32. nedjelja kroz godinuTada će kraljevstvo nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja." "Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: 'Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!' Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: 'Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!' Mudre im odgovore: 'Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!'" "Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: 'Gospodine! Gospodine! Otvori nam!' A on im odgovori: 'Zaista kažem vam, ne poznam vas!' Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!"

Mt 25,1-13

ULJE MUDRIH DJEVICA

 

Evanđelje poručuje: ne budi lud! Već mudar – i nosi sa sobom ulje. Govori o elementarnom kvocijentu inteligencije bez kojeg ništa od kršćanskog života. Živi nadajući se najboljem, a budi spreman na najgore. Ludost je entuzjazam bez pokrića; lakomisleno i neodgovorno pouzdanje u Božju providnost. Bog nam je dao pamet da se njome služimo, i odlučujemo o vlastitoj sudbini. On nikog ne osuđuje, već samo ratificira naše odluke. Stoga, živi pažljivo svaki trenutak. Procjenjuj što je doista bitno. Živi budno. Čovjek kad se probudi iz nesvijesti, obično upita: Koliko je sati? I, gdje  sam? Živjeti budno znači orijentirati se u vremenu i prostoru. Odgovorno postupati u sadašnjosti da te ne snađu fatalna iznenađenja u budućnosti. Da te ne bi pitala starost gdje ti je bila mladost? Odnosno, budućnost – gdje ti je bila sadašnjost? Od svih žalosnih riječi, najžalosnija je: «moglo je biti.» Postoje trenuci kad samo ostaje: «Sad je kasno da se kajem, nima natrag s oveg puta…» 

Ovo o ludim djevicama slika je dublje poruke. Svjetiljka je vjera, a ulje djelotvorna ljubav. Ludost ludih djevica je u tom što su držale tešku zapovijed čistoće duše i tijela. Nikakvim grijehom putenosti se nisu okaljale. A istovremeno su zaboravile držati onu lakšu, ali mnogo važniju zapovijed: ljubav prema Bogu i bližnjemu. Ljubav je ona koja obasjava put Zaručniku. Dan proživljen bez nje izgubljen je dan. Život proživljen bez nje izgubljen je život. Život nam nitko ne može posuditi. Nitko umjesto nas ne može Bogu pohrliti ususret s upaljenom svjetiljkom. Stoga: «Tražite Boga dok se može naći» (Iz 55,6)

Zacijelo se sjećate priče o mravu i cvrčku. Dok je mrav čitavo ljeto skupljao hranu za zimu, cvrčak je svirao. Kad je došla zima, cvrčak skapavajući od gladi dođe mravu. A ovaj će mu: «Čitavo si ljeto svirao – sada pleši!» To je ono iz evanđelja: «vrata se zatvoriše».

Ipak, Bog svakom daje priliku da se opameti. Povjerit ću vam jednu svoju ludost, odnosno lekciju koju mi je Bog dao. Nedavno sam se zaputio osobnim autom na Dinaru. Strmim makadamskim putem, razrovanim, djelomično gotovo neprohodnim. I tako do vrha. Prekrasna priroda, jele i bukve okolo. Nigdje nikoga. A onda… Upali se crvena lampica – ostao sam bez ulja! Bez ulja na tisuću sedamsto metara visine. U netaknutoj prirodi. Strava… Bez signala na mobitelu. Našao sam se u situaciji savršenog ludog djevca. Vrteći se oko auta ne znajući što misliti, kako se uopće osjećati? Ugledam – nevjerojatno: pod prvim stablom kanta s uljem. Pogledam bolje: s motornim uljem, i to upravo one oznake kojeg inače koristim za auto. Bože… Je li ovo stvarnost ili nebo? Sa strahopoštovanjem uspem ulje u motor, i kao svetu stvar odložim kantu natrag pod stablo. (Valjda ostala nekom drvosječi?) Lekcija nije mogla biti bolja nego je: bez rezervnog ulja nikad ne put. Od tad uz vreću za spavanje, u prtljažniku je i kanta ulja. Pametan čovjek sve svoje sa sobom nosi.

p. Luka Rađa, SI

Moštek dragi,
postani vinom!

Išel budem v kleticu
zel bum sobom holbicu
i pečenu puricu
pil bum dobru kaplicu

Vinček dragi, pojd' u me!
Dojde vreme, ne bu me
Gdo bu tebe, vinček, pil
gda bum v crni zemli gnjil?

Gde su nam prijatelji
ki su z nama skup pili?
Vinca već ne pijeju
v crni zemlji spijeju!


Pij malo ali nešto posebno, pij vino
KRIZMANICI Zajedno 8A i 8B četvrtak u 15 sati.


Vjeronauk  PRVOPRIČESNICI Zajedno 3A i 3B   srijeda u 15.30 h.


Nazaretska grupa  ima sastanak u utorak u 16.00h.


Ministrantski sastanak – subota u 10 h ž. dvorana.


 Susret vjeroučenika
2. a i b razreda je
četvrtak u 16.00 h

Roditelji organizirajte se i jedan neka dopelja više djece.

Bog vas blagoslovio
IVANČIĆ KRUNOSLAV STRUGA 22 200
ČURILA KRISITNA KARLOVEC LUG 15 150
LOPARIĆ DENIS HRŽENICA A MIHANOVIĆA 8 300
JURIČAN STJEPAN HRŽENICA VARAŽDINSKA 48 300
GIZDAVEC ZLATKO STRUGA 124A 200
KUHARIĆ IVAN SV ĐURĐ GAJEVA 24 200
PETAK IVAN OBRANKOVEC 11 200
BAČANI DRAGO KARLOVEC MIRNA 1 200
BAHAT ZDRAVKO SESVETE VINOGRADSKA 54 200
BAČANI BRANKO KARLOVEC GLAVNA 5 200
P
07.11.
Baldo
Danas u 18.00 – ŽEV ima sastanak.
U
08.11.
Bl Gracije Kotorski
7.30 +Juras Milan Ana, Vađunec Mato Kata
S
09.11.
Posv. Lat. Baz.
16.30 +Pero Katić
17.00 ML
Č
10.11.
Sv Leon Veliki 7.30
Danas u 19.00 – ŽPV ima sastanak
P
11.11.
Sv Martin
7.30 +Nikolić Janja Karlo Pavao
11.00 Martijanec – proštenje
S
12.11.
Sv Jozafat
7.30 +Joisp Vručina
18.00 Susret mladih
N
13.11.
33. NKG
8.00+Hižak Nikola
9.30 Struga + Krušelj Josip Marija Čiril Matilda +Franjo Šmic i ob. Funtek i Štabi +Štabi Josip Marija Franjo Mato Cvetko Antun Bara, Horvat Čiril Mrija Valent Čanji Marija Janika +Borko Ignac Rozalija Dragica +Ob. Benc Franjo Marija Mirko
11.00 +Alenka Štefančić Kraus Josip Jalža i Vlado + Franjo i Terezija Turković