31. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Pristupi Isusu jedan od pismoznanaca i upita ga: »Koja je zapovijed prva od sviju?« Isus odgovori: »Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje! Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.«
Nato će mu pismoznanac: »Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga – više je nego sve paljenice i žrtve.« Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče mu: »Nisi daleko od kraljevstva Božjega!« I nitko se više nije usuđivao pitati ga.

Mk 12, 28b-34
Ima mnogo zapovijedi. Židovstvo ih broji preko 600 u Starom zavjetu. Jesu li sve one važne? Sigurno ne. Koje su sasvim hitne, a koje su od manjeg značenja? Ili, moraju li sve biti uvažavane? Koje su stvarno Božje zapovijedi, a koje su izmislili ljudi? Što se više pazi na zapovijedi ljudi, tim teže je da se Božje zapovijedi "izfiltriraju". Životno je potrebno paziti na Božje zapovijedi. Njegove zapovijedi su životni putovi, oni nas trebaju očuvati od putova smrti. Bog je prijatelj života, kaže starozavjetna mudrost. On ne želi propast, ne želi našu smrt, nego da živimo. Stoga je životno važno upoznati njegove zapovijedi i po njima živjeti.

Isusov odgovor na pitanje pismoznanca je tako jasan i tako "logičan", da se možemo samo čuditi, zašto to nije tako jasno u našemu životu. Prva i najvažnija zapovijed je prva od deset zapovijedi. Ona sve obuhvaća i daje mogućnost da se druge ispune.

Zašto se ja okrećem njemu tek onda kad su svi konopci potrgani? Zašto on često puta nije ništa više nego loš nadomjestak u životu i samih pobožnih kršćana?
Zato što smo mi još daleko udaljeni od cilja! Zato što mi puno više same sebe činimo središtem a to mjesto ne dajemo Bogu. Prva zapovijed je najvažnija. Ona je cilj koji želimo postići, ako želimo dobiti cijeli, puni, sretni život.
A put do toga? Isus to izriče u jednom dahu s prvom zapovijeđu: "Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga". Mi ćemo iz dana u dan biti vođeni većoj Božjoj ljubavi, ukoliko strpljivo idemo putem ljubavi prema bližnjemu. Bližnji je "Božji držač mjesta", na kojemu učimo, svom snagom i cijelim srcem ljubiti onoga, koji stoji iza bližnjega.


Više sam puta bio kod teško bolesnih pa i umirućih bolesnika.
Bolesnik jedva da pokazuje znakove prisebnosti. Međutim, kada počnemo moliti Oče naš, redovito se vidi kako se bolesnikove usne malo pomiču.
Očenaš je prva molitva koju naučimo (ako izuzmemo pobožne dječje pjesmice) a to je zacijelo i zadnja koju na ovome svijetu izgovaramo. Ono što je za nas kršćane Očenaš, to je za pobožne Židove molitva Šema Israel, to jest Čuj, Izraele, molitva koju smo čuli u prvome čitanju.  Molitva je to koju bi Židov trebao triput dnevno moliti. Toliko je važna da je i Isus u cijelosti ponavlja u današnjem evanđelju. Čuli smo kako glasi: Čuj Izraele! Gospodin, Bog naš, Gospodin je jedini! Zato ljubi Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim,
svom dušom svojom i svom snagom svojom! Riječi ove što ti ih danas naređujem neka ti se urežu u srce. I onda se u tekstu koji danas nismo čitali govori o tome kako te riječi trebaju njima biti kao znak na čelu i kao zapis
na rukama. Upravo zbog toga i danas Židovi kod molitve te riječi pišu na male svitke, stavljaju ih u kožnate tuljce i vežu na podlakticu.Župni vjeronauk
- Subota - Krzmanici 9.00 h
Prvopričesnici - 10.00 h.GIZDAVEC IVAN GIZDAVEC IVAN
300
JELAKOVIĆ FRANJO SESVETE BR RADIĆA 36
200
KRIŽANIĆ JOSIP OBRANKOVEC 2C
200
KOLAREK JADRANKA HRŽENICA V NAZORA 2
200
ORLOVIĆ MARIJA SV ĐURĐ CVJETNA 23
100
VALJAK ZLATA KARLOVEC DRAVSKA 30
200
ŠTIGLEC DAMIR STRUGA 71
200

Leo Jug,
sin Dijane i Danijela Pirc iz Sesveta, M. Gupca 14.

.

Mir vječni!

Ozivaju se i žele se vjenčati

Suzana Križanić iz Hrastovskog i Neven Horvatić iz Obrankovca 3.
Vjenčanje je 24.11.2018. u Sv. Đurđu.


P
05.11.    
U
06.11. Melanija 15.30 Sesvete +Josip Kanižaj   (vlč. Igor R.)
S
07.11. Baldo 18.00 ML  
Č
08.11. Bl. Gracija Kotorski  
P
09.11. Posv. Lateranske bazilike  
S
10.11. Sv. Leon  Veliki 7.30    
N
11.11.
32. NKG

8.00 +Đuro Vlado i ob. Meštrović
+Tomo Mona Orlović, Franjo Banjkovec i ob.
+Martin Rozina i ob. Hrastić
9.30 Hrženica +Marija Kos i ob. +Predrag  Josip Vručina

11.00