3. uskrsna nedjeljaU ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.«

Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«

Lk 24,35-48

Pisma govore o tome, što se nekoć dogodilo. A u zbilji, sve se događa još i danas. Pisma govore i o nama. Mi smo u njima i ona obuhvaćaju naše vrijeme i sadašnje događaje. Krist i danas po svojim i našima porazima i pobjedama stupa u svoju i našu pobjedu i slavu. Odatle snaga i ljepota Pisama. Ukoliko ne budemo prepolagani za njihovo razumijevanje, ona će zapaliti i naša srca.Kome da se danas više divimo? Petru, koji je Jeruzalemcima i svem Židovskom narodu u lice sasuo sve ono što im ide, ili onom mnoštvu, što je skrušeno slušalo Petrovu riječ? Nekoliko dana prije je Petar od straha pred običnom sluškinjom zatajio Isusa, a mnoštvo na sav glas tražilo od Pilata da Isusa razapne. Što li se to zbilo tako značajno da se dogodiše tolike promjene u ljudima, što li se to dogodilo da se cijeli svijet preokrenuo i krenuo drugim putem. Znamo. Za sve nas je odgovor jednak. Gospodin Isus Krist je nadvladao i pobijedio smrt te time svima nama omogućio da rastemo i živimo u nadi vlastitog uskrsnuća.

    Da nam je kojom srećom imati moć, da primaknemo svoje uho svačijim ustima, odasvud bi čuli isto pitanje: "Tko će nam pokazati sreću? Tko li će nas izvesti na pravi put." To pitanje mučilo je mnoštvo koje je od Petra tražilo odgovor. Petar im odgovara na jedini mogući način, da se obrate i da im se izbrišu grijesi te da se krste u ime Oca, i Sina i Duha Svetoga. Ne bi ni mi danas dobili drugačiji odgovor nego da se obratimo i živimo po Božjem zakonu kako bi jednoga dana zaslužili vječni život.J e l oZa mene je cijeli svijet čudo jer ništa nije samo po sebi razumljivo.
Čudo je nešto novo, iznenađujuće, nešto iza čega stoji Bog, a što više promatram sebe i svijet vidim da iza toga stoji velika mudrost i ljubav Božja. Svaki udisaj novo je čudo, svaki novi dan je čudo. Jedno je čudo što sam ja svećenik, tj. što sam čuo Božji poziv i što se usudih prihvatiti ga. Više puta sam osjetio čudo božanske zaštite u pogibelji te smatram čudom što se probudim svaki dan – barem do sad. Usporedio bih čudo s dobrom šalom koja izaziva iznenađenje i smijeh.
Tako i čudo izaziva divljenje. Divim se čitajući čuda koja je Isus i Bog činio u Bibliji, ali se divim i zakonitostima svijeta, divim se i sam sebi i svemu što mogu učiniti ne od sebe, nego od Boga, divim se ljudima i njihovim zapanjujućim dostignućima, divim se svakoj istini i dobru, a posebno se divim ljepoti, ljepoti koja postoji u vidljivom svijetu, ljepoti na licima ljudi, ljepoti umjetničkih djela, ljepoti mnogih stvari.
Doista ne znam što je normalno i što mi ne bi bilo izraz divljenja i zbog čuda koja doživljavam oko sebe moja je vjera čvrsta i uzbuđena jer me čuda, kao i dobri vicevi i šale ispunjanju velikom radošću.

R a z u mRazum i vjera kroz povijest vode utrku tko će dalje stići, tko će dohvatiti veliku istinu. Razum uspijeva uvjerljivije objasniti, nazovimo ih, male istine suvremenog svijeta, no konačni smisao i odgovori na vječne stvari, ostaju mu, kao u tami, nedostupni. Vjeri se prigovara da obmanjuje ljude zamišljajima nekih bajkovitih ne-istina i želi joj se reći da je daleko od istine, no smatram da vjera ipak osvjetljava put dalje: njoj je temelj i cilj u Bogu koji sam o sebi govori u Isusu Kristu, a to je puno više od istine tehnologije koju jedinu čovjek razuma, a bez vjere, može dokučiti.
Ako vjerujemo Isusu, tada i razumski postižemo više. Hrast ne može vjerovati. Slon ne može vjerovati u Boga. Vjerovati ne može nitko na zemlji osim čovjeka jer nema razum. Za vjeru je potreban razum i nema vjere bez razuma. Poznavanje istine je središnje pitanje vjere, a na to pitanje može odgovoriti jedino razum, razum s vjerom, a kad to dvoje spojimo dobivamo nešto novo, ljubav. Ljubiti nekoga ispravno i potpuno znači vjerovati mu i poznavati ga. Ljubav treba istinu i zato treba i razum. U ljubavi, razum ne svodi onoga koga voli na objekt koji treba izmjeriti i shvatiti, već ga ponizno upoznaje i dopušta da mu se on otkrije. Takva je situacija s nama i s Bogom: mi ne uspijevamo izračunati ništa o njemu što zbog našega razuma i vjere, po našoj ljubavi, on sam nama ne objavljuje. Uglavnom, kao što je već rečeno, i ovdje ponavljam: vjera i razum trebaju jedno drugo da bi stigli do istine i ostali s istinom (u prijevodu: da bi ljubili Boga), oni su kao dva oka jednog lica koje tek zajedno vide ispravnu sliku.Župni vjeronauk

srijeda – krizmanici u 15.00 sati

prvopričesnici - srijeda u 16.00 h


RADAŠIĆ VITOMIR LUKA 72
200
KRALJIĆ STJEPAN KARLOVEC SREDNJA 16
300
KRALJIĆ STJEPAN HRŽENICA LUDBREŠK 35
200
BAČANI ŠTEFANIJA STRUGA 53
200
BENC JOSIP STRUGA 72
200
RAJH IVO DRAVSKA 35
200
STANČIN MARIJA KARLOVEC DRAVSKA 35
200
STANČIN MARIJA KALROVEC DRAVSKA 6
200
ORLOVIĆ FRANJO SV ĐURĐ DRAVSKA 18
200
ZLATAR BRANKA SESVETE VINOGRAD 58
200
MEZNARIĆ ANTUN SESVETE BR RADIĆA 37
150
GAČA KATICA SESVETE BR RADIĆA 20
200
ŠTABI IGNAC SESVETE BR RADIĆA 21
100

David i Patrik Jantol,
sinovi Violete i Marijana iz Luke 75b.

Marin Kovaček
sin Petre i Daria iz Sv. Đurđa Cvjetna 15.

Borna Ištvanić
sin Matije i Željke iz Luke 133.

Ana Pavlić
kćerka Marijane i Daria iz Hrženice, M. Krleže 2.Mir vječni.P
16.04.  

 

U
17.04. Inocent 7.30
S
18.04. Atanazije 7.30
17.30 ML
Č
19.04. Marta 7.30 +Stano i Marta Županić
P
20.04. Dina 7.30
S
21.04. Kondrad 7.30
N
22.04.
4. uskrsna
Dobri pastir

8.00 +Vlado Đuro i ob. Meštrović
+Juraj Marija Zdravko Lončarić + Đuro Čurila i ob.
+Elizabeta i Đuro Horvat, Štefica Mijo  Međimorec  +Dragutin Kovačić
9.30 Struga +Horvat Đuro i ob.,  i Evica Špoljar  +Đuro Štefica Šalgaj, Zlatko Horvat,
+Kata Jeronim Štiglec

11.00  +Jurica i Marta Prtenjača    
P
23.04. Sveti Juraj 8.00 Za narod
11.00 +Julijo Novak, Dragica Dubravka Pajtak +Jasminka Kovaček Struški, Funtek Mijo Florijan Jelka, Bahat Tomo Ivan Marija