30. nedjelja kroz godinuA kad su farizeji čuli kako ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: "Učitelju, koja ja zapovijed najveća u Zakonu?" A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci."

Mt 22,34-40


TRODIMENZIONALNA LJUBAVNakon što je po tko zna koji put ušutkao svoje neprijatelje, nakon što su oni pokušali ušutkati njega – oni kreću s novim zamkom: «Koja je prva zapovijed u zakonu?» Stara židovska rasprava. Jedni su držali da je to ljubav prema Bogu. Drugi da je to ljubav prema bližnjemu. Za što god se odlučio, upast će u sukob. Ali Isus, ne samo što je izbjegao zamku, ne samo što ih je ponovno ušutkao – već ih poučava biti ljubavi. Nema bogoljublja bez čovjekoljublja. Ni obrnuto. A ni jednog ni drugog nema bez ljubavi prema samom sebi. I daje tako pouzdan kriterij po kom se nešto može nazvati ljubavlju: ili je trodimenzionalna – ili uopće nije ljubav.

Isus osim što sve ljubavi svodi na jednu, on i sve zakone svodi na jedan zakon – zakon ljubavi. «O njoj visi sav zakon i proroci.» Svi zakoni religije, društva, znanosti. Crta kad se podvuče postaje očito kako je ljubav ona zbog koje je sve što je. I to što se zemlja vrti, i to što se ljudi raduju i pate, vole i mrze, rađaju i umiru – razumljivo je tek u svjetlu ljubavi. Ona je osnovna snaga svemira. Ona je ona «teorija svega» koju suvremena znanost grozničavo traži.

Jednodimenzionalna ljubav prema Bogu, u stilu: «Ja i moj Bog, sve drugo je svjetina» od nas čini opasne luđake i fanatike. Takvi su u ime Božje samog Boga ubili. Kroničar bilježi, kad su Jana Husa spaljivali zbog krivovjerja (kojeg ista crkva danas želi proglasiti svetim) da je viđena i jedna pobožna gospođa kako svoje drvce baca na lomaču. Sačuvaj nas Bože ljubavi prema Bogu, ako ona istovremeno nije i ljubav prema čovjeku.

Ali i pokušaj jednodimenzionalne ljubavi prema čovjeku, ostaje hladni humanizam kratkog daha koji završava u prikrivenom egoizmu s gorkim plodovima.

Meister Echart pišući o ljubavi prema Bogu i stvorenjima – to povezuje s dobima dana. Pa kaže da smo još u noći ako vidimo Boga u stvorenjima. A ako vidimo stvorenja u Bogu, zora nam je. Podne će biti kad ugledamo Boga bez stvorenja. Do podnevna nam je još sačekati. Sada nam je biti bar u zori: ljubiti bližnjega i Boga ne dijeleći to dvoje. Jer lice su to i naličje iste ljubavi. Pitanje koja je važnija, nalik je pitanju da li je važnije udisati ili izdisati da bi se živjelo.

Nemoguće je ljubiti Boga ako ga se u nekom konkretnom ne ljubi. Kao što je nemoguće ljubiti konkretnog bližnjega ako ga se, svjesno ili ne svjesno, u Bogu ne ljubi. Bog nam bez čovjeka izmiče. Čovjek nam bez Boga izmiče. Svoju ljubav prema nebu dosežemo ne odričući se ljubavi prema zemlji. Svoju ljubav prema zemlji dosežemo ne zaboravljajući ljubiti nebo. Razrješenje te dvojnosti ljubavi nalazimo upravo u osobi Isusa Krista. U njemu možemo ljubiti i Boga i čovjeka; i nebo i zemlju. Ljubav u svem svom spektru zadovoljenje nalazi jedino u njemu.

Ali, dakako, takva ljubav da bi je uopće bilo pretpostavlja i treću dimenziju – ljubav prema samima sebi. Sebe voljeti, ali ne na način da svoje dobro vidim u sebi – jer bio bi to egoizam; niti na način da svoje dobro vidim u svijetu – jer to bi bio materijalizam; već sebe voljeti na način da svoje dobro vidim u Bogu.

Sve je to tako isprepleteno… Jedinstvo u trojstvu, i trojstvo u jedinstvu. Ali, drugačije ni ne može biti, budući je misterij trodimenzionalnosti ljubavi misterij trojstvenoga Boga koji je Ljubav.

p. Luka Rađa, SI


                     SVETI ŠIMUN I JUDA TADEJ, apostoliApostole možemo smatrati veoma povlaštenim ljudima jer su kroz tri godine bili u Isusovoj blizini. On im je bio učitelj i prijatelj, s njim su mogli razgovarati, promatrali su primjer njegova života, trajno su doživljavali najdragocjenije duhovno iskustvo. Ono što je njima dano, dano je i nama samo na jedan drugi način. I mi možemo na jedan duhovan, mističan, kontemplativan način boraviti u Isusovoj blizini, biti trajno povezani s njime, proživljavati pojedine tajne i događaje iz njegova života. Slavljenje blagdana apostola može nam pomoći u tome, može u nama buditi želju da i mi Isusa slijedimo izbliza. Obojica su apostola pretrpjela okrutnu mučeničku smrt. Bili su prepiljeni. U likovnoj umjetnosti Šimun se stoga obično prikazuje s pilom, a štuju ga kao svoga zaštitnika drvosječe.
KRIZMANICI Zajedno 8A i 8B četvrtak u 15 sati.


  PRVOPRIČESNICI Zajedno 3A i 3B   srijeda u 15.00 h.


Nazaretska grupa  ima sastanak u utorak u 16.00h.


Ministrantski sastanak – subota u 10 h ž. dvorana.


CARITAS sastanak danas – nedjelja, 23.10.  – u 18.30 satiCaritasova akcija prigodom blagdana SVIH SVETIH
Akcija OVA SVIJEĆA GORI DUŽE


-Svijeću po cijeni od 10 kn možete nabaviti ovih dana kod djelatnika Caritasa i na dan Svih Svetih tamo gdje je sv. misa.
Djelatnici Caritasa bit će vam na raspolaganju a tim prilogom pomažemo jednu siromašnu osobu jednim ručkom.

Nakane Apostolata molitve za listopad

OPĆA: Da teško bolesni u njihovoj patnji budu podržani vjerom u Boga i ljubavlju bližnjih.

MISIJSKA: Da proslava Svjetskog misijskog dana poveća u Božjem narodu zauzetost za i potporu misionarskom djelovanju, molitvom i financijski pomoći siromašnim Crkvama

BISKUPSKA: Da sveučilišna mladež tijekom studiranja raste i sazrijeva u znanju i milosti.


NAMJENSIK ĐURĐICA SV ĐURĐ PRELOŠKA 7 150
NAMJENSIK FRANJO SV ĐURĐ DRAVSKA 21 150
STANČIN KRUNO LUKA 14 200
HIŽAK ĐURO HRŽENICA VARAŽDINS 32 200
HORVAT SLAVKO STRUGA 62 200
TUKSOR JOSIP STRUGA 40 200
FUNTEK FRANJO STRUGA 158 200
PREMEC JOSIP SESVETE M. GUPCA 24 150
TUREK DRAŽEN SESVETE BR RADIĆA 18 150
SAČER IVAN STRUGA 24 200
ŠPOLJARIĆ TOMISLAV SV ĐURĐ BR RADIĆA 20 200
STANČIN KRUNO SV ĐURĐ BR RADIĆA 9 200

Ozivaju se

KRUNO ŠMER r.1983. iz Karlovca Srednja 5 i SANDRA BAHAT r.1985. iz Hrastovljan 85.
Vjenčanje je 5.11. u Martijancu.
Ženidbenu zapreku javite župniku.P
24.10.
 
U
25.10.
Krizant
17.00 +Franjo Vugrinec i Antun, Antun i Anka Vukina
S
26.10.
Dimitrije S
16.30 +Zvonko Kišić
17.00 + Krunica… +Za sve žive i pokojne Legionare
18.00. M.L
Č
27.10.
Namat 17.00 +Hajdinjak Božica i ob. Hrastić
P
28.10.
Šimun i Juda Tadej
17.00 +Gomaz Franjo Marija Ignac, Hegeduš Josip, Novak Slavka Josip Zvonko, Bastajić Marija
S
29.10.
Časlav
7.00 +Gomaz Petari ob.(Štefanija Ivan) Zgrizek Luka Sofija
N
30.10.
31. NKG
8.00 pro populo
9.30 Hrženica
11.00 +Zlatko Horvat +Ob. Bačani Ivan Monika Franjo, Hojnik Anka Ivan +Šantavec Jelena Franjo Lakota Marija