4. uskrsna nedjeljaU ono vrijeme: Reče Isus: »Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.«

Iv 10, 27-30

JESMO LI OVCE? 


Prijatelj im je rekao, da mu se prispodoba o pastiru i ovcama ne sviđa, jer ne odgovara današnjem čovjeku. A tko će i biti zadovoljan, ako ga smatraš ovcom? Prispodobe nam vele onoliko, koliko razumijemo njihovu poruku. Isus je primjerom o dobrom pastiru želio pokazati svoju brigu i ljubav prema ljudima. Nismo sami i napušteni, nismo prepušteni slijepoj sudbini ili tko zna čemu. On misli na nas, voli nas, čuva nas od zla i vodi nas u život. To je mogao i drugačije reći. Mogao je suhoparno navesti svoje učene riječi. Odlučio se za sliku iz života. Više kaže, svakome je shvatljiva i svaki je lako može upamtiti. U vezi s pastirom, Isus govori i o kradljivcima i razbojnicima. Danas bi ih mogli i imenovati: nasilje, besmisao, uništenje prirode, predavanje užicima ... Gdje oni gospodare, tu ostavljaju ,iza sebe prazna srca, vječiti strah i prezasićenost. Isus za sebe veli, da nam je donio život, da ga imamo u izobilju. Pastir je nešto drugo, nego što su ovce. Nisu ga one na nekom sastanku samoupravno izabrale i postavile sebi za predstavnika i voditelja. U svakom slučaju, pastir je radi ovaca, ali svoje poslanje i vlast ne prima od njih. Tako je i s pastirima Crkve. Izabrani su između ljudi za ljude, ali djeluju po snazi koja im je dana odozgo, od Krista, po takozvanom službenom svećeništvu. Neki bi ga htjeli izjednačiti s općim svećeništvom koje je utemeljeno na krstu. Isusov primjer o pastiru i ovcama govori drugačije. Svećenik se kao pastir razlikuje od ovaca., ne pase ih u svoje ime, niti u ime zajednice, nego u ime Dobrog Pastira . Iako nas je Isus nazvao ovcama, mi nismo stado. Mi smo obitelj kojoj je Otac Bog, Isus Brat i Spasitelj. To je velika čast i velika odgovornost, pa zauzimali mi u toj obitelji bilo koje mjesto i bilo kakvo ime.


Uz lokalnu cestu s one strane Fužina u Gorskom kotaru pastir je pasao ovce
. Tvornički novi Jeep Grand Cherokke kraj njega, škripeći gumama, divlje zakoči. Šofer, mladić obučen u Brioni odjeći, Cerrutti cipelama s Ray Ban naočalima, Omega švicarskim satom i BHS (Bussiness High School) kravatom iskoči iz vozila i upita pastira: "Hoćeš li mi dati jednu ovcu, ako pogodim, koliko ih imaš u stadu?" Pastir pogleda mladića, na to na gmižuće stado koje pase i reče: "Slažem se, da!" Mladić parkira auto uz cestu, uključi note-book i bežični modem, skenira pašnjak preko satelita i GPS-a (Global Position System), otvori bazu podataka i 60 Excel tabela, punih algoritama, na to isprinta 150 stranica dugi izvještaj na high-tec mini pisaću. Okrene se pastiru i kaže: "Tu imaš točno 1.586 ovaca." Pastir odgovori: "Kažimo, da imaš pravo. Uzmi ovcu." Mladić uzme jednu i stavi je otraga u vozilo.

Kada se je pripremao odvesti, pastir ga pogleda i upita: "Dali ćeš mi vratiti to što si mi uzeo, ako pogodim tvoje zanimanje?" Mladić odgovorni: "Svakako!" Pastir na brzinu odvali: "Ti si savjetnik u hrvatskoj vladi." "Upravo tako ! Kako si pogodio?" "Veoma jednostavno", odgovori pastir. "Prvo, došao si nepozvan. Drugo: izračunao si mi nešto, što ja već znam. Treće: O mojem radu nemaš pojma i zato žarko želim, da mi vratiš mojega psa hrvatskog ovčaara!"

MirisiZa druženja i susrete ili pak događaje od važnosti, potrudimo se pripraviti i izvanjskim dotjerivanjem. Jedna od važnih stavki zasigurno je stavljanje mirisa. Njime uklanjamo miris znoja ili neugodan zadah tijela, te oko sebe širimo osjećaj privlačnosti i dotjeranosti.
A sve to što tako rado činimo za izvanjsku pojavnost, trebalo bi napraviti i na razini duhovne skrbi o svome biću. Uslijed grješnosti i slabosti naše tijelo je podložno smrti i raspadljivosti, te oko sebe neizostavno širi neugodan grobni zadah.
Isti možemo ukloniti samo darom Uskrsloga Gospodina koji nam je svojim uskrsnućem podario neraspadljivost. Kao što njegovo tijelo nije bilo podložno raspadljivosti, tako je i nas obdario uskrsnim životom i svetošću koja je jedini miomiris prikladan za ljudsko biće.
Njime pouzdano uklanjamo neugodne zadahe iz života, a širimo opojni miomiris Kristova slavnog uskrsnuća.

Vjeronauk:krizmanici-utorak i srijeda u 16 sati ISPIT;
prvopričesnici -subota u 11 sati -župna crkva.


Ovih dana majstorima „Krovovi Štiglec“ iz Struge isplatih dug za sanaciju krovišta na Strugi u iznosu od 54616 kn.


Dragica Juričan napravila je za župnu crkvu Oltarnike zelene boje za za svih pet oltara.
Hvala joj na tom ručnom radu i daru za crkvu Sv. Juraja.

PIRC FRANJO SESVETE VINOGRADSKA 24
200
VADJON TOMISLAV STRUGA 50
200
HORVAT MARIJA STRUGA 15
100
SOLARIĆ ANKA LUKA 95
200
MEŠTROVIĆ MIJO SV ĐURĐ LJ GAJA 6
200
HORVAT ĐURĐICA SESVETE VINOGRADSKA 46
400
CRKVENČIĆ KRUNO LUKA 13
200
KIVAČ FRANJO SV ĐURĐ I GUNDULIĆA 3
500
MAGDALENIĆ MARIJA PRILES 14
100
MELNJAK MARIJA PRILES 12
100
MARKULINČIĆ KRUNO KOMARNICA 2
200
ŠANTAVEC KRISTIJAN PRILES 15
200
JAGIĆ IVANKA LUKA 33
200
JUG JOSIP LUKA 85
200
GOMAZ SANJA SV ĐURĐ BR RADIĆA 14
200
NAMJESNIK ĐURĐICA SV ĐURĐ PRELOŠKA 7
200
VAĐUNEC ANKA SESVETE VINOGRADSKA 55
200
MAJCEN ZLATKO SV ĐURĐ CVJETNA 49
200
STANČIN KRUNOSLAV SV ĐURĐ BR RADIĆA 22
200
KOVAČEK DARKO SV ĐURĐ BR RADIĆA 30
250
HORVAT VLADO SV ĐURĐ BR RADIĆA 10
1500
HAJDINJAK ANA SV ĐURĐ BR RADIĆA 13
200

Jan Vukina,
sin Dražena i Silvije iz Luke 49.
Mir vječni!

Ozivaju se

Petra Sermek
iz Prilesa 12 i Tomislav Međimorec iz Kapele Podravske 3a.

Vjenčanje je 8.6.2019. u Sv. Đurđu.
Ženbidbenu zapreku javite župnom uredu.


P
13.05. Servacije    
U
14.05. Sv. Matija 18.00 Krunica i misa  
S
15.05. Svi sveti solinski mučenici 18.00 Krunica i misa +Sofija Luka Marija Paula Katarina Ivan Ivka Franjo Stjepan Zgrizek, Marija Franjo Josip Katarina Gomaz
19.00 ML
 
Č
16.05. Sv. Ivan Nepomuk 18.00 Krunica i Misa  
P
17.05. Paško 18.00 Krunica i Misa  
S
18.05. ŽUPNO KLEČANJE 11.00 +Dragutin Čukolin  
N
19.05.
5. uskrsna

8.00 +č.s. Ilka i Rahaela Krajač, Katarina Petak i ob. Krajač, ob. Šoš + Ivan Marija Marković, Josip Kirić, Veronika Piškor, Stunjeka Stanislav, Ivka Mio Vađon +Franjo Hajdinjak   
9.30 Sesevete +Jalža Ladislav Stanko Šarac +Terezija Eva Kosi, Vladimir Klekar +Stjepan Josip Marija Valent Sabol,  Ob. Markulinčić, Franciska Vađunec
+Gabrijel Vađunec +Maja Žganec, Dragutin Sabol

11.00          15.00 Svibanjska pob. – župna crkva