4. nedjelja DošašćaU šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!" Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja." Nato će Marija anđelu: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!" Nato Marija reče: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" I anđeo otiđe od nje.

Lk 1,26-38

Stiže Isus: potrebna mu je kuća za stanovanje. Prva ga prima majka Marija, Josip je spreman surađivati u njegovu rastu i pripremati ga za žrtvu za grijehe svega svijeta. Imat će učenike i suradnike, odane prijatelje i znance. Ali njegova povijest nije završila prije dvije tisuće godina jer on i danas dolazi, traži kuću, stan, srce, suradnike, prijatelje i sljedbenike. Želi i traži da to budu svi ljudi. Naše kuće ovih dana bivaju svjetlije i ljepše jer čekaju nebeskoga gosta. I srca trebaju biti spremna jer upravo srca on želi za svoj stan. Da im donese mir i sigurnost, da ih usreći.
Želimo svima Marijina duha otvorenosti Bogu, spremnosti za suradnju i vjere da Bog i na nas računa. Tko će prirediti stan Sinu Božjemu? Čovjek sam ne može, ali Bog može u nama podignuti svoje prebivalište, a mi mu trebamo biti suradnici: očistiti dušu i htjeti prijateljevati s njim i s ljudima.

Okićeni prostori stanovanja znak su raspoloženja duše koja prima na stan Sina Božjega.On će biti naš učitelj, naše životno svjetlo, osloboditelj od grijeha, pobjednik nad đavlom, objavitelj Oca i njegove ljubavi prema nama, onaj koji će otvoriti rajska vrata i darovati vječni život. Ovo je razlog da od svega srca zapjevamo: "O ljubavi tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka" (Ps 89, 2). Po Isusu smo postali Božja djeca i živimo u najljepšem zvanju Božjih prijatelja. Nije toliko važno životno zanimanje, a jako je važno kako ćemo i s koliko ljubavi živjeti svoje kršćansko zvanje u zemaljskim životnim zanimanjima. Isus, Sin Božji, u našoj je kući, držimo se kako i dolikuje u njegovoj nazočnosti, pogotovu kad je došao radi nas i radi našega spasenja.

Božićni koncertKUD Juraj Lončarić iz Hrženice održalo je u župnoj crkvi Svetog Jurja – Sveti Đurđ u subotu, 17.12. osmi BOŽIĆNI KONCERT. Puna crkva prisutnih slušatelja slušala je predivnu glazbu i poticajne riječi uoči blagdana Božića. Župnik Vlado im je zahvalo na dugogodišnjoj suradnji i posebno na božićnim koncertima koje su do sada priređivali za nas. Tom prigodom im je uručio zahvalnicu i novu crkvenu pjesmaricu. Među dragim slušateljima bijahu načelnik općine Sveti Đurđ i članovi Poglavarstava, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, iz udruge Sunce i Udruge s područja općine Sv. Đurđ i mnogi drugi. Organizatori se zahvaljuju svima na dolasku.

Betlehemsko svjetloje međunarodna akcija u kojoj izviđači prijenose Svjetlo upaljeno u štalici Isusovog rođenja u Betlehemu. Ideja Betlehemskog svjetla mira je da se njegovim prenošenjem simbolizira dolazak Isusa. Prema Bibliji njegovim rođenjem je bio obećan mir svim ljudima dobre volje. Lanac svjetla je simbol dobrote, iskrenosti, topline i prijateljstva a s prenošenjem Betlehemskog svjetla želi se pridonijeti premošćivanju mržnje, egoizma i materijalizma. Neka Svjetlo ide iz ruke u ruku, i neka tako raste i mir od čovjeka do čovjeka. Plamen Betlehemskog svjetla čuva se do Božića. Hvala izviđačima iz Ludbrega (predsjedniku odreda Mladenu Struški i izviđačima Mihaelu Nikolaus, Filipu Matijević i Antoniji Vukina) što su u subotu 17. prosinca unijeli Betlehemsko svijetlo u našu župnu crkvu i time obradovali sve prisutne na večernjem prvom ovogodišnjem božićnom koncertu. Plamen toga svijetla možete ponijeti svojim kućama.


U utorak 20.12. u 19. sati djelatnici župnog Caritasa imaju svoj sastanak!!

Borove za božićni ures u župnoj crkvi i kapelama darovali su:
iz Svetog Đurđa: Rajh Ivo, Orlović Dejan, Bahat Franjo,Hajdinjak Đuro, Hajdinjak Franjo: Iz Luke Horvat Štefica; iz Struge Prelog Zlatko; iz Karlovca Novak Zoran; iz Hrženice Slivar Ružica. Hvala darovateljima i hvala muževima iz radne jedinice u našoj općini ( Ici, Dragi, Zvonku, Joži, Nenad i zvonarima Franji i Vladeku) što su postavili borove.

ŽUPNOG VJERONAUKA
NEMA DO DALNJEGA!
POHAĐANJE SV MISE
OBAVEZNO!

MEĐIMOREC JOSIP STRUGA 1 200
HORVAT IVICA STRUGA 49 200
RADIKOVIĆ MAJCEN SV ĐURĐ CVJETNA 13 200
ORLOVIĆ MARIJA SV ĐURĐ CVJETNA 23 200
STANKO MARIJA KOMARNICA 33 200
FLORENINO IVAN PRILES 26A 150
VAGJON FRANJO SESVETE M GUPCA 51 150
VAGJEON IVICIA SESVETE M GUPCA 34 100
SAČER LJUBO SESVETE BR RADIĆA 9 150
KUNIĆ FRANJO LUKA 109 400
MUŽIC DAMIR STRUGA 105B 400
KRANJČEC JALŽA HRŽENICA BR RADIĆA 19 150
KRAUS DRAGICA HRŽENICA BR RADIĆA 25 200
LONČARIĆ KATARINA HRŽENICA VARAŽDIN 29 100
ČANAKI BOŽICA HRŽENICA DRAVSKA 4 100
ZLATAR MARIJA HRŽENICA DRAVSKA 7 100
JURINIĆ FRANJO LUKA 11 300
NOVAK STJEPAN HRŽENICA M KRLEŽA 36 200
KRALJIĆ ĐURO HRŽENICA BR RADIĆA 29 500
BAHAT RUŽICA HRŽENICA V NAZORA 14 150P
19.12.
Anastazija
7.30 +Namjesnik Terezija
U
20.12.
Zefirin
7.30 Na nakanu Marijini misne zaklade za sve članove
S
21.12.
Mihej prorok
7.30
16.30 Marijina L
Č
22.12.
Toma Holand
7.30 Na nakanu Marijini misne zaklade za sve članove
P
23.12.
Ivon
7.30
S
24.12.
BADNJAK
23.30–Pjesme došašća i prigodni program
24.00+ POLNOĆKA
N
25.12.
BOŽIĆ
8.00 +za narod
9.30 Struga +Šmic Alojz Sidonija Vađon Stjepan Štabi Mato Zlatko Gača Antun +Krušelj Ivan + Ob Horvat Josip Aneza Franjo i ob Premec i Premec Antun +Ob Valjak i Marčec
11.00+Lončarić Franjo