30. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Nekima koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge podcjenjivahu, reče Isus ovu prispodobu: »Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ’Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili - kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.’ A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ’Bože, milostiv budi meni grešniku!’ Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.«

Lk 18,9-14

Farizej i carinik - dva načina odnosa prema Bogu: jedan samouvjerenosti i samohvaljenja, drugi poniznoga kajanja. Obojica dolaze u Hram: farizej da bi Bog ‘priznao’ i ‘potvrdio njegovu pravednost; carinik pak da bi ponizno molio smilovanje. Isus ne sudi između te dvojice ljudi. Sudi između njihova molitvenoga stava. Iskrena molitva uvijek rasvjetljuje našu nedostojnost: nema u našim životima ničeg što nismo primili; i nema ničeg tako velikog u našim djelima čime bismo mogli sami zavrijediti spasenje. Spasenje je dar, plod Božje ljubavi. Molitva nas uranja u tu istinu - ili nije molitva.   


Sveta misa je nekrvna žrtva Novog zavjeta. U njoj se na otajstven način obnavlja i posadašnjuje Isusova Posljednja Večera i njegova žrtva na križu. Oni plodovi koje nam je Isus zaslužio svojom smrću na križu, sada nam se ponovo daruju po našem slavljenju svete mise.

Slavljenje sv. mise jest djelo čitave vjerničke zajednice, a ne samo svećenika koji predvodi zajednicu. Vjernici u sv. misi sudjeluju tako da pažljivo slušaju biblijska čitanja i liturgijske tekstove, sabrano mole, pjevaju ili recitiraju ono što na njih spada te da sami sebe zajedno s Kristom prikazuju Bogu.Vjeroučiteljica je djeci na vjeronauku tumačila Isusovu prispodobu o izgubljenom sinu. No primijetila je da su djeca brzo postala rastresena, te je zatražila da ukratko ispričaju sadržaj prispodobe. Jedan je napisao ovo: Neki čovjek imao je dva sina. Mlađemu se više nije dalo biti kod kuće i jednoga dana ode daleko uzevši sa sobom mnogo novaca. Ali kad je sve novce potrošio, odluči da se vrati kući, jer nije imao od čega živjeti. Dok se približavao, njegov ga je otac vidio izdaleka, brže-bolje pograbio štap, te mu pošao ususret. Putem je naišao na drugog sina, onoga koji je bio dobar. Ovaj ga upita kamo se tako žuri sa štapom: "Vratio se tvoj nesretni brat; nakon svega što je učinio, zaslužio je poštene batine!" "Želiš li da ti i ja pomognem, oče?" "Naravno da želim", odgovorio je otac. Tako ga zajednički pretukoše. Na kraju otac reče sluzi da zakolje ugojeno tele te priredi slavlje, jer je sa zadovoljstvom iskalio bijes na onome koji je sve to i više nego zaslužio!

DAR NAŠIH ŽUPLJANA ZA NAŠE BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE U ZAGREBU

Tradicija je već da naša župna zajednica pomaže u hrani i piću naše bogoslove u Zagrebu. Ove godine sakupili smo oko 7 tona hrane za potrebe njihove prehrane! Hvala vam svima koji ste sudjelovali u tom darivanju. Hranu su skupili krizmanici i traktoristi (Ivo Cmrečnjak, Neven Banjkovec, Tomo Jantol, Mladen Bestijanić, Vladek Mikulić, Miroslav Horvat) po našoj župi. Ako netko još želi nešto darovati može hranu osobno dopremiti u ponedjeljak do 10.00 h. kada se hrana transportira dalje u Zagreb.PETAK BRANKO PRILES 45A
200
VALJAK DRAGICA SESVETE M GUPCA 7
200
PREMEC MARIJAN STRUGA 89
200
TURKOVIĆ MARIJA KALROVEC LUG 24
100
PREMEC BOŽO STRUGA 110
600
HORVAT IVICA STRUGA 49
200
HORVAT ZLATKO SV ĐURĐ DRASKA 33
200
ŠPOLJARIĆ TOMISLAV SV ĐURĐ BR. RADIĆA 20
200

Adrian Bračko,
sina Aleksandre i Gorana iz Struge 10.

Dragutin Žganjer
iz Hrženice

Anka Bahat
iz Hrženice

Gložinić Veličan


P
24.10. Sv. Antun Marija Clret 16.30 Krunica +Franjo Kovaček i rodit.
U
25.10. Krizant 7.30    
S
26.10. Sv. Ivan Brebuf 16.30 Krunica
-Sv. misa za žive i pok. Marijine legionare
 
Č
27.10. Bartolomej 16.30 Krunica +
P
28.10 Sv. Šimun i Juda Tadej 7.30
13.00 Vjeronauk krizma
 
S
29.10 Honorat 7.30
9.00 Krizma - vjeronauk
10.00 Prva pričest - vjeronauk
 
N
30.10.
31. NKG

8.00 +Marija Ivan Zlatko Ivan Sidonija Pandur +Tomo Mona i ob. Orlović i ob. Bankovec Franje
+Pavlika Stjepan Žerdin
9.30 Hrženica
11.00 +Franjo Horvat, Franca i Magdalena  

15.00  SĐ      Krunica i listopadska pobožnost