29. kroz godinuI pristupe mu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: "Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo." A on će im: "Što hoćete da vam učinim?" Oni mu rekoše: "Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva." A Isus im reče: "Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?" Oni mu rekoše: "Možemo." A Isus će im: "Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati - to je onih kojima je pripravljeno."

Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: "Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge."

Mk 10,35-45

Biti ili ne biti „prvi“Biti velik u Božjim očima očito je sasvim drugačije od onog kako mi ljudi gledamo i doživljavamo. Veličina – kako to oko Božje vidi – nije u tome da je netko silan i moćan pa u toj snazi gospodari nad drugima i razmeće se svojom snagom. Znamo da Isus nije baš oduševio svoje suvremenike kada im je objašnjavao tu „božansku logiku“, pogotovo nije oduševio njih koji umišljaju da su rođeni ili pozvani biti iznad, nad drugima i da imaju moć koju obični smrtnici nemaju.
Draga djeco, sestre i braćo u Kristu! Mi uglavnom navijamo u sebi za male; npr. u nogometu nam je nekako draže kada malo poznati klub pobjedi nogometnog velikana, kada u ringu slabiji prebije jačeg, kad u nekom kvizu znanja neki tamo poštar ili šofer znanjem nadjača profesora ili doktora… volimo te naše životne i svagdanje „pobjede nad Golijatom“ – koliko god to nerado priznali! I da sada pođete na trgove i ulice i pitate ljude tko je kod nas najveći, vjerujem da bi na toj ljestvici bili redom predsjednici, premijeri, ministri… oni koje gledamo u TV dnevnicima, koji su na naslovnicama i o kojima se piše. A po Isusu ispada da nije tako i da je to kriva ranglista, jer po njegovoj prvi i najveći bili bi npr.
- pekari koji cijelu noć rade da mi imamo svježi kruh i slasno pecivo
- vojnici koji čuvaju granice da mi možemo mirno spavati
- onaj liječnik i pogotovo sestra koja bdije noćima uz teške bolesnike
- čistači ulica i smetlari koji rade neugodne poslove
- policajac koji patrolira i pazi izvrgnut i porugama i razno-raznim opasnostima
- vlakovođa, šofer autobusa i pilot koji se silno trude i odriču svega i svačega jer su u njihovim rukama ljudski životi koje prevoze.Njima svaka čast i zahvala!
Mnogo puta u životu male, obične, sasvim jednostavne, a nerijetko i bezvezne stvari i sitnice mnogo znače jako, jako mnogo. Lijepa riječ, osmijeh, strpljivost, neka naoko sitnica ili pogled u kojem se čita ljudskost i toplina zlata vrijede. A život je – nije li molim vas lijepo – satkan baš od sitnica; od malih stvari koje tako često ni ne primjećujemo. I to je to baš po riječima Isusa Krista: „Tko hoće da bude među vama najveći, neka vam bude poslužitelj… tko hoće biti prvi, neka bude svima sluga!“… baš je čudan, neobičan i poseban taj naš Isus!!! A baš takav privlači i oduševljava sve od onih vremena u kojima došao na zemlju, pa do današnjih dana. Nerijetko tako čitamo ili čujemo da je netko slavan i velik – po tim našim mjerilima – sve ostavio i krenuo za njim… I mi smo krenuli za njim i vjerujem da uvijek ima u nama spremnosti „na taj način biti velik“!

Četvrtak 22.10.2009.
19.00 sastanak djelatnika karitasa

Subota 24.10.2009

Dječji zbor u 10.00 h
Vjeronauk za 8. raz u 9 sati a za 3. razred u 11 sati

Novi vjeroučitelji u našoj školi
- ove godine vjeronauk u školi predaju vjeroučiteljice Branka Japec Orlović i Kristina Klekar iz Sesveta.
Dosadašnja vjeroučiteljica Đurđica Šmic predaje vjeronauk u Koprivnici.

Obavijest svim osnovnoškolcima, srednjoškolcima i odraslim osobama koji nisu primili sakramente Ispovijedi, Prve Pričesti i Svete Krizme, a željeli bi, da se jave župnom uredu kako bi se mogla oformiti grupa za vjeronauk te kako bi sljedeće godine mogli primiti navedene sakramente.

„Ova svijeća gori duže“

- svijeće prigodom blagdana Svih Svetih za potrebe Caritasa kao ručak za jednog gladnog u biskupiji i pomoć našem caritasu možete nabaviti kod djelatnika župnog Caritasa. Cijena svijeće je 15 kn.

Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru 8.-9.svibnja 2010.
–pozivam mlade koji žele sudjelovati na susretu mladih u Zadru
iz naše župe na susret u župnom uredu radi dogovora – u srijedu u 19.30h.


PREMEC ĐURĐICA STRUGA 16 500
FUNTEK MARIJA KOMARNICA 21 150
BAČANI BRANKO SESVETE M. GUPC 43 200
MARKOVIĆ DAMIR PRILES 4 200Petar Prelog sin Zlatka i Ljiljane iz Struge 45A

Tena Kosir kći Davora i Stankice iz Hrženice M. Gupca 30.
U
20.10.
Kornelije        
17.00 Listopadska pobožnost
17.30+Kovaček Franjo Urša Stjepan Tomo Drago i Hižak Ruža
S
21.10.
Vendelin
17.30+Mario Lazar   
18.00 Mar.Legija
19.30 Susret za mlade
Č
22.10.
Marko Jeruzale
17.30+Predrag Vručina
19.00 sastanak djelatnika karitasa
P
23.10.
Ivan Kapistranski
17.30+Zlatar Pavao Kata Šipek Ivan Kata
S
24.10.
Proklo Carigradski
 17.30+  
N
25.10.
30 NEDJELJA KROZ GODINU
8.00+Novosel Željko Tomo Marija, Krušelj Ružica
9.30 Sesvete +Šantek Ivan Tomo Rok Marija, Makr Ivan Matilda , Štabi Ivan Verona
11.00 +Pro populo