2. nedjelja kroz godinu


Sutradan Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče: "Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta!" To je onaj o kojem rekoh: Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene!" "Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu."

I posvjedoči Ivan: "Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: 'Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.' I ja sam to vidio i svjedočim: on je Sin Božji."

Iv 1,29-34

Članovi moje obitelji
VOLE LI OTIĆI NA GOZBU JAGANČEVU
U SVOJU ŽUPNU CRKVUSutradan Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče: "Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta!" To je onaj o kojem rekoh: Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene! Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu.
   Ivan Krstitelj -  strog, zahtjevan, ali oduševljen Isusom. On je onaj koji je dobio časnu zadaću pripraviti put Gospodinu, koji je pozivao: „Pripravite put Gospodinu, poravnite staze… što je hrapavo neka se izravna…“ On nije prezao ni od strožijih metoda navještaja a, sve sa dobrom namjerom: da trgne ljude iz životne i religiozne uspavanosti, da im otvori oči za skori Kristov dolazak. Sjetimo se samo da Ivan dolazak Kristov navješćuje kao dolazak Mesije sa sjekirom u ruci s ciljem da sasiječe ona stabla koja ne donose dobroga roda…, on je onaj koji je svoje suvremenike „počastio izrazima“: „Leglo gujinje, zmijski porodi, rodite plodom obraćenja… obijeljeni grobovi…“ Ne znam kome bi bilo drago čuti ovakvo što. Da, svi mi volimo da nam sugovornici „miluju uši“ i govore ono što mi želimo čuti, i u nama podržavaju sliku o sebi koju posjedujemo, koja je često dobra, divna i krasna, ali… kriva. Ivan radi drugačije: on govori spasonosnu istinu koja je oštra i neugodna kao nož koji dijeli kosti od mesa, koja ima samo jedan cilj: obraćenje.  Isti taj Ivan duboko je skroman i ponizan i kaže za sebe da ni cipele nije dostojan odriješiti Gospodinu.
U odlomku ove 2. nedjelje kroz godinu A,  Ivan Krstitelj oduševljen nazočnima predstavlja Krista; onoga Isusa s kojim se susreo još u majčinoj utrobi kad je BDM pohodila Elizabetu, s kojim se kao s rođakom vjerojatno družio.. i za kojega sad kaže da ga ne poznaje… Kako sad to!? Da, ne poznaje ga na način na koji ga je spoznao kad ga je krstio na rijeci Jordan. Sjetimo se događaja prošle nedjelje: Ivan krsti Isusa i Duh Sveti lebdi nad njim, a Otac ga pred svima identificira: „Ovo je Sin moj ljubljeni… u njemu mi sva milina!“ Tada je tek Ivan doista upoznao tko je Sin Marijin. Shvatio je Ivan da stoji pred Bogom živim, Bogom kojega je Izaija navijestio kao Slugu patnika, onoga koji će prinosom svojega žrtvenog života, donijet mir i opraštanje. Shvativši tko je Isus, Ivan ne može a da ne poviče: „Evo, Jaganjca Božjega… on odnosi grijehe svijeta, ja sam vidio, ja svjedočim, on je Božji Sin!“

Jaganjac – janje, starozavjetna žrtvena životinja, ono janje čijom su krvlju Izraelci pomazali vrata kuća i oslobodili se od smrti prigodom izlaska iz ropstva; janje koje su toliki poslije blagovali za Pashu i sjećali se sa zahvalnošću tog najvećeg događaja izlaska – najvećeg iskustva Boga osloboditelja u svojoj povijesti; janje – žrtvena životinja čiju su krv izlijevali na Kovčeg saveza, uvjereni da su postigli krvlju janjetovom i prinosom žrtve pomirenje s Bogom.
Isus je naše janje. Njegova krv nas oslobađa, njegovom krvlju mi smo pomireni s Ocem, njegovom žrtvom doživjeli smo novi izlazak iz ropstva grijeha u slobodu djece Božje, na novu razinu odnosa s Ocem – kao sinovi i kćeri. Na gozbu kralja Jaganjca pozvani su „svi sveti“ , svi krštenici diljem svijeta.
„Blago onima koji su pozvani na gozbu Jaganjčevu!“ - Brate i sestro u Kristu, ti i ja imamo nevjerojatan privilegij: imamo pozivnicu za Gozbu Jaganjčevu – svetu misu! Pozivnica je naše krštenje. Što čekamo? Odazovimo se i krenimo!

Vjeronauk

PRIČEST Utorak u 15.30 h -  3.A - 16.00 h - 3. B
KRIZMA - Srijeda  8A u 16.00 h a 8.B u 16.30   
 NAZARETSKA GRUPA Subota u 10 
STRNIŠČAK ANTUN STRUGA 28A 200
CVETKO IVAN STRUGA 52 200
HARAMBAŠA KRUNO SESVETE BR RADIĆA 34 200
VAĐON BOŽO SESVETE M GUPCA 51 200
VAGJON IVICA SESVETE M GUPCA 34 100
JAKOPČIN MILKA SESVETE M GUPCA 42 150
PIRC FRANJO SESVETE VINOGRADSKA 24 200
VANČIĆ BOŽIDAR SESVETE VINOGRADSKA 6 300
STANKO ŠTEFA KOMARNICA 33A 200
HARAMBAŠA MARIJA SESVETE VINOGRADSKA 39 200
IVANČIĆ MARIJA SV ĐURĐ V LISINSKI 19 100
NOVAČIĆ IVAN SV ĐURĐ CVJETNA 51 150
DIJANOŠIĆ MARIJAN LUKA 8 200
JELAKOVIĆ VLADO SESVETE M GUPCA 13 200
Marija Gomaz
r.1929 iz Sesveta Br. Radića 19

Marija Kovačr
.1923. iz Prilesa 26a

kojoj zahvaljujem kao dobroj vjernici i pobožnoj starici,
na svemu što je činila svojima i našoj župi.P
17.01.
Sv Antun opat
16.00 Sesvete +Rus Antun, +Cveka Antun Barica Kata, Štabi Josip i Marija +Valjak Alojz Gabrijela Vladimir i ob. Botak
U
18.01.
Priska
7.30 +Marija Valjak
OVAJ TJEDAN MOLIMO ZA JEDINSTVO SVIH KRŠĆANA
S
19.01.
Mario, Ljiljana
7.30 Marija Kovač
17.00–ML
Č
20.01.
Fabijan i Sebastijan
7.30+ Klečanje - Kuzminec
P
21.01.
Sv Agneza
7.30+
S
22.01.
Sv Vinko
7.30 +Gomaz Franjo, Stančin Franjo
N
23.01.
4. nedjelja kroz godinu
8.00+pro populo
9.30 Sesvete +Vađon Franjo Martin Jela + Kladić Agneza Ignac +Petrikovski Josip Franciska +Pirc Ivan Mirko Sidonija +Gomaz Marija
11.00+Šmer Vinko Dragica +Krajač Božo i ob. Krajač, Šoš, Petak Katarina +Radašić Pavao i ob.