9. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Pošto Isus dovrši sve svoje besjede narodu, uđe u Kafarnaum. Nekomu satniku bijaše bolestan sluga, samo što ne izdahnu, a bijaše mu veoma drag. Kad je satnik čuo za Isusa, posla k njemu starješine židovske moleći ga da dođe i ozdravi mu slugu. Kad oni dođoše Isusu, usrdno ga moljahu: »Dostojan je da mu to učiniš jer voli naš narod, i sinagogu nam je sagradio.« Isus se uputi s njima. I kad bijaše već kući nadomak, posla satnik prijatelje s porukom: »Gospodine, ne muči se. Nisam dostojan da uđeš pod krov moj. Zato se i ne smatrah dostojnim doći k tebi. Nego – reci riječ da ozdravi sluga moj. Ta i ja, premda sam vlasti podređen, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi' – i ode, drugomu: 'Dođi' – i dođe, a sluzi svomu: 'Učini to' – i učini.« Čuvši to, zadivi se Isus pa se okrenu mnoštvu koje je išlo za njim i reče: »Kažem vam, ni u Izraelu ne nađoh tolike vjere.« Kad se oni koji su bili poslani vratiše kući, nađoše slugu zdrava.

Lk 7, 1-10

Satnikova vjera

Predivna je molitva: "Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja." Molimo je u svakoj svetoj misi. Toliko nam je sjela u dušu i u uši da često i ne opažano daje molimo i daje drugi oko nas mole. A ona je nastala u točno određenoj situaciji i izražava točno određene želje. Danas je u liturgiji pred nama onaj koji ju je izrekao i koji je njome zadivio Isusa toliko i tako da su je Isusovi učenici dobro zapamtili, zapisali i prenijeli nama, a Crkva nam je s malom preinakom predala da je molimo i preko nje izražavamo svoju ne¬znatnost pred Gospodinom, koji u pričesti dolazi pod krov naše duše. Izrekao ju je rimski satnik, koji je molio od Isusa ozdravljenje svoga bolesnoga sluge. Tri rimska satnika ostavila su u Novom zavjetu o sebi dobru uspomenu. Jedan je ovaj iz današnjeg evanđelja, drugi onaj koji je podno križa uzviknuo: "Zaista ovaj čovjek bijaše Sin Božji" (Mk 15,39). Treći, imenom Kornelije, prvi je poganin koji je primljen u Crkvu, kako nam o tome svjedoče Djela apostolska. Njihova prisutnost u Evanđelju svjedoči daje put do Boga slobodan svima i u svim vremenima, kako čitamo danas u 1. čitanju iz 1. knjige o kraljevima. O tome danas i evanđeoski ulomak, a i sv. Pavao veoma ističe da je poslan biti apostol pogana, to jest svih koji žele i hoće prigrliti Krista, a ne pripadaju izabranom narodu.

Nije odlučujuće članstvo u Crkvi, koje je možda "slučajno", nego dubina naše vjere, koja Isusu vjeruje da je čak i u prividnoj odsutnosti prisutan, i u daljini bliz. Bi li Isus danas o nama morao reći: "Ovakve vjere ne nađoh ni u svojoj Crkvi!"

Bože, pomozi nam priznati svoju slabost i grešnost i ojačaj našu vjeru tako da uistinu iskreno i s uvjerenjem možemo reći: "Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod moj krov. Stoviše, reci samo riječ, i moji tijelo i duša će ozdraviti!"
VjeronaukKRIZMANICI
Utorak u 15 sati.

PRVOPRIČESNICI
Utorak u 16 h.


BAHAT MARIJA SV ĐURĐ BR RADIĆA 6
200
JURIČAN DRAGUTIN HRŽENICA KR TOMISLAV 4
200
DEBELJAK VLADO KOMARNICA 61B
200
PILJAK JOSIP SV ĐURĐ BR RADIĆA 11
200
OKIĆ IVAN STRUGA 18
200
CVETKO ZLATKO STRUGA 43
200
KOVAČIĆ MARIJA STRUGA 60
150
HAJDINJAK ANKA SV ĐURĐ BR RADIĆA 13
200
IVANČIĆ JELKA SV ĐURĐ V LISINSKI 17
100

Maja Elena Kapusta
r.2013. kćerka Dejana i Laure iz Kalrovca Glavna 23

David Turković
r.2013. sin Tihomira i Gordane iz Struge 111 a

P
03.06.
Karlo Lavanga
U
04.06.
Sv. Kvirin Sisački
7.30
S
05.06.
Sv. Bonifacije
7.30 +Hajdinjak Ivan CecilijaIvan, Hajdinjak Josip Kata Joža
19.00 ML
Č
06.06.
Sv. Norbert
7.30
P
07.06.
PRESVETO SRCE ISUSOVO
7.30 Na čast Pres. Srcu Isusovu
18.00 Hrženica +Novak Mirko Marica, Jagić Franjo Anđela
S
08.06.
Bezgrješno srce BDM
7.30+Sabol Doroteja Franjo Stjepan Slavica Juras Marija
N
09.06.
10. NKG
8.00+ Brzaj Franjo +Jelka Tomo Blažic
11.00 +Hasanec Branka Anka Marko +Stjepan Preskočil +Kovačić Andrija Dragica Šengula Lacko ZAHVALNICA
15.00 Struga +Štabi Ivan i ob. Markulinčić +Valjak Stjepan