2. uskrsna nedjeljaI uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: "Mir vama!" To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: "Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas." To rekavši, dahne u njih i kaže im: "Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im." Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: "Vidjeli smo Gospodina!" On im odvrati: "Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati." I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: "Mir vama!" Zatim će Tomi: "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran." Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi.

Iv 20,19-31

Krist nam nudi svoje Rane i daje nam svoj Mir.
Uskrsli nam daje nadvremenski blagoslov za ovo vrijeme .
Ponekad sumnja navrati, tiho, bez kucanja uđe i sjedne u ugao duše. Gotovo neprimjetna, stare tek rane kopa, tek da podsjeti kako bi nove mogle boljeti …“ „Sumnja“ (Dženi)

U nekom trenutku svojega života svi mi posumnjamo. A kako i ne bi?!
Pogledajte svijet oko sebe, svijet u kojem živimo. Kako ne posumnjati? Ako je Toma, koji je bio živi svjedok Krista uskrsloga, posumnjao, kako ne će posumnjati i oni među nama čija je vjera najčvršća?


Uskrs je blagdan koji se slavi osam dana: počevši od dana samog Uskrsa pa sve do osmog dana, tj. sljedeće nedjelje. Ovi bijeli uskrsni dani, osobito Bijela nedjelja, ili 'Mali Uskrs' kako je narod zove, pozivaju ne samo novokrštenike nego i sve nas, da ponovno obučemo bijelu haljinu, koju smo primili na krštenju, tj. da dublje uđemo u otajstvo Uskrsa, da obnovimo i utvrdimo svoj kršćanski bitak i, konačno, da i izvana svjedočimo kako uistinu živimo iz uskrsnog otajstva.

Bijela nedjelja je također dan kada izlazimo ispod zaštitnog plašta vazmenog slavlja te polazimo u sivilo svagdašnjice. Potrebno je da se s tom svagdašnjicom suočimo na nov način. U tom smislu na Bijelu nedjelju kršćanin ima zadnju šansu da konačno susretne Uskrsloga i uistinu proslavi Uskrs. Mi smo, naime, često toliko utučeni svojim eventualnim Velikim petkom, odnosno dominacijom zla u svijetu i u našem vlastitom životu, da poput Tome često ogorčeno ponavljamo: „Dok ne stavim prste umjesto čavala, dok ne stavim ruku u njegov bok, neću vjerovati!“ No, trebamo znati jednu stvar: dok je tako govorio, Toma je ipak čeznuo za susretom s Isusom, i Toma nije želio da zlo trijumfira, želio je vjerovati. I kad se konačno našao pred Gospodinom, Toma je u još uvijek svježim ranama probodenih ruku, nogu i probodenog boka prepoznao Uskrsnuće.

Molitva 5 prstiju- sastavio Papa Franjo dok je bio argentinski biskup!

1. Palac ti je najbliži prst, tako od njega počni moliti za one koji su ti najbliži. Njih se najlakše sjetiti. Moliti za one koje volimo, "slatka je zadaća".

2.Slijedeći prst je kažiprst: Moli za one koji poučavaju, odgajaju i liječe. Njima je potrebna podrška i mudrost u vođenju drugih pravim putem. Sačuvaj ih u svojim molitvama.

3. Treći prst je najveći. Podsjeća nas na naše vođe, naše vladajuće, one koji imaju ovlasti. Njima je potrebno Božje vodstvo.

4. Slijedeći prst je prstenjak. Iznenađujuće, ovaj prst se pokazao najosjetljivijim. On nas podsjeća da molimo za nemoćne, bolesne i opterećene problemima. Potrebna im je tvoja molitva.

5. I na koncu, preostao nam je mali prst, najmanji od sviju. Mali prst, morao bi te podsjetiti da moliš za sebe. Kad završiš s molitvom za prve četiri grupe, sagledat ćeš pravilnije svoje potrebe i bit ćeš pripravan učinkovitije moliti za sebe. Amen.

POKRENI SE, IZMIJENI SE!Moj pogled na svijet otkriva one koji me okružuju, a još više govori o meni. Ukoliko nisam u stanju uočiti ljepotu, otkriti radost, živjeti ljubav u stvarnosti koja me okružuje možda je vrijeme da malo pročistim naočale, izmijenim način gledanja, da odšetam iz centra svemira i napravim mjesta... Onom koji ga je stvorio...


VjeronaukKRIZMANICI
utorak u 15 sati.

PRVOPRIČESNICI
četvrtak 16 h.

NAZARETSKA i DJEČJI ZBOR
Subota u 16 sati.KRAUS BOŽIDAR KOMARNICA 43 d
500
KOVAČ MARIJAN PRILES 50   d
300
ŠMER DRAGUTIN HRŽENICA LUDBREŠK 12
750
VAĐUNEC STJEPAN KOMARNICA 53
200
VAĐUNEC STJEPAN KOMARNICA 53         org
100
TUKSOR VEČESLAV OBRANKOVEC 2M
200
STANČIN VALENT KALROVEC DRAVSKA 6
200

Štimac Marko r.2012.
sin Renata Štiamc i Zvijezdane Šoš iz S. Đurđa Dravska 13

Marija Orlović r.2013.
četvrto dijete, kćerka Saše i Branke iz Sv. Đura Dravska 32


Ozivaju se

Matija Mikec
r. 1988. iz Otoka 13 Prelog i Tatjana Čanaki r.1989 iz Hrženice M Krleže 3.

Vjenčanje je 18.5.2013. u Sv. Đurđu

Za ženidbenu zapreku javite župnom uredu.P
08.04.
BLAGOVIJEST
Navještenje Gospodinovo
18.00 +Ob. Kolesarić i ob. Pokos
18. 30 Caritas Sastanak
U
09.04. Hugo 7.30
S
10.04. Mihovil 7.30
19.00 Marijina legija
Č
11.04 Sv. Stanislav 7.30 +
P
12.04. Vinko Fererski 7.30 +Premec Đuro i stali iz ob.
S
13.04. Ida IZLET U MAĐARSKU
N
14.04.
3. Uskrsna nedjelja
8.00+Kovač Tomo Dragutin Ferdo Roza
9.30 Hrženica +Bendelja Milka Florijan +Borović Vlado Đuro Marija +Lončar Franjo i ob. i Bahat Gabrijel i Gabrijela
11.00 +Marija Grabarić