2. korizmena nedjelja

"Na gori preobraženja"

Jednom je papa Pavao VI. u svom nagovoru liječnicima rekao: "Mi kršćani nudimo ljudima lijek, naime, onaj kršćanske vjere što je u stanju riješiti tamnu zagonetku bola, otkrivajući njezin tajanstveni spasonosni smisao i uzimajući mu najgore zlo: osjećaj besmislenosti - očaja."

Upravo je ovo središte kršćanske poruke: pokazati da i patnja dobiva po Kristu tajanstven smisao, da i sama smrt po Kristu gubi svoj besmisao i očaj. Upravo nam to želi reći evanđelje o Isusovu preobraženju. Upravo ovo je njegova središnja poruka:

Nakon Krista i nad križnim putovima svijeta lebdi sjaj nade. Svjetlo s gore preobraženja rasvjetljuje tmine naših tjeskoba i sumnji. Prilično bespomoćni pitamo: Gdje će se to sve svršiti?

Što će nas sve još pogoditi? Radosna vijest ove nedjelje odgovara nam i trga zavjesu što sprečava pogled u budućnost koju nam je Bog u Kristu obećao.

Ta poruka glasi: Nema Velikog petka bez Uskrsa; nema također Uskrsa bez Velikog petka. Kod Luke čitamo: "Osam dana prije preobraženja govorio je Isus svojim učenicima: Sin čovječji mora mnogo pretrpjeti, biti ubijen." (Lk 9,22).

Gospodin je dakle spreman piti iz kaleža muke; upire pogled u Golgotu i time priznaje volju svoga Oca. I, gle, poslije osam dana Otac priznaje njega na gori. Iz oblaka se čuje Očev glas: "Ovo je Sin moj! Ljubljeni! Slušajte ga!"

Isus najprije priznaje spasonosno djelo križa i Očevu volju. Bog odgovara na prihvaćanje križa kratkim pokazivanjem onoga što je pripremio svome Sinu: a to je uskrsna slava što ne poznaje kraja.

To bi, dakle, trebalo biti učenicima jasno, prije nego su sa svojim Gospodinom pošli u smrtnu tjeskobu maslinske noći.

Nijedan put koji ide s Kristom ne može biti besmislen. Pa i preko križnog puta svijetli nada da njegov kraj nije smrt, nego život "koji je Bog pripravio onima koji ga ljube" (l Kor 2,9). Jer, nakon Krista nam je poznata tajna pšeničnog zrna što pada u zemlju i mora umrijeti da bi donijelo plod (Usp. Iv 12,24).

Trebali bismo misliti na to kad nas naš put vodi kroz tamne doline sumnje i tjeskobe i toga se držati kad nas obuzme tjeskobni smrtni čas. Budući da nas Gospodin danas vodi na goru preobraženja, kazat ćemo i u tjeskobnim časovima zajedno s Petrom: "Bili smo s njim na svetom brdu i čuli smo glas" (2Ptl,18).

To bi, dakle, mogla biti milost i dar ove korizmene nedjelje: Najprije da hrabro i ustrajno nastavimo svoj korizmeni put, te idemo puni radosti u susret Uskrsu koji ćemo slaviti za četiri tjedna. Isplati se ustrajno proživjeti korizmeno vrijeme kako bismo u slijedećoj uskrsnoj noći promatrali novom jasnoćom uskrsno svjetlo kao znak toga da svi putovi koje smo sa svojim Gospodinom prešli u vjeri, nadi i ljubavi, vode k uskrsnoj radosti.

Osim toga, smijemo gledati na kraj i cilj svoga puta s Kristom o kojem kaže Pavao: "On će. preobraziti naše bijedno tijelo i suobličiti ga svom proslavljenom tijelu (Fil 3,21).

Tako bismo gledajući na preobraženog Gospodina mogli danas donijeti preduskrsnu odluku vjere:

Možemo izbjeći smrtnoj sudbini, ako se odlučimo na život s Kristom. Tko tako vjeruje, neće ni u svakidašnjici biti bez nade, jer će preobraženi Gospodin svojim svjetlom osvjetljavati njegove putove kroz patnju i smrt, tako da će smjeti u vjeri i nadi i u tminama života pjevati


Hrvatski Caritas i ove godine u tjednu između 2. i 3. korizmene nedjelje, od 9. do 15. ožujka, pokreće akciju "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini".

Svrha akcije je izraziti solidarnost i zajedništvo s narodom i Crkvom u BiH, prikupljajući konkretnu pomoć.
Moto: "Svi budite iste misli; neka ne bude među vama razdora… budite savršeno istog osjećanja i istog mišljenja…"

U akciju se možete uključiti : o pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,10 kn) ili novčanim prilozima koje možete dati kao milostinju na 3. korizmenu - 15. ožujka 2009.

ČITAJTE CRKVENI TISAK

GLAS KONCILA

Darovatelji za crkvu - HVALA VAM


HABIJANIĆ MARIJA KARLOVEC DRAVSKA 20 200
HRASTIĆ VLADIMIR KARLOVEC MIRNA 6 150
KOVAČIĆ DRAGO KARLOVEC GLAVNA 2 300
NIKOLIĆ JOZO HRŽENICA VARAŽDINSKA 1 200
LONČARIĆ FRANJO HRŽENICA M GUPCA 20 200
KRANČIĆ DRAGUTIN HRŽENICA LUDBREŠKA 24 200
VRUČINA KATA HRŽENICA BR RADIĆA 14 200
KATIĆ PERO HRŽENICA DRAVSKA 11 160
MARKULINČIĆ KRUNO KOMARNICA 2 200
TKALEC MARINKO KOMARNICA 4 200
TKALEC IGNACIJE KARLOVEC GLAVNA 12 200
GOMAZ IVKA SV ĐURĐ CVJETNA 12 200
ŽARDIN STJEPAN KARLOVEC GORICE 1 200
STANČIN BRANKO KARLOVEC MIRNA 18 200
GIZDAVEC VLADO KARLOVEC GLAVNA 8 200
FUNTEK DRAGUTIN HRŽENICA V NAZORA 1 200

KršteniVjenčanja
Umrli

Mara Sačer r.1925. iz Karalovca
Ivka Jagić r.1937. iz Hrženice Vinogradska 13.


Raspored Svetih Misa

U 10.03. Emil 7.30 +Ivan Sačer
18.30-Sastanak za HKD -Prosvjetni djelatnici župe
S 11.03. Tvrtko 7.30 +Hižak Drago Roza, Sermek Pavao Štefanija Josip
18.00 Marijina legija
Č 12.03. Bernard 7.30 +
P 13.03. Rozalija 17.00 Sv. Đurđ - Križni put
17.30 +Na čast BDM - zahvala
S 14.07. Matilda 7.30 +ob. Vukina, Ivan, Matilda, Franca
Vjeroučenici:
Krizma 9.00
P. Pričest 11.00 h
9.45 h - pjevanje za mlade
N 15.03. 3. korizmena 8.00 +Mario Lazar
9.30 Struga +Josip Čurila, Krušelj Josip Čiril Matilda +Cvetko Đuro
11.00 +Josip Amadori +Mara Sačer