33. nedjelja kroz godinu



U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu, kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: "Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen."

Upitaše ga: "Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?" A on reče: "Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: 'Ja sam' i: 'Vrijeme se približilo!' Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak."

Tada im kaza: "Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti: bit će strahotâ i velikih znakova s neba."

"No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja."

"Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti."

"Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti."

Lk 21,5-19

Kad je izlazio iz hrama, reče mu jedan od učenika njegovih:
"Učitelju, gle ovo silno kamenje, ove silne građevine! Hram ovaj.
Isus mu reče: "Vidiš li te sjajne građevine?
Ni kamen na kamenu neće ovdje ostati, koji se neće porušiti."
Mk 13, 1-2



Isus učenicima oko sebe govori Da je Kamen, to Kamenje bilo Veličanstveno kao i slavlja u njemu, I prinosi i postovi i štovanja, ali nije moglo prepoznati, Spoznati i upoznati božansko, Boga u Isusu i Isusa u Bogu. Stoga apokaliptički, Po dolasku vremena Pravde Boga, I uvida u pravu pravednost, Isus govori da će takvo, pa i najveće Kamenje propasti. Govori o konkretnom Kamenu. Ali govori i o svakoj kamenoj građevini prije konačnih vremena. Isus naviješta slom i najvećeg kamenja.

Kako ovo vrijeme sve više i više pokazuje zalazak i hladnoću, tako nas i Crkva pokušava pripremiti za konačni susret s našim Bogom. Iako nas koji put ona iznenađuje svojom direktnošću, ona nas želi pripremiti za taj događaj. Sudbonosan je to događaj i za tebe i za mene. Želimo li vječnu radost i sreću ili želimo nešto drugo?

To si pitanje moramo postavljati svaki dan kako bi u jednom trenutku svoga života mogli na njega dati pravilan odgovor koji će nas odvesti u kraljevstvo Božje. Potrudimo se!

Vaš župnik!






Nova drvena ispovjedaonica u župnoj crkvi.
Drvenu ispovjedaonicu su nam poklonili oci Isusovci iz Zagreba, bazilike Srca Isusova. Napravljena je od punog drveta a ima dvije kabine za ispovijedanje. Zatvorenog je tipa, tako da se može ispovijedati a da drugi ne slušaju grijehe. Uvijek je potrebno prije otvoriti vrata a iza sebe zatvoriti. Elektrificirana je i možete koristiti molitvenik pri svjetlu. Hvala stolaru Damiru Gizdavec koji ju je dopremio kamionom iz Zagreba i Đuri Benc te Juri Orloviću koji su pomogli kod demontaže i ponovnog sklapanja.

Djelatnici župnog caritasa, Marica Debeljak, Josip Namjesnik i predsjednica caritasa naše župe Gordana Križanić, sudjelovali su na duhovnoj obnovi 16.11.2013. u prostorijama biskupijskog karitasa u Varaždinu. O temi "Služenje prema Božjoj riječi" duhovne poticaje je iznosio pater Niko Bilić, kroz predavanja "Diakonia iz Svetoga pisma" i "Kristova nova zapovijed".

ZAPAMTITE VUKOVAR - Svake godine veliki broj građana naše Domovine Hrvatske dolazi 18. studenog u Vukovar te u Koloni sjećanja odaje počast poginulim Vukovarcima u Domovinskom ratu. Istovremeno će Građanska inicijativa STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA prikupljati potpise za referendum o izmjeni članka 12. Stavka 1.Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, mijenja da glasi: Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovnika takve jedinice. (umjesto trećine).
Stožer vas poziva da i vi potpišete tu peticiju ovdje kod nas, u prostoru cintora naše župne crkve u Svetom Đurđu, dane 17.11. i 1.12.u vremenu od 7.30 do 12.30. sati. Sa sobom ponesite iskaznicu sa JMBg ili OIB.

Molio bih da mi se javite s raspoloženjem, da budete prisutni i da nadgledate brojenje glasova na Referendumu o Braku, 1.12.2013. na izbornim mjestima u okviru naše općine.

Vjeronauk



KRIZMANICI Srijeda u 15 sati.

PRVOPRIČESNICI petak u 16.00 h.

DJEČJI ZBOR Subota u 16 h


MAGIĆ JOSIP STRUGA 168
300
PETAK ZLATKO PRILES 1
200
SAČER LUCIJA SV ĐURĐ PRELOŠKA 10
200
BLAŽIN MARIJAN HRŽENICA PRELOŠKA 8
200
BRCKOVIĆ IVAN SV ĐURĐ SELNA 6
150
KOVAČEK MIRELA PRILES 9
200
STANČIN VESNA HRŽENICA VARAŽDI 16
150
ŠESTAK JOSIP PRILES 20
300
GOMAZ ZVONKO OBRANKOVEC 17
200
KRANČEC DRAGO HRŽENICA LUDBREŠK 24
200
TUKSOR JOSIP STRUGA 40
200
VAĐON FRANJO STRUGA 2A
200
SAČER IVAN STRUGA 24
200
NOVAK TIHOMIR STRUGA 64
200
STANČIN NENAD PRILES 31
200










P
18.11.
Posveta bazilike sv. Petra i Pavla
U
19.11.
Obadija 7.30 +
18.00 Sastanak ŽPV
S
20.11.
Zlatko 16.30 +Hajdinjak Marija
17.00 ML
18.30 Caritas - sastanak
Č
21.11.
Prikazanje BDM 7.30
19.00 Klanjanje u žup crk.
P
22.11.
Sv. Cecilija 7.30 +Dražen Blažic
S
23.11.
Sv. Klement I. 7.30 + Hajdinjak Franjo i ob.
18.00 – Susret mladih za Dubrovnik
N
24.11.
KRIST KRALJ
8.00 +za pokojne župnike vlč. Antun Havaić, Ivan Vučetić, Matija Spahija, Julije Bozeti, Vladimir Stolnik i Zdravko Borak
9.30 Sesvete+ Jagić Ivan,Nikola, Kovačić Josip, Katarina, +Banjkovec Dragutin,
11.00 +Kovaček Franjo - predstavljanje prvopričesnika