31. nedjelja kroz godinu

Ti ljubiš sva bića i ne mrziš ni jedno koje si stvorio. Jer da si štogod mrzio ne bi ga ni stvorio.

(Mudr 11,24)


Sav je svijet pred tobom, Gospodine, kao zrnce praha na tezulji i kao kaplja jutarnje rose što se spušta na zemlju. Ali ti si milostiv svima jer možeš sve i kroz prste gledaš na grijehe ljudima da bi se pokajali. Jer ti ljubiš sva bića i ne mrziš ni jedno koje si stvorio. Jer da si štogod mrzio, ne bi ga ni stvorio. A kako bi išta moglo postojati ako ga ti ne bi htio, ili se održati ako ga ti nisi u život pozvao? Ali ti štediš sve jer sve je tvoje, Gospodaru, ljubitelju života, i tvoj je besmrtni duh u svemu. Blago kažnjavaš prestupnike, koriš ih i opominješ za grijehe njihove, da se ostave zloće i da se ufaju u tebe, Gospodine.

Današnje nam Evanđelje pripovijeda o Zakeju, malom, bogatom čovjeku iz Jerihona, koga Židovi izbjegavaju i preziru jer skuplje porez za poganske tlačitelje i pri tom očito pazi da i njemu bude dobro. Zakej se posebno zanima za Isusa koji se, kamo god došao, druži s grešnicima. I Isus ga stvarno primjećuje, zove ga i ide k njemu. Taj susret s Isusom mijenja čitav njegov život. Pitanje koje je na temelju ove pripovijesti upućeno nama jest: kako se mi odnosimo prema tamnoj strani našega života? Shvaćamo li to Evanđelje stvarno kao osobnu poruku nama, da je Isus došao u nama spasiti ono što je izgubljeno? Iz toga proizlazi temeljno pitanje o odnosu prema našoj krivnji. Uzimamo li kao vjernici svoju krivnju puni povjerenja u susret s Isusom sa sigurnošću da će nam on oprostiti, da će nas u dubini naše dirnuti kao Zakeja, da će potpuno preoblikovati naš život i darovati nam novu životnu radost? Ili svoju krivnju uopće ne uzimamo ozbiljno, pronalazimo različite (dobre) isprike, bagateliziramo ih , a pri tom možda druga bez milosti stavljamo pred sudište? Ali time si oduzimamo dobru priliku: tko nije spreman trijezno pogledati svoju krivnju neće nikad osjetiti utjehu pravog oproštenja. Jer teret koji ne primjećujem, ne mogu niti predati. On će nas sve više pritiskati, priznali mi to ili ne. Ali ako se prepustimo milosrđu i oproštenju koje nam Bog nudi u Isusu, osjetit ćemo potrebu tu unutarnju radost i ljubav poklanjati drugima. A kad se međusobno izmirimo onda će među nama kršćanima zaista moći rasta bratska i sestrinska zajednica koja nikoga ne izbacuje jer Bog sam to nikada ne čini. Zakej je, dakle, lik koji nas želi ohrabriti da potražimo susret s Isusum. Isus je ušao u njegovu kuću i učinio ga sretnim čovjekom koji se izmirio sa sobom, sa svojom okolinom i s Bogom. To isto želi učiniti i nama!

Ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno s njime.

(1 Sol 4,14)

Pokojnici čeznu da budemo s njima zauvijek u nebu. Oni nas pozivaju da ne dopustimo da nas satre zlo, da ne očajavamo nad svojom patnjom, da nikad ne mrzimo ili da ne praštamo, da ne budemo nečovječni i da vjerujemo u mudrost, dobrotu, vjernost, u pravdu i u život.

Tomislav Ivančić


Pozivaju se žene općine Sv. Đurđa

da se uključe u organiziranu rekreaciju koja će se održavati svaki četvrtrak počevši od 8.11.- od 19-20 sati u sportskoj dvorani O.Š.
Dođite. -Treba se gibati, gibati…Marijina Legija

susret braće i sestara je svake srijede u 17 sati u vjeronaučnoj Dvorani.
Pozivam i ostale da se pridruže.

Caritas

meso za potrebe caritasove kuhinje skuplja se u utorak, 06. 11.2007.g. i to po kapelama u razdoblju od 15.00-16.00 sati, a pošto Priles nema kapelu tamo se meso skuplja u Društvenom domu,-Obrankovec može meso donijeti u Priles ili Sveti Đurđ.


Hvala svima

koji su se novčanim darom ili hranom pridružili akciji skupljanja hrane za bogoslovsko sjemenište.
Hvala traktoristima i mladima koji su sve to skupili i dovezli.
Skupilo se oko 10 tona hrane.


Darovatelji za crkvu - HVALA VAM


VAĐUNEC ANICA SESVETE VINOGRADSK 55 200
KRALJIĆ ELIZABETA SV ĐURĐ DRAVSKA 17 150
MEZBARIĆ ANTUN SESVETE BR RADIĆA 37 150
VAĐUNEC IVAN SESVETE VINOGRADSKA 200
NOVAČIĆ IVAN SV ĐURĐ CVJETNA 51 150
SAČER ZVONIMIR KARLOVEC GLAVNA 17 200
NAMJESNIK JOSIP HRŽENICA A MIHANOVI 13 300
KOSEC VLASTA SV ĐURĐ SVJETNA 32 200
NOVAK VLADIMIR HRŽENICA VLNAZORA 8 350
KOVAČIĆ MARIJA SV ĐURĐ DRAVSKA 24 200
SAČER ŠTEFA SV ĐURĐ PRELOŠKA 30 150
ŠMER JOSIP PRILES 43 150

Kršteni

Ines Jagić r.5.9.07. kćerka Marinka i Sanje iz Hrženice V. Nazora 24


Vjenčanja
Umrli

Vukina Paula r.19933. iz Luke 40.
Pokopana je uSv Đurđu

Franjo Kovačić r.1936. iz Zagreba (Sv Đurđ).
Pokopan je u Sv Đurđu.


Raspored Svetih Misa

P 05.11. Srijemski mučenici 7.30+Premec Tomo Matija Marija Šafarek Nadica
U 06.11. Kristina
S 07.11. Baldo
Č 08.11. Bl Gracije Kot
P 09.11. Pos. Later Bazi
S 10.11. Sv. Leon Veliki 7.30 +Francika Ignac Valjak i ob Hojnik
N 11.11. 32. NKG 8.00+Nikolić Janja Pavao
9.30 Struga +Horvat Ignac Monika Ignacije Jelka Krušelj
11.00+ pro populo