27. kroz godinuDragi moji župljani!  U psalmu smo danas čitali ovo: Žena će ti biti kao plodna loza u odajama tvoje kuće, sinovi tvoji ko mladice masline oko stola tvojega. A zamislite koliko je brakova u kojima je žena prokletstvo mužu ili obratno, u kojima je zavladala mržnja između bračnih drugove toliko jaka da se sude, tuku pa i oružje potežu jedni na druge ili obitelji u kojima su djeca – u kojima su sinovi sve samo ne „mladice masline“ već nesreća, jad, kazna… radi neposluha, bježanja od kuće, loših ocjena, droge… I onda na red najčešće dođu oni „dušobrižnici“ koji kao iz topa daju rješenja: „Ako ne ide, neka krene svaki svojim putem“! Umjesto da se svi zajedno potrudimo, sve institucije i svi dobronamjerni

  • da se živi po Božjim zapovijedima
  • da istinska, da prava ljubav bude poveznica svega
  • da odgoj ponovo zauzme najznačajnije mjesto u obitelji
  • da se ima malo više smisla za opraštanje i kompromis
  • da se vrati zajednička obiteljska molitva koja je ustuknula pred ovim tobože „tehničkim blagodatima“
  • i da svi shvatimo da „ono što je Bog združio, što je Bog ujedinio“ da je to sveto i da će On sam učiniti i dati sve da se uspije, ako se bude „plesalo po njegovim notama“!


Da; Mojsije je morao davno prije Isusa – čuli smo danas – tolerirati rastavu i koje li ne ljudske ludosti, zahtjeve i prohtjeve… no brak ostaje djelo Boga stvoritelja i sve nam je činiti da institucija braka ostane svetinja, a koja je temelj zdravog društva i nada normalne budućnosti. Zato sva ova izopačenost, to traženje legalizacije istospolnih brakova, usvajanja djece od takove zajednice, kao i sve vezano uz to, nije ništa drugo nego nenormalno i suprotano putu kojeg je odredio Bog!
Zamislite ovu situaciju – a to se je nedavno dogodilo u kazalištu u češkom gradu Ostrava: igrala se kazališna predstava i sve je bilo u redu do pola predstave. Publika je uživala, pljeskali su glumcima i sve je teklo kako je režiser odredio. Negdje na pola predstave glumac Vladimir Polak držeći u naručju poznatog češkog glumca Jana Odla zavapio je glasnije od tona u predstavi: - Ima li ovdje doktora?
Gledatelji su mislili da je to dio predstave i nitko se nije ni uzbudio ni javio. Ponovo je zavapio i to jače i glasnije: - Ljudi dragi, molim vas jako, jako ozbiljno, ima li ovdje doktora? Skočio je na pozornicu jedan od gledatelja koji je po struci liječnik, pokušao je pomoći jadnom glumcu kojemu je pozlilo, ali uzalud – nije mu bilo spasa… izdahnuo je na rukama kolege!

Navodim ovaj primjer želeći reći da je zaista zadnji čas da i mi zavapimo tražeći doktora koji je kadar izliječiti ovo bolesno stanje u društvu, posebno u svezi braka i obitelji. Crno se piše našoj djeci i nama ako ne poduzmemo ništa. A mi jako dobro znamo na koja vrata nam je kucati, pa zato ostavimo povođenje za njima iz tzv. napredne i moderne Europe koja nas želi svim mogućim i nemogućim ponudama i savjetima namamiti u svoje ralje… radije se mi vratimo svome Bogu i svojoj vjeri. Uči nas povijest da uvijek kada je naš narod bio Bogu vjeran i kada su se Bog i njegove zapovijedi slušali i kada se poštivao i Bog i čovjek dobro nam je bilo i išli smo naprijed.  Netko je rekao: „Brak je mrak“! I jeste, ali samo za njih koji su pobjegli od Kristova svijetla, njima koji u molitvi ne nalaze snagu, koji u alkoholu tope tugu i bračne probleme ili šakama rješavaju sve.
Svako malo čitamo u novinama ili gledamo na televiziji o bijegu djece od kuće, o samoubojstvima, o nasilju u obitelji i opće ne razmišljamo da se i nama to vrlo lako dogodi. Zato molim, pozivam i opominjem: učinimo sve i pomognimo da ozdravi ovo bolesno stanje zbog kojeg onda pate i trpe svi, a najčešće djeca i starci – oni koji su nemoćni, koje se ne pita i koji nemaju pravo glasa. Psalmista nam obećava  blagoslov Božji i sreću, pa veli: „Eto, tako će biti blagoslovljen čovjek koji se Gospodina boji! Blagoslovio vas Gospodin sa Siona, uživali sreću Jeruzalema u sve dane života vašega!“ To vam i ja od srca danas i molim i želim; svakoj obitelji naše župe i svakom bračnom paru u našoj sredini. Amen!Subota 10.10.2009

Dječji zbor u 10.00 h
Vjeronauk za 8. raz u 9 sati a za 3. razred u 11 sati


     
     
     
     
     Julija Namjesnik
kći Marijana i Biljane Namjesnik iz Sv. Đurđa Preloška 12

Hana Gložinić
kći Nenada i Bojane Gložinić iz Karlovca Srednja 25.
U
06.10.
Sv. Bruno                    
17.30+Mužic Antun Crkvenčić Đuro
S
07.10.
BDM od Krunice  
 17.30+Ivan Gomaz
18.00 Mar.Legija
Č
08.10.
Demetrije
DAN NEZAVISNOSTI
7.30+ Ivan Kišić
17.30+Blagaj Stjepan
P
09.10.
Sv Dionizije      
17.30+Makar Ivan Funtek Josip       
S
10.10.
Danijel
17.30+Đuro Vlado ob. Meštrović, Đuro Marija Koščak     
N
11.10.
28. NEDJELJA KROZ GODINU
Nedjelja ZAHVALE za Božja dobročinstva

8.00+Zlatar Josip Anđela, Vugrinec Stjepan Klara Josip; +Sudec Franjica Đuro Franjo, +Meštrović Nikola Sofija, Vugrinec Franjo Jelena 
 10.00 Sv. Đurđ p.p. KESTENIJADA