7. uskrsna nedjeljaU ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se: "Oče sveti, ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno - ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio.

Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta. Oče pravedni, svijet te nije upoznao, ja te upoznah; a i ovi upoznaše da si me ti poslao. I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima - i ja u njima."

Iv 17,20-26Dragi prijatelji i čitatelji našega župnog glasnika BOKČECA!

Došli smo do kraja Vazmenog vremena. Gospodin se vratio Ocu i mi se nalazimo u jednom vremenskom vakuumu. Isus je otišao i još nam nije poslao Duha Svetoga. Znamo da nas ipak nije ostavio same, On je uvijek s nama. No koliko nas ovo vrijeme u kojem živimo odvlači od Gospodina. Zašto za sve imamo vremena a za Gospodina nikako da nađemo.
U današnjem evanđelju Isus izriče svoju molitvu Ocu za sve one koji su u njega povjerovali. Premda odlazi Ocu, On i dalje misli na svoje učenike. O kada bi mi uz svoje brige i teškoće uspjeli vidjeti i probleme i teškoće drugih i pomogli im nositi njihov križ. Vrijedi pokušati; isplati se. Nema se smisla izvlačiti i čekati neku bolju priliku. Hajdemo! Naš učitelj to od nas izričito traži. Zar se nećemo odazvati!!!

Vaš župnik!
MALI VJERONAUKSvetkovina, blagdan i spomendan – koja je razlika?

Po čemu se u katoličkom liturgijskom kalendaru neki dan određuje kao svetkovina, blagdan ili samo spomendan? Koja je stupnjevitost liturgijskih dana i slavlja?

Prvotni i temeljni blagdan u kršćanstvu jest nedjelja, kada Crkva slavi vazmeno otajstvo prema apostolskoj predaji koja ima svoj početak u samom danu Kristova uskrsnuća. Liturgijska se slavljenja klasificiraju i primaju svoj stupanj prema važnosti i značenju koje im se pridaje.

Prema odredbi Drugoga vatikanskog sabora (SC 107), u dokumentu Opća načela o liturgijskoj godini i kalendaru, donesena godine 1969., određuju da se liturgijska slavlja unaprijed razlikuju i nazivaju: svetkovina, blagdan, spomendan.

Svetkovine su najznačajniji dani, slavi se neko posebno Božje djelo spasenja; one su prvi stupanj liturgijskih slavlja, ispred blagdana i spomendana. Njihovo slavljenje počinje Prvom večernjom prethodnoga dana. Jedino Uskrs i Božić imaju svoju osminu.

Blagdani su drugi stupanj liturgijskih slavlja. Slave se u okviru prirodnoga dana, nemaju Prve večernje, osim ako se radi o blagdanima Gospodnjim koji spadaju na nedjelje kroz godinu.

Spomendani su treći stupanj liturgijskih slavlja. Na spomendane slavi se neki manje važan spomen u čast Blažene Djevice Marije ili nekoga sveca. Spomendani mogu biti obvezatni ili neobvezatni.


Proslavili smo Svetoga Florjana u HrženiciSvatko je pridonio nešto da taj dan uistinu bude dan svetog Florjana. Bogu hvala na vremenu i dragim vatrogascima na uloženom trudu. Lijepo je proći selom u svečanoj povorci s našim vatrogascima, limenom glazbom, barjacima i ostalim mještanima i dragim gostima. Hvala svima.


Zahvala za donacijuHvala gos. Josipu Janiju, (HNS) jednom od kandidata za načelnika naše Općine na ovim izborima, hvala županu naše županije Predragu Štromaru, na donaciji od 8.000 kuna, namijenjeno za asfaltiranje prilaza u našu župnu crkvu i dvorište župnog ureda.


VjeronaukKRIZMANICI
utorak u 15 sati.

PRVOPRIČESNICI
Utorak 16 h.

NAZARETSKA i DJEČJI ZBOR
Subota u 16.00 sati.KRUŠELJ MARIJA STRUGA 74
150
TURKOVIĆ KRUNO KARLOVEC LUG 22
200
RENDIĆ BOŽO SV ĐURĐ CVJETNA 8
200
GOMAZ STJEPAN PRILES 18 A
200
OKIĆ NEVENKA STRUGA 31
200


Ana Martinec
r.1932 iz Obrankovca 10

Marija Kovačić
r.1930. iz Prilesa 54.

Nino Vugrinec i Sanja Pongrac

Ozivaju se

Vidović Tomislav
r. 1985 iz Pod. Selnice i Novak Tamara r.1987. iz Hrženice , Mirni Put 3.

Vjenčanje je u Sv Đurđu 8.6.2013.
Za ženidbenu zapreku javite župnom uredu.P
13.05.
Gospa Fatimska
U
14.05.
Sv. Matija
18.30 +Horvatić Katica Ivan
S
15.05.
Izidor
18.30 +Gomaz Franjo Ignac Marija
19.00 ML
Č
16.05
Ivan Nepomuk
17.30 Krunica
18.00 +Kirić Marija Josip i Piškor Veronika
Susret krizmanika, roditelja i kumova s djeliteljem Svete Potvrde
P
17.05.
Paško
17.00 +Franjo Kovaček –prvo misa pa onda krunica
S
18.05.
ŽUPNO KLEČANJE
11.00 +Vukina Vlado i Horvat Julka
16.30 +Rendić Mladen Ivan Funtek Danica Valent
N
19.05.
PEDESETNICA
DUHOVI
8.00+ Prtenjača Marija +Jakopović Ignac Dora Stjepan Mara, Bahat Franca Sinković Rudolf +Stančin Jela +Martinec Ana Mirko Zvonimir
9.30 STRUGA+ Okić Dijana i ob., i +Premec Zlatko Franjica Ivan i ob. Štiglec
11.00 Ob. Krajč. Šoš, Petak, Škrget i čs. Ilka Krajač
KLANJNAJE - ĐELEKOVEC