3. nedjelja kroz godinu

Danas Crkva slavi obraćenje svetoga Pavla, kojeg gotovo redovito zovemo apostolom - apostolom naroda, mada nije bio apostol.

Poznato nam je da je Pavao, koji se ranije zvao Savao bio progonitelj Crkve. Hapsio je apostole i učenike, zatvarao je i šibao njih koji su o Kristu uskrslom govorili. Jednoga dana Gospodin mu se ukazao; bio je zbačen s konja, na kojem je krenuo u još jedan pohod napada na kršćane u gradu Damasku i Krist je dao da oslijepi. To mu je bila opomena da se malo trgne i preispita svoj odnos prema Bogu, Kristu i Crkvi koja je upravo nastajala. Savao se obratio, pokrstio se je, uzeo je ime Pavao i krenuo je Krista naviještati nikada ne skrivajući i ne tajeći svoje ranije ponašanje. Danas ćemo redovito reći da je Pavao najveći propovjednik i da je bi najgorljiviji tumač Kristovih riječi. Proputovao je cijelu Malu Aziju, Tursku, Grčku, Italiju i na kraju je dospio u Rim, gdje je podnio mučeništvo i gdje je pogubljen mačem.

DALI BIH ŽELIO PRIDRUŽITI SE DVANAESTORICI?

Draga djeco, dragi moji župljani.
Oduvijek su čovjeka mučila pitanja: tko je stvorio svijet, odakle sam, kamo idem, što je s one strane groba, zašto ljudi trpe, zašto umiru, koji je zapravo smisao života!? Nismo li si i sami nebrojeno puta postavili neko od navedenih pitanja? Odgovore su ljudima nudili kroz povijest do danas toliki znanstvenici, naučnici, istraživači i mudraci. Davali su savjete filozofi, psiholozi i psihijatri… ali pravi odgovor nalazimo u vjeri; vjeri u kojoj nama vjernicima progovara Krist, doduše pomalo u zagonetki. On nam govori: "Kraljevstvo je nebesko kao blago zakopano na njivi - sretan je onaj tko ga otkrije"!
To blago otkrili su - otkopali su Ivan, Petar, Luka, Jakov, Andrija… Isusovi prijatelji, koji su sve ostavili i pošli za njim. Doduše pošli su u neizvjesnost, da bi slušali predivne savjete i opomene, ohrabrenja, riječi utjehe i nade kakove nikada nitko do sada nije izgovorio, ali od svega je kao kruna bilo ovo: vidjeli su znakove, znamenja, čudesa koja je isti taj Isus činio. I shvatili su smisao života; dobili su odgovore na životna pitanja. Oni nama pišu i nas pozivaju da i mi pođemo za Isusom, čineći poput njega dobro svima!

max


Crkveni tisak - ove godine moramo smanjiti crkveni tisak jer jednostavno u našoj župi se to ne rabi, ne čita se. Račune plaćamo i smeće pravimo.

Sveti Toma Akvinski, svećenik i crkveni naučitelj (živo u 13. st ) združio je u sebi najveću učenost i najdublju pobožnost. Učenost bez pobožnosti ne bi baš mnogo vrijedila. On je bio i odviše bistar duh pa je to dobro znao, ali nije ostao samo kod znanja, već je i svim srcem gajio iskrenu i duboku pobožnost. Bio je ne samo velik učenjak već i velik svetac.

Darovatelji za crkvu - HVALA VAM


NOVOSEL DRAGUTIN KARLOVEC GORICE 11 200
MIKULIĆ MARIJA KARLOVEC GLAVNA 59 100
RATKAJEC JULIO HRŽENICA KALNIČKA 2 1500
KOLESARIĆ DRAGAN HRŽENICA LUDBREŠK 50 200
RATKAJEC MARIJAN HRŽENICA BR RADIĆA 28 400
HRŽENJAK DAMIR LUKA 75 200
BLAŽIC BOŽIDAR HRŽENICA M KRLEŽE 27 150
DIJANOŠIĆ MARIJAN LUKA 8 200
JANTOL VALENT SESVETE M GUPCA 49 150

Kršteni

Mario Dožajić r.2008. sin Dubravka i Nevenke iz Hrženice M. gupca 31
Chiara Zadravec r.2008. kćerka Maria i Ane iz Sv. Đurđa Selna 11.


Vjenčanja


Ozivaju se

Davor Matijašec r. 1981. iz Sigeteca Ludbr. i Sanja Turek r.1983. iz Sesveta Br Radića 23.
Vjenčanje je 14.2.2009 u Sv. Đurđu.
Za ženidbenu zapreku javite župnom uredu.


UmrliRaspored Svetih Misa

U 27.01. Anđela Merici,
S 28.01. Toma Akvinski 17.00 M.L.
Č 29.01. Zdeslav 7.30 +
P 30.01. Martina 7.30 pro populo
S 31.01. Ivan Bosco 7.30 +Mijo Tkalec
Vjeronauk - Krizma 9.00
Prva Pričest 10.00 h.
N 01.02. 4. NKG 8.00+ Borko Roza Ignac Dragica Katica Dragica Drago
9.30 Sesvete +Vađon Franjo Jela Martin +Vađunec Kata Mato, Mijo Mikulić, Posavec Lucija + Gača Vladimir, Bačani Mato Marija, Mikulić Benedikt Roza +Pirc Stjepan Kovač Josip Marija, Kovač Franjo Terezija
11.00 +pro populo