3. korizmena nedjeljaUpravo u taj čas dođoše neki te mu javiše što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: "Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti." Nato im pripovjedi ovu prispodobu: "Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: 'Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?' A on mu odgovori: 'Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.'"

Lk 13,1-9


Gospodar u vinogradu imao smokvu i dolazio je traţeći ploda na njoj, ali ga ne naCe pa rece vinogradaru: „Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?“ Razumljiva je reakcija gospodara. On tri godine ceka plod, a njega nema. Gospodar, Bog sadi stablo i ceka plod. On ceka plod od svakog svog stvorenja. Neplodno stablo je besmisleno i suvišno. Gruba je i opora gospodareva zapovijed: Posijeci je! Zašto da iscrpljuje zemlju? No, vinogradar posreduje i traţi odgodu te zamoli: „Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi.“ Gospodar je pristao.

Upravo je vinogradar ovdje Krist koji se zauzima za nas, koji traţi od Oca strpljenje. On traţi vrijeme, a vrijeme i ljubav omogućuju ostvarenje i uspjeh Božjega plana – omogućuju naše obraćenje. Uz sva razocaranja, Bog je veoma strpljiv s nama. Bog nastavlja vjerovati covjeku, nadati se dobru od nas.

Prispodoba o neplodnoj smokvi iz današnjeg evanđelja izricito nam to govori. Za Boga vrijeme, ono „kada“ našega obraćenja, ne igra veliku ulogu. Za njega nije važan sat, nego naša nada da ćemo jednog dana stati na Božju stranu. A prispodoba o neplodnoj smokvi upozorava nas na važnost ovoga trenutka: može li Bog već danas u mom srcu i u mom životu naći plodove koji su dostojni njega, plodove koji vrijede za vjecnost?
Na to nas treba navoditi svacija nagla smrt, jer svaka smrt može biti nagla, a onda nema više vremena za obraćenje. Zato Isus zove i na budnost. Bog i nas ceka.


Bila jednom jedna ribica koja je doplivala k svojoj majci i upitala: "Mama, što je to voda, o kojoj toliko slušam?" Majka joj odgovori: "Ti luckasta ribice, voda je oko tebe i u tebi i ona ti dariva život." Bio jednom jedan medo koji je dotapao do svoje majke i upitao: "Mama, što je to zrak, o kojem toliko slušam?" Majka mu odgovori: "Ti luckasti medvjediću, zrak je oko tebe i u tebi i on ti dariva život." Bio jednom jedan dječarac koji je došao k svojoj majci i upitao: "Mama, tko je taj Bog, o kojem toliko slušam?"

Postavimo si ovo pitanje dragi prijatelji. Tko je taj Bog o kojem toliko slušamo, tko je taj Bog kojeg mnogi spominju, i pozitivno i negativno? Ako su riba i medvjedica mogle svojim mladuncima odgovoriti vrlo poučno, kako bi to mi danas učinili. Tko je za mene Bog? Da li ja bez njega mogu živjeti, da li moj život duguje kakvu zahvalnost Bogu, da li u Bogu tražim smisao svoga života. Čujemo u današnjim čitanjima da ljudi prošlosti željno iščekuju Gospodinu. Da li nama ljudima dvadeset i prvog stoljeća Bog uopće treba. Postavimo si danas to pitanje, ne onako usput nego stvarno i pokušajmo si odgovoriti.

Vaš župnik

VjeronaukKRIZMANICI
utorak u 15 sati.

PRVOPRIČESNICI
četvrtak 15 h.

NAZARETSKA i DJEČJI ZBOR
Subota u 16 sati.

ŽUPNI VJERONAUK
Za 7. A i B petak 16.00


DEBELJAK IVAN LUKA 97 200
KRUŠELJ DRAŽEN STRUGA 105 500
JANIČAR SAŠA KARLOVEC GLAVNA 21A 200
HADARI ĐURĐA PRILES 24 200
SAČER DAMIR KALROVEC GLVNA 7 400
IVANUŠA BOŽICA HRŽENICA VINOGRAD 15 450
BALAŽINEC ZVONKO PRILES 62 200
KRALJIĆ MARIJA LUKA 24 450
VUKINA BARBARA HRŽENICA BR RADIĆA 21 300
HAJDINJAK ĐURO SV ĐURĐ BR RADIĆA 16 200
STANČIN STJEPAN KOMARNICA 2 200
MARKULINČIĆ KRUNO KOMARNICA 2 250
BENDELJA JOSIP HRŽENICA M KRLEŽE 45 200
MEĐIMOREC MARIJA SESVETE BR RADIĆA16 200
KOVAČEK VLADIMIR SV ĐURĐ PRILES 3 200
MUŽIC RUŽA SV ĐURĐ BR RADIĆA 5 200


Marija Grabarić
r.1930. iz Svetoga Đurđa Cvjetna 28

Štefica Jantol
r.1929. iz Struge 162.
P
04.03.
Kazimira
U
05.03.
Teofil 7.30+Ob Kovaček, Šmer iz Prilesa
18.00 Struga –Klanjanje i pobožnost „Sedam Kristovih riječi s križa“
S
06.03.
Ruža 7.30 +Vladimir Sačer
17.30 +Ivanuša Ivan, Ivka Ivan Jagić
18.00 Marijina Legija
Č
07.03.
Felicita 7.30 Pro populo
P
08.03.
Ivan od Boga 17.00 Križni put
17.30 +Orlović Rade i ob.
S
09.03.
Čedomil 7.30 +Marija Grabarić
N
10.03.
4. korizmena
Caritsova akcija CD -Fala ti Bože za ovaj dan
8.00 +Šalgaje Franjo
9.30 Sesvete +Vrtulek Ignac Franjo Husnjak Zvonko, Žmajić Katica Vađon Josip Jula +Štefica Jantol
11.00 Amadori Josip, Franjo Benko, Đuro Martinković +od ob. Bačani +Vađunec Ivna Alojz Marija, Franjo Kovaček +Marija Franjo Namjesnik, Milka Mijo Zvonarek +Anka Đuro Kristanović +Franjo Kraljić
15.00 Križni put - župna crkva