Duhovi - PedesetnicaU ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek.
Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti.
Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.
To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.«

Iv 14, 15-16.23b-26

Po daru Duha Svetoga ljubav se Božja razlijeva u našim srcima. Po njemu se sabiremo u jedinstvu vjere, u raznolikosti poziva u istoj Crkvi.
Po tome daru se Kristu savršenije suobličujemo. Slaviti dar Duha znači slaviti kršćansku ljepotu življenja u svim našim životnim okolnostima.Poštovani župljani i dragi prijatelji, čitatelji našega župnog listića

Danas je svetkovina Duha Svetoga. Sigurno je da svi mi želimo danas zadobiti prosvjetljenje Duha Svetoga kako bi što kvalitetnije i sretnije živjeli svoj ovozemaljski život i jednoga dana zadobili vječni, a da i dobro izaberemo na izborima. Pomalo se približavamo i kraju školske godine. Znamo da sada učenici pokušavaju na brzinu uhvatiti što bolje ocjene, koji put nezasluženo, ali možda suzama i ljepšim ponašanjem ipak uspiju. No, postavlja se pitanje koliko ocjena može biti mjerilo rada nekoga čovjeka, osobito onih koji malo bolje uče tek pred kraj školske godine.

Mi blagdanom Duhova završavamo Vazmeno vrijeme. Ulazimo u Vrijeme kroz godinu i od nas se očekuje da sada sve ono što smo čuli, vidjeli i doživjeli, pokušamo živjeti u vlastitom životu. Zapravo u vremenu koje je pred nama pravo će se očitovati koliko smo doista Isusa Krista shvatili ozbiljno. I mi ćemo morati jednoga dana ići na provjeru. Znamo da će se to dogoditi u trenutku naše smrti kada ćemo morati Gospodinu položiti račun za svoj život. Što ćemo tada staviti pred Gospodina. Dano nam je vrijeme da u njemu zaradimo vječni život. Koliko je naš zemaljski život priprava za vječni. Odgovorimo sami!

Vaš župnik!


CRKVA
ŽIVI U DUHU KRISTOVUBlagdan Duhova je slavlje Crkve, jer je to dan njezina rođenja u Duhu Svetomu i dan njezina javnog predstavljanja svijetu.
Duhovi su početak širenja Crkve i njezina plodonosnog djelovanja. To je nastavak Kristova spasiteljskog djela otkupljenja ljudi, jer dolazak Duha Svetoga očituje bogatstvo novoga života Uskrsloga Gospodina Isusa u srcu i životu njegovih učenika.
Silazak Duha Svetoga se obnavlja na tajanstven način i danas za nas, kao i u svakom slavljenju euharistije i svetih sakramenata, i u životu pojedinaca i zajednice sve do svršetka svijeta.

Uskrsli Gospodin daruje Duha Svetoga svojim apostolima i šalje ih u svijet da budu navjestitelji i nosioci spasenja kojega je On ostvario svojom mukom i smrću na križu i koje se konkretizira (ostvaruje) u opraštanju grijeha. Gdje je Duh Božji ondje ne može opstati zlo i grijeh.
Krist, davši apostolima moć da otpuštaju grijehe ljudima osposobio ih je da uspostavljaju vezu ljubavi između Boga i grješnog čovjeka.

A to znači da veliko djelo obnove Duha Svetoga u čovjeku počinje njegovom pobjedom nad grijehom i zlom gdje su se god ugnijezdili: u srcu čovjeka, u njegovim odnosima s drugim ljudima, u društvenim nepravednim strukturama, u nastranim ideologijama, u različitim oblicima nasilja i terorizma itd. Gdje se god nalaze grijeh i zlo potrebno je da prodre Duh Sveti i da snagom svoje ljubavi oslobodi i obnovi čovjeka.


Vratite prvopričesničke haljine

VjeronaukKRIZMANICI
Utorak u 15 sati.

PRVOPRIČESNICI

Utorak u 16 h.

Javite se i uzmite kartu za odlazak na spomen – misu na Maclju – 2.lipnja 2013.
u popodnevnim satima.
Cijena karte je 50 kn.
Misu predvodi biskup Valentin Pozaić.


STANČIN IVAN HRŽENICA LUDBREŠKA 9
500
ŽGANJER DANICA HRŽENICA LUDBREŠKA 23
100
TURKOVIĆ TIHOMIR STRUGA 111A
200
NOVAČIĆ JOSIP SV ĐURĐ CVJETNA 51
300
KAVRAN DUŠAN KALROVEC SREDNJA 38
200
ŽGANEC LJILJANA SESVETE M GUPCA 52
200
KOVAČEK MIRJANA SV ĐURĐ BR RADIĆA 28
200
KOSIR IVAN SESVETE BRRADIĆA 28
150
ŠTABI IVAN SEVETE BR RADIĆA 22
200
BELOVIĆ ŠTEVICA SV ĐURĐ V LISINSKI 13
200Matija Mikec i Tatjana Čanaki

Ozivaju se
Igor Stančin
r.1983. iz Hrženice i Dragica Rutić r.1983. iz Remetinca.
Vjenčanje je 1.6.2013. u Remetincu
Za ženidbenu zapreku javite župnom uredu.P
20.05.
Duhovski ponedjeljak
7.30 krunica 8.00 - misa
U
21.05.
Sv. Kristofor
18.30 +Mlinarić Tomo i ob Bohnec
S
22.05.
Sv. Rita
18.30 +Vručina Franjo i Petak Andrija Franciska
19.00 ML
Č
23.05
Deziderije
18.30 +Vručina Predrag
P
24.05.
Stilita
18.30 +Na čast BDm – Kraljica mira
19.00 Ispovijed za krizmanike, roditelje i kumove
S
25.05.
Urban
17.00 -PODJELA SV. KRIZME
N
26.05.
PRESVETO TROJSTVO
8.00+ Tihomir Dijanošić Antun Bohnec
9.30 Sesvete+Jantol Josip Dragica Paula Marko , kovaček Jakob Ivan Marija
11.00 Ludbreg- Legrad