Krštenje Gospodinovo

Idemo se malo "igrati vjeronauka" pa se prisjetimo kako je to bilo s Isusom:
- rodio se u Betlehemskoj štalici - živio je kao i sva druga djeca sa svojim roditeljima kojima je bio poslušan
- sa svojim poočimom Josipom radio je i izučio zanat tesara - a u svojoj tridesetoj godini - piše u evanđelju - dao se krstiti; krstio ga je Ivan Krstitelj na rijeci Jordan…
Tu sada nastaje preokret; započinje novi način Isusovog života. Očito osnažen snagom Duha Božjega i proglašen "Sinom ljubljenim" Isus kreće u svoju misiju. Krštenje je dakle bilo zaokret u njegovom životu.

Dragi kršćani - naglašavam riječ "kršćani" jer smo kršteni u Isusovo ime! Došao je neki mladić k mudromu čovjeku s pitanjem: - Reci mi dobri i mudri čovječe, kako da živim i kako da se vladam… jedni mi savjetuju da je najbolje ovako, drugi onako. Jedni mi stalno povaljaju da se nešto smije, a nešto se ne smije, da se nešto mora i to baš tako…. što mi je činiti?
- Živi tako - odgovorio mu je mudar čovjek - da se i za tebe nakon smrti može reći: "Prošao je zemljom čineći dobro svima"!

Molim vas lijepo - sada slijedi moje pitanje upućeno i meni i svakom od vas - pokušajmo si iskreno odgovoriti: "Da li sam i ja nakon svoga krštenja zakoračio na put na kojem se trudim živjeti tako i tako raditi i ponašati se, da se i za mene može reći isto to što se je reklo za Isusa?" Idem li ovim svijetom čineći dobro svima oko sebe, svima s kojima jesam, s kojima se srećem i s kojima zajedno radim i družim se? Blago meni ako je moj odgovor "da" i ako mogu reći da se barem trudim ići tako - makar uvijek i ne uspijevam! Ali nažalost preveliki je broj kršćana - njih dakle koji su opečaćeni sakramentom svetoga krštenja i koji su prozvani djecom Božjom, a čiji je put put grijeha, zla. neistine, mržnje, put tame! Ne samo da su oni sramota Crkve i samoga Boga, već su oni zlo sjeme, čije klice niču jako, jako gusto i jako se dobro uhvate za zemlju i izrastaju u zla stabla.

Zbog njih je zlo na ovome svijetu: - zlo koje izazivaju sukobima i ratovima - otimanjem doma i domovine - rušenjem kuća, crkava pa i grobova - zlo koje nastaje jer nemaju duše ni srca pa nepravedno dijele i sve je više njih koji umiru od gladi i nestašice lijekova - koji šire laži - koji žive u nemoralu pa zarađuju na drogi i drugim opijatima ubijajući najčešće mlade - koji se zalažu za legalizaciju i abortusa i eutanazije - koji su za istospolne brakove…i možemo nabrajati i nabrajati i kao da nema kraja te liste - te crne liste!

I mi smo u sakramentu krštenja primili "premaz milosti Božje"! Primili smo tu zaštitu neba, da bi u ovom grubom, tako često nemilosrdnom i sve više nemoralnom svijetu opstali. Da bismo imali snage iznutra oduprijeti se svemu što miriše na zlo, na nepravdu i na grijeh - što nije u skladu sa zapovijedima Božjim, a koji čovjeku nude život u istinskoj slobodi… jer one čovjeka ne koče, nisu zabrana… one baš poput prometnih znakova služe da bi se išlo naprijed sigurnije.


Od 18.- 25. 01. 2009 molitvena osmina za jedinstvo kršćana - moto - DA BUDU KAO JEDNO U TVOJOJ RUCI

UZ MOLITVENU OSMINU ZA JEDINSTVO KRŠĆANA 2009.

Ovogodišnja svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, Da budu kao jedno u tvojoj ruci (Ez 37, 17), donosi vrlo zornu i upečatljivu sliku proroka Ezekiela o spajanju dvaju drva, koja naznačuje željeno sjedinjenje dvaju dijelova Izabranog naroda. To starozavjetno viđenje proroka Ezekiela u izboru biblijske teme od strane kršćana koji žive u podijeljenoj Koreji, postaje u ovogodišnjem priručniku molitve za jedinstvo kršćana znakom sjedinjenja ne samo za dvije Koreje nego i za sve drugo što je razdvojeno, pa i za sjedinjenje i jedinstvo Crkava i kršćana. Postati i ostati jedno, biti jedno može se doista samo u Božjoj ruci. Zato željeno puno jedinstvo kršćana i Crkava, koje će biti dostatno za Communicatio in sacris, za zajedništvovanje sakramenata, ne može biti rezultat samo ljudskog umijeća i nastojanja, nego prvenstveno rezultat Duha Božjega. I zato je uz dijalog istine i dijalog ljubavi potreban i dijalog duhovnosti, dijalog molitve. I zato nam treba i ovogodišnja Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Osam dana molitve za jedinstvo, koja bi trebala prožeti naše biće tako, da ta sveta čežnja ne izblijedi u nama niti tijekom cijele 2009. godine niti ikada, sve dok ono ne bude ostvareno, s "ovu" ili s "onu" stranu ljudske individualne i(li) kolektivne povijesti. Hrvatski prijevod molitvenih materijala za 2009. godinu priredilo je Vijeće HBK za ekumenizam i dijalog u suradnji s Ekumenskim koordinacijskim odborom Crkava u Hrvatskoj. Zahvaljujem svima koji su pridonijeli njegovoj pripremi i objavljivanju, ali i svima Vama koji ćete ga, ispunjeni Duhom Isusove molitve za jedinstvo, koristiti za osobne i zajedničke molitve.

Jure Zečević, OCD
Tajnik Vijeća HBK
za ekumenizam i dijalog


Obavijest -žene zainteresirane za rekreaciju u sportskoj dvorani OŠ Sveti Đurđ - četvrtak, 15.siječnja od 19 do 20 h.

17.1.- Sastanak kurije Marijine Legije je u našoj župi u 15 sati.
(kurija je- vijeće gdje prezidiji podnose svoje izvještaje o radu).

Sv. Antun opat
Radio je svojim rukama jer je bio čuo: 'Tko bude besposlen, neka ne jede!' pa je od toga dijelom sebi kruh kupovao, a dijelom ga dijelio siromasima. Često je molio. Mještani i čestiti ljudi, nazivali su ga Božjim prijateljem; pa su ga jedni voljeli kao sina a drugi kao brata…"

Darovatelji za crkvu - HVALA VAM


ZLATAR BISERKA SESVETE VINOGRADSK 58A 200
VALJAK KATICA SESVETE M GUPCA 9 150
STANKO ŠTEFANIJA KOMARNICA 200
KLEKAR DRAGUTIN SESVETE BR RADIĆA 25 200
DEŽIĆ DRAGICA KARLOVEC GLAVNA 59 200
NOVOSEL KRISTINA KOMARNICA 69A 150
LIPIĆ MARIJA OBRANKOVEC 16 200
KIŠIĆ DRAGUTIN KARLOVEC JALŠE 2 300
TUKSOR BRANKO STRUGA 142 200
TKALEC MIJO STRUGA 100 220
KRAUS STJEPAN KARLOVEC MIRNA 3 500
IVANUŠA IVAN HRŽENICA VINOGRADSKA13 1000
ZLATAR VALENT SESVETE VINOGRADSKA 11 200
ZGRIZEK ŠANTAVEC PRILES 15 200
KOSI KRUNO KARLOVEC LOVAČKI PUT 2 300
IVANČIĆ IVAN SESVETE VINOGRADSKA 6 200
NAMJESNIK ĐURĐA SV ĐURĐ PRELOŠKA 7 150
BAČANI IVAN KARLOVEC LUG 5 500

KršteniVjenčanja
Umrli

Julka Lipić r.1923. iz Obrankovca 16


Raspored Svetih Misa

U 13.01. Sv. Hilarije 7.30 +Kralj Ante
S 14.01. Feliks 7.30 +Ivan Pirc
17.00 M.L.
Č 15.01. Pavao Pustinjak 7.30 +Turković Terezioja
P 16.01. Hadrijan 7.30 +Belović Vlado Anto
S 17.01. Sv. Antun, opat 7.30
9.00 Sesvete +Antun Barica Cvetko, Barica Tomo Bohnec, Stjepan Vađunec + Ob.Valjak, Bontek, Pavao Balažinec
N 18.01. 2. KG 8.00+ Lazar Mijo i Štefanija
9.30 Hrženica pp
11.00+Novak Slavka Josip Zvonko, Hegeduš Josip, Gomaz Franjo, Marija Ignac