4. uskrsna nedjelja


Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju." Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati. Stoga im Isus ponovno reče: "Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju."

Iv 10,1-10

Četvrta vazmena nedjelja zove se i nedjelja Dobrog pastira. Današnje nam evanđelje donosi sliku Isusa kao Dobrog pastira koji se s puno ljubavi brine za svoje stado. Njemu je stalo do svake ovce i stada u cjelini. Za razliku od kradljivaca i grabežljivaca koji pokušavaju potajice ući u ovčinjak i razoriti zajedništvo među ovcama, Dobri se pastir ne skriva, već naprotiv, svaku ovcu zove njezinim imenom i one mu se slobodno i sigurno odazivaju.

Isus je, pak, kao Dobri pastir, obilazeći sela i gradove, uočio da su njegovi sunarodnjaci "kao ovce bez pastira" (Mt 9, 36). Vjerska elita židovskog naroda nije shvatila (ili nije htjela shvatiti) smisao ove prispodobe, stoga evanđelist Ivan naglašava da im je Isus ponovio, odnosno pojasnio poruku. 

Kristova je Crkva stado koje u Isusu vidi svoga Pastira. On dobro poznaje ovce svoga stada jer ih ljubi ljubavlju koja je svojstvena samo Dobrom pastiru. Najamnik može dobro voditi unajmljeno stado, ali samo za svoju korist, dok se ne pojave opasnosti u kojima je ugrožena njegova pozicija. Tada ostavlja stado i brine se samo za sebe.  

Isus je trajno prisutan u Crkvi, dakle u svomu narodu, preko svojih svetih izabranika - biskupa na čelu s nasljednikom sv. Petra - papom.
No, i svaka župna zajednica, kao dio mjesne, a time i čitave Crkve, ima svog duhovnog pastira. To je njezin župnik. Odnos duhovnih pastira prema svomu stadu, kao i obrnuto, trebao bi u sebi zrcaliti današnju evanđeosku sliku Dobrog pastira i stada. To je odnos ljubavi, razumijevanja, solidarnosti, istine, otvorenosti. Za takav odnos treba neprekidno moliti Duha Svetoga da svojoj Crkvi podari što više dobrih i svetih izabranika iz svih staleža - svećeničkog, redovničkog, laičkog. Vjernikova molitva za duhovna zvanja ne donosi samo duhovne plodove na korist župi kojoj vjernik pripada nego i čitavoj Crkvi, a u konačnici i njegovu osobnom životu jer Duh obilno nagrađuje one koji najprije traže kraljevstvo Božje, a potom zemaljske plodove. Isus je rekao svojim učenicima: Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati  Vjernik je također pozvan moliti i za svoju braću i sestre u vjeri kako bi Kristovo stado uvijek ostalo vjerno njegovu vodstvu, kao i za one koji su se odvojili od "stada" i, u nekom pokušaju traženja istine, prepustili se duhovnim strujama različitih religioznih sljedbi.


VJERONAUK

utorak 17.05.

16.00 h -3A i 3B

patak 20.05.

krizmanici u 16.00 - zajedno 8a i 8b razred.


FUNTEK DRAGUTIN HRŽENICA V NAZORA 1 200
LOVRENČIĆ MIROSLAV KOMARNICA 25 250
BONTEK BRANKO LUKA 111 400
IVANČIĆ JELKA SV ĐURĐ V LISINSKI 17 150
ZGRIZEK ŠANTAVEC PRILES 15 200
PETAK MLADEN PRILES 16 200
FRIŠČIĆ ZVONKO SESVETE M GUPCA 50 200Patrik Maljak
sin Saše i Nataše iz Sv. Đurđa Preloška 9.Tihomi Hižak i Tamara Sukanec

Alen Magdalenić i Ivana Holcinger

P
16.05.
Ivan Nepomuk
U
17.05.
Paško
18.30 Krunica
18.30 Marijina Legija
19.00 +Marija Josip Veronika Piškor
S
18.05.
ŽUPNO KLEČANJE
11.00 SVEČANA MISA +Maja Žganec
17.00 Večernja misa
Č
19.05.
Urban
19.00 Marković Ivan
Klanjanje Đelekovec
P
20.05.
Bernardin Sijenski
7.30 Mladen Ivan Rendić, Danica Valent Funtek
17.00 Ispovijed za prvopričesnike i roditelje
S
21.05.
Kristofor
7.30 +Kovaček Franjo Urša Vađunec Ivan Marija Alojz
18.00 + Sv. Potvrda u Martijancu
N
22.05.
5. USKRSNA NEDJELJA
PRVA PRIČEST U ŽUPI
8.00+Ob. Borko /Hrvatska / Australija/ +Julka Ruža Ivan Mijo Bačani +Josip Franjo Kata Amadori +Bačani Mirko Stjepan Marija Josip Kiš +Ivan Marković +Jakopović Ignac Dora Stjepan Marija, Bahat Franca Sinković Rudolf
9.30 Hrženica +Srnec Josip
11.00 pp. Prvopričesnička misa