KOČIŠ BOŽENA HRŽENICA A MIHANOVIĆA 1
250
KOS RUŽICA PRILES 25
150
BAČANI TOMO PRILES 58
200
PETAK MARIJA PRILES 33
100
NOVAK TEREZIJA HRŽENICA KR TOMISLAVA 28
200
GRGEK MIRJANA HRŽENICA M KRLEŽE 22
200
HORVAT FRANJO HRŽENICA  DRAVSKA 8
200
VAĐUNEC MARIJA SESVETE VINOGRADSKA 60
200
PREMEC BOŽO STRUGA 110
200

Mir im vječni!

Ozivaju se i žele se vjenčati

Goran Štiglec
iz Struge 36. i Mirjana Šimek iz Kloštra Podravskog.

Vjenčanje je 13.10. 2018. u Kloštru Podravskom.

Ženidbenu zapreku javite župnom uredu.


P
01.10. Sv. Terezija od Djeteta Isusa 17.00 Listopadska pobožnost
U
02.10. Sv. Anđeli Čuvari 17.00 Lis. pob. i misa
S
03.10. Sv. Dionizije 17.00 Lis. pob. i misa
18.00 ML
Č
04.10. Sv. Franjo Asiški 11.00 - V. Bukovec
17.00 LP
P
05.10. Sv. Faustina Kovalska
Prvi petak
17.00 LP +Marijan Kovač      
S
06.10. Sv Bruno 17.00 LP +Antun Mužic Štefica Đuro Crkvenčić
N
07.10.
27. NKG

DAN KRUHA I ZAHVALE              
ZA BOŽJA DOBROČINSTAVA
KESTENIJADA
8.00 +Josip Anđela Antonija Zlatar +Stjepan Klara Josip  Vugrinec +Ivan Ivka Gomaz +Stjepan Jelean Blagaj +Đuro Vlado i ob. Meštrović
10.00 +Amalija Horvat  +Dragica Mirko Kuharić,
Katica Krunoslav Borko +Zvonko Mirko Ana Martinec
+Josip Kraljić i ob. Bahat Gabrijel i Gabrijela

             15.00 Listopadska pobožnost