2. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: „Vina nemaju.“ Kaže joj Isus: „Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!“ Nato će njegova mati poslužiteljima: „Što god vam rekne, učinite!“ A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: „Napunite posude vodom!“ I napune ih do vrha. Tada im reče: „Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.“ Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: „Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.“ Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.
Iv 2, 1-12

Isus pretvara vodu u vino, a mi smo uključeni u ovo čudo pretvorbe. I mi smo sudionici na svadbama. I mi doživljavamo trenutke radosti i ushita, ali i trenutke žalosti i krize. I mi doživljavamo situacije da nam vina ponestaje. Vina radosti ili vina sreće, vina povjerenja ili vina nježnosti. A ponestane ga tako da vrčevi presuše kao da u njima nikada ni kapljice nije bilo, pa se čovjek pita što će tu prazni? Nažalost, to vrijedi za sve naše odnose. Jednostavno ponestane vina radosti. A tada trebamo ONOGA koji nam jedini može dati novo vino, Krista.Koliko mi kršćani budemo sposobni otkrivati snagu i dubinu svoga krštenja koje nam daje Kristov život, toliko će naš narod imati stvarne budućnosti.

        Današnji događaj iz Svetog Pisma je događaj koji opisuje početak Isusovog javnog djelovanja. Pitamo se zašto je počeo svoje javno djelovanje baš na svadbi? Isus želi biti prisutan tamo gdje su ljudi. Ne želi ljude voditi Ocu s distance, nego ih želi voditi iz njihova stvarnog života. Čini čudo. Pretvara vodu u vino. Apostoli povjerovaše. I drugi. Nije Isus činio čudo radi sebe nego radi nas da nam pokaže da je Sin Božji vlastan učiniti sve na ovome svijetu.
    Župnik pita djecu što se dogodilo u Kani Galilejskoj i da to napišu za test u svojoj bilježnici. Svi pišu, samo jedna djevojčica ne. Na kraju i ona napisa jednu rečenicu. "Isus pogleda vodu i voda se od srama zacrvenila i postala vino." Isus od nas ne traži da se i mi zacrvenimo pred svojim dosadašnjim životom nego da se u nama dogodi ono što se dogodilo s apostolima ali i sa slugama. Svi su oni u njega povjerovali. Zamislite sreću mladenaca: Isus im pruža ruku i čestita, želi sreću i blagoslivlja zajedništvo u ljubavi. Sjedi za njihovim svadbenim stolom i, kako je bio običaj, priča i pjeva s ljudima. Zamislite kako je mladencima i njihovim roditeljima bilo pri duši kada im je vina ponestalo. A zamislite njihovu sreću kada je Isus pretvorio vodu u vino i tako ih izvukao iz neprilike. Veličanstven događaj za koji reče učenik Ivan da je učenicima okrenuo i usmjerio život: povjerovali su u njega.

     I mi smo u situacija da Isus i danas pred nama čini tolika čudesa. Apostol Pavao nam u odlomku iz prve poslanice Korinćanima svjedoči o mnoštvu darova koji su darovani svakome od onih koji su Kristovi. Jedini uvjet da bismo mogli postati dionici darova koje nam daruje Duh Božji je čisto srce i želja da se primljenim darom proslavi Boga. Gdje su ta čudesa? - to nam je prvo pitanje. Da li promatramo svijet u kojem živimo? Koliko li smo samo puta osjetili da Bog čini čudo. Koliko mi možemo pridonijeti da se u nama ne osjeća osjećaj osamljenosti, izgubljenosti, bezvoljnosti, kao i kod naše braće. Nismo li zapravo svu odgovornost za svoj život odlučili prebacili na drugoga, a u isto vrijeme prigovarati i negodovati. Najlakše je prigovarati i tražiti manu kod drugoga i od drugoga tražiti da nešto učini, a sam pri tome ništa ne poduzeti nego čekati i misliti da će već netko to učiniti. Zanimljivo je promatrati i ulogu Blažene Djevice Marije u događaju prvoga Isusova čuda, poglavito povjerenje u Isusa koje se očituje u riječima koje je izrekla slugama. Što god vam rekne - učinite! Vjerojatno su te njene riječi bile presudne da su sluge učinili nešto što je svima moglo izgledati kao ruganje i stvaranje skandala. Nalijevanje oko dvjesto pedeset litara vode u posude za čišćenje ne čini se na prvi pogled pravo rješenje problema koje je nastalo nestašicom vina. Ipak sluge čine ono što im Isus govori. Bilo bi dobro od slugu naučiti da se u trenucima kad nam nedostaje povjerenja u Božje vodstvo oslonimo na pomoć i podršku Blažene Djevice Marije koju nam ona nikada neće uskratiti. Jer je Majka. Naša Majka. Pozvani smo doista povjerovati u Isusa te nam ništa drugo ne preostaje nego to i učiniti. Čudo u Kani će imati ploda za nas ako izaberemo radost života koju nam pruža nasljedovanje Božje volje i život u skladu s milošću .Osim posebnih vremena crkvene godine, tj. uskrsnog i božićnog ciklusa, postoji i tzv. obično vrijeme kroz godinu u kojemu se sada nalazimo. Rekli smo takozvano obično vrijeme kroz godinu jer u biti niti jedan trenutak vremena koji nam je darovan nije običan niti je manje važan. Bog nam je darovao vrijeme da ga iskoristimo tako da upoznamo njegovu volju, da živimo po njoj i u konačnici prispijemo u vječno zajedništvo s Bogom. O važnosti svakoga trenutka i svake osobe govore nam i biblijska čitanja koja nam za ovu nedjelju predlaže Crkva.

U životu jednog čovjeka kao i nacije najtragičniji osjećaj je biti osamljen i napušten, na milost i nemilost svima. To je osjećaj kada čovjek osjeća da je prepušten sam sebi, da ga nitko niti voli a još manje da mu želi pomoći u njegovim problemima. Čovjek osjeća i misli da ga je u takvom trenutku i sam Bog ostavio. Isto takvo osjećanje može doživjeti i jedan narod, osobito ako se nađe u situaciji da ga stvarno drugi narod napada i želi ga sebi pokoriti. Upravo takav osjećaj je zahvatio i Izraelski narod. Našli su se pod vlašću Babilona, nisu tu situaciju mogli prihvatiti pa su se počeli tužiti i na Boga. Upravo tada se javlja prorok Izaija te im naviješta ponovno Božje zauzimanje za njihovu stvar. Da taj narod se više neće zvati Ostavljeni niti njihova zemlja Opustošenom. Zapravo Bog nije prestao voljeti svoj narod, nego se narod malo po malo počeo odvajati od Boga. Bog doista počinje djelovati u svom narodu i ljude počinje spremati na dolazak izbavitelja koji će ih izbaviti iz svih njihovih poteškoća. Upravo takav osjećaj napuštenosti vladao je u Isusovo vrijeme, osobito zbog rimske okupacije Izraela. Isus dolazi na ovaj svijet tiho, da bio uzdigao buru. Nije ga narod dočekao onako kako bi trebalo dočekati Očekivanog. I to im je oprostio.


Statistika župe 2015.

STATISTIKA 2015.  godina

Obit

Župlj

Ob.dar

Umrli

Svadba

Krst

Bl. kuća
ne prima

HRŽENICA

203

740

55

13

2

7

4

KARLOVEC

130

485

44

9

5

4

3

KOMARNICA

40

161

16

1

1

2

LUKA

62

220

20

2

2

1

OBRANKOVEC

32

113

13

2

1

2

PRILES

59

223

39

3

6

3

SESVETE

126

439

69

6

4

6

4

STRUGA

115

423

54

8

4

5

SVETI ĐURĐ

145

551

72

8

1

4

6

ROMI

3

ne

STRANCI

2

2

 

ukupno

 912

3355

82590

54

13

39

30

    samo župljani

382

52

13

37

 Sveti Vinko, đakon!

Molim Vas pajdašice i pajdaši, da na spomen Sv. Vinka (22. siječnja) spijemo kupicu vina jer u narodu se veli: Ak z sniježne strehe voda kaplje, biti će piti. Ak na Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti.Če Vinka sunce peče, v lagve vino teče. Vinkovo sunce, dobro vince.Idući tjedan, u utorak 19.01.2016. u 19.00 sati sazivam sjednicu Župnog Ekonomskog Vijeća (ŽEV-a) naše župe kako bi napravili završni račun za prošlu godinu te napravili plan za ovu godinu, kako na ekonomskom planu tako i na pastoralnom. Mogućnosti nisu velike, ali ćemo ih razmotriti.MARKOVČIĆ STJEPAN
SV ĐURĐ SELNA 14
200
PRELOG ZLATKO
STRUGA 45A
100
RAJH IGOR
SV ĐURĐ CVJETNA 1
1000
PINTARIĆ DRAGUTIN
KARLOVEC GLAVNA 45
400
HORVATIĆ ZLATKO
HRŽENICA LUDBREŠKA 16
400


Tomo Sačer iz KarlovcaP
18.01. S. Priska MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA
U
19.01. Ljiljana 16.00 Struga +Ivan Horvat
18.00 Karitas sastanak
 
S
20.01. sv. Fabijan i Sebastijan 7.30 +Gomaz Ivan Ivka
17.00 Marijina legija
11.00 Kuzminec – župno klečanje
 
Č
21.01. Sv. Agneza 7.30 +Kovač Marija Andrija  
P
22.01. Sv. Vinko 7.30  
S
23.01. Ema 7.30  
N
24.01.
3. NKG 8.00 +Petak Đuro Marija, Rajh Mijo Ruža +Rajh Franjo
9.30 Sesvete - Pro populo
11.00 +Krajač Darko +Ob. Krajač, Šoš