4. korizmena nedjeljaU ono vrijeme: Okupljahu se oko njega svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: »Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima.« Nato im Isus kaza ovu prispodobu: »Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu: ’Oče, daj mi dio dobara koji mi pripada.’ I razdijeli im imanje. Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno.

Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se kod jednoga žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao. Došavši k sebi, reče: ’Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reći mu: ’Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika.’ Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: ’Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.’ A otac reče slugama: ’Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite, pa da se pogostimo i proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!’ I stadoše se veseliti. A stariji mu sin bijaše u polju. Kad se na povratku približio kući, začu svirku i igru pa dozva jednoga slugu da se raspita što je to. A ovaj će mu: ’Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla tele ugojeno što sina zdrava dočeka.’ A on se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stane ga nagovarati. A on će ocu: ’Evo toliko ti godina služim i nikada ne prestupih tvoju zapovijed, a nikad mi ni jareta nisi dao da se s prijateljima proveselim. A kada dođe ovaj sin tvoj koji s bludnicama proždrije tvoje imanje, ti mu zakla ugojeno tele.’ Nato će mu otac: ’Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje – tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!’«

Lk 15, 1-3. 11-32

Braćo i sestre - hrabro se otvorite dijeljenju jer i to je milosrđe! Ako želimo od Boga milosrđe, počnimo ga mi sami činiti. Upravo tako: počnimo ga mi činiti među sumještanima i obiteljima. Pridonesite stvaranju zemlje bez siromašnih. Gradite društvo bez diskriminacija. Budite utemeljeni na solidarnosti koja dovodi do toga da dijelimo ono što posjedujemo. Budimo braća i pravednici. Hvala Vam!


Oprost


Bez opraštanja nema sretnog braka i sretnog zajedničkog života između roditelja i djece. Smilovanje i opraštanje su preduvjet za zajednički život generacija, socijalnih grupa, klasa, naroda i država. Milosrđe nije slabost, nije omalovažavanje zloga; ona naziva nepravdu nepravdom, pravo pravom, ali ona pobjeđuje zlo s dobrom i omogućuje pomirenje. Isus koji nam donosi blagovijest od Boga ljubavi i milosrđa, istupa s riječju i djelom protiv nemilosrdnosti, bilo da se to ispoljava u ponašanju pojedinca ili u formalističkom mišljenju o zakonu. On veliča milosrđe blaženim, «jer oni će zadobiti milosrđe» (Mt 5,7). Onaj tko sam oprašta, njemu će se oprostiti, kao što je to naš Otac nama obećao.
Isus je svojom vlastitom smrću pomirio svijet s Bogom. On nas pomiruje u Svetom Duhu s Ocem i osposobljava nas da budemo milosrdni i da se pomirimo s bližnjima.
Današnje Evanđelje hoće nam dati nadu. Razlog naše nade je milosrdni Otac koji je u Isusu Kristu, vratio ljudima njihovo dostojanstvo i pomirio ljude međusobno.


Prošle nedjelje smo se kao vjernici priključili velikoj akciji za pomoć Hrvatima Bosne i Hercegovine.

I ovaj su se put naši pokazali da itekako imaju osjećaja za potrebite. Unatoč vlastitih teškoća skupljeno je 1000 kn. Svota je predana biskupiji. HVALA SVIMA!

VJERONAUK


PRVA PRIČEST Subota 10.00 h

SV. KRIZMA Petak 14.00 h


USKRSNA ISPOVIJED 12.3.2016.

KRIŽNI PUT PO ŽUPI 13.3.2016.LOVAŠIN ĐURO LUKA 31
400
LJERKA ŠARAC ZAGREB
200
ŠMER ZLATKO KARLOVEC DRAVSKA 28
400
MAGIĆ FRANJO STRUGA 121
200
NOVAK TEREZIJA HRŽENICA K TOMISLAVA 8
200
GIZDAVEC VLADO KARLOVEC GLAVNA 8
200
MUŽIC RUŽICA SV ĐURĐ BR- RADIĆA 5
200
HOZMEC FRANJO HRŽENICA LUDBREŠKA 36
450
ČURILA DOROTEJA SV ĐURĐ BR RADIĆA 22
200

P
07.03. Felicita  
U
08.03. Filemon 7.30 +  
  18.00 Struga -Sedam Kristovih riječi s križa                              
 
S
09.03. Franciska Rimska 7.30 +  
17.00 Marijina legija
 
Č
10.03. Emil 7.30 + Pro populo  
P
11.03. Tvrtko 16.30 SĐ   Križni put     
17.00 Gomaz Rozika Franjo Vilim Ana, Petak Andrija Francka
 
S
12.03. Bernard 10.00  –  12.00 sati USKRSNA ISPOVIJED U NAŠOJ ŽUPI 10.30   Sv. misa  
N
13.03.
5. KOR.

8.00 +Amadori Josip Antun +Đuro Anka Kristanović
9.30 Hrženica  
10.00 KRIŽNI PUT PO ŽUPI - Hrženica > Struga
15.45 Struga +Štabi Zdenko, Šmic Đuro i ob. Mihoci Dragutin +Andrija Agneza Vinko Janičar    
+Horvat Adolf  Franjo Sidonja i ob. Krušelj   
+Cvetko Slavko Vlado Štefanija i
+Ob. Cvetko, +Ob. Horvat, +Ob. Križan

Završetak POBOŽNOSJTI JE u Druš. domu Struga -tamo nas mještani časte zdjelicom  struškog graha.