28. nedjelja kroz godinuDok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: "Isuse, učitelju, smiluj nam se!" Kad ih Isus ugleda, reče im: "Idite, pokažite se svećenicima!" I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: "Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?" A njemu reče: "Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!"

Lk 17,11-19


Samaritanac kojem se Isus smilovao, baca se na koljena zahvaljujući čovjeku, hvaleći Boga na djelu.Jahve je Bog života, a ne Bog smrti, s ove strane, a ne s druge strane groba. U trenucima bola, povreda i neljudskosti – uvijek kad mračne sile žele uništiti iskustvo Jahvine snage koja daje život, on nam daruje nadu, onaj dar koji nam pomaže izdržati i usprkos svega reći: "ali ipak..." Sirijac Naaman (prvo čitanje) i Samarijanac (Evanđelje) prepoznaju nanovo im poklonjeno čovještvo kao ulazak Jahve u njihov život. To je ono što označava kršćansku vjeru: spoznaja, da je život u punini uvijek dar Božji. Za razliku od desetog gubavca, devet preostalih ostalo je na površini stvarnosti. Oni ne mogu preuzeti sve posljedice obraćenja koje se sastoji u dubokoj zahvalnosti i u prepričavanju velikih Božjih djela. Zahvalnost i postajanje svjedokom nije nešto svakodnevno: samo je jednome uspjelo da se vrati iz površne samorazumljivosti!

Možda nam uspije da stav tih dvaju čovjeka postane izvorištem i našeg djelovanja. To znači imati povjerenja u Isusovu riječ da će nevolja u našem životu "usput" biti pretvorena u spasenje. Možda nam uspije da svoj život promatramo "iznutra", da spoznamo koliko naklonosti, ozdravljenja i snage nam Bog obećaje i koliko je već ostvario. I konačno, da raznosimo svoju radost i zahvalnost i tako drugima postanemo pomoć na putu spasenja.

Vjeroučiteljiu našoj osnovnoj školi ove godine su

Kristina Klekar od 1.-3. razreda

Mirela Međimorec od 3. - 8. razreda.

Župni zbor od prodaje starog papira za popravak orgulja daje 160 kn.
Njima i svima drugima hvala na darovima.


   
     
     
     
     
     
     
     
     


P
14.10.
Sv. Kalist papa
17.00 Listopadska pobožnost – Krunica i Litanije
U
15.10.
S. Terezija Avilska 17.00 –Listopadska pobožnost – Krunica i Litanije
17.30 +Malinović Marija
S
16.10.
S. Hedviga 17.30 +Čikor Jalža Ivan Policki Marija
18.00 ML
Č
17.10.
Sv Ignacije Antiohijski 17.30+Ob. Šantavec i Nađ
P
18.10.
Sv Luka ev. 17.30 +Ob Kos Klara Milan Antun Anđelko Maja
S
19.10.
Ivan Brebuf 17.30 + misa
N
20.10.
29. NKG
8.00 + Predrag Vručina
9.30 Struga +
11.00 Luka –PROŠTENJE + Bahat Gabrijel Gabrijela +TihomirDijanošić Ivan Štefica Antun Bohnec, Kruno Stančin vlč. Stolnik V. i vlč. Z. Borak + Bontek Franjo Nada i ob. Bontek, Kunić Franca Stjepan