Krštenje GospodinovoU ono vrijeme: Dođe Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti. Ivan ga odvraćaše: »Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?« Ali mu Isus odgovori: »Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!« Tada mu popusti. Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: »Ovo je Sin moj, ljubljeni! U njemu mi sva milina!«

Mt 3, 13-17


Blagdanom Krštenja Gospodnjeg završavamo Božićno vrijeme te započinjemo vrijeme kroz godinu koje traje do početka Korizme. Ovo kraće vrijeme želi pobuditi u nama kršćanima zanimanje za sve ono što je Bog za nas preko svoga Sina učinio. Radost Božića "slomi" i ona tvrdokorna srca koja se u božićnim danima ipak sjete Boga. Vrijeme koje započinjemo je vrijeme u kojem se provjerava ozbiljnost naše odluke nasljedovanja Gospodina i njegovih zapovijedi. Svi običaji za blagdan Božića su ponekad samo lijepa vanjština i lažni odraz čovjekove nutrine. Zar ćemo dozvoliti da to tako bude i ove godine. Bilo bi to doista tužno slavljenje Božića. Da li bi pristali na to? Vjerujem da ne bi!

Bog doista želi i po meni i po tebi promijeniti svijet. Možda smo malo kukavice koji se bojimo objeda i ismijavanja svojih susjeda pa i najbližih ukućana, možda smo uplašeni i slabi da se borimo sa svojim slabostima i teškoćama. Zar smo doista takvi? Nismo takvi, nismo takvi. Mi možemo učiniti mnogo toga uz Božju pomoć. Nije on bez razloga došao među nas ljude. Itekako mu je važan svaki od nas, jer je za svakoga od nas darovao svoj život. A zašto onda ne odgovoriti na taj izazov: biti Božji svjedok u današnjem svijetu, biti onaj koji će svojim životom pokazati da Bog nije došao uzalud među nas ljude, pokazati zapravo tko smo i što smo. A jesmo li mi doista pravi kršćani, jesmo li uzalud primili sveto krštenje. Jesmo kršćani, jesmo svjedoci, mi to možemo, mi to i hoćemo!


Promjena uloga o kojoj izvještava današnje evanđelje, glasi: Taj koji je trebao krstiti, daje se krstiti; i koji je morao biti kršten, krsti. To je u svakom slučaju promjena uloga. Isus je Svetac, koji dijeli život i smrt grješnika. On je Mesija, koji ide preko Jordana. On je Jaki koji osjeća slabosti na vlastitom tijelu. On je Pravedni kojeg je nepravda beskrajno ganula. On dopušta da kao jedan od njih bude kršten. On se s ovim korakom nije solidarizirao samo s porukom Krstitelja, nego također s grješnim ljudima. Potpuno je na njihovoj strani. Prihvaća da bude među njima. Od ovog izručenja i od ove zadaće obilježeno je čitavo njegovo djelovanje do njegove smrti na križu. I Bog upravo uz to daje svoj pristanak: "Ovo je Sin moj Ljubljeni!"

Ako mi to shvatimo i srcem razumijemo, tada Božić nije uzalud slavljen: Bog sve nas ljubi kao svoju djecu i on je stoga poslao svoga Sina kao ljudsko dijete izgubljenim ljudima, da bi oni opet našli put do Očeve kuće, da on svakom od nas opet može kazati: "I ti si moje ljubljeno dijete!"

Kad je Isus primio krštenje u rijeci Jordanu, čuo se glas s neba. Bog kaže njemu: "Ti si Sin moj Ljubljeni!" Što On kaže njemu, želi i svakome od nas kazati: I ti si moje ljubljeno dijete! Ti si mi važan i dragocjen! Kod našega krštenja Bog nam kaže svoj da. I taj da meni treba nositi cijeli moj život, vjerovati sebi, iako mi drugi kažu ne.

Završismo blagoslov obitelji u našoj župi kojeg je primilo je 900 obitelj koje su darovale 84.400 KN.

U isto vrijeme naši župljani su darovali i župnikovu pratnju.
Isto tako ovaj tjedan podmirene su naše tekuće obaveze prema Varaždinskoj biskupiji u visini 13.000 KN.
Stanje župne blagajne na dan 31.12.2019. je 3726 kn.


Tijekom blagoslova obitelji ažurirani su i podaci o stanju u našoj župi pa si možemo pogledati kakva je "krvna slika" naše župe. Definitivno, da nije dobra!!! Uglavnom, župa je plusu u odnosu na prošlu godinu za 16 osoba koje se k nama doseliše. Neka ova tablica bude svima nama na znanje i ravnanje, jer uzalud su nam kuće i imanja ako i jedno i drugo bude pusto i prazno, a po svoj prilici takav nam scenarij uskoro prijeti.

selo

obitelji

župljana

Hrženica

208

745

Karlovec

130

461

Komarnica

40

159

Luka

67

202

Obrankovec

33

117

Priles

61

226

Sesvete

128

432

Struga

108

422

Sveti Đurđ

155

561

2019.

930

3399HARAMBAŠA MARIJA SESVETE VINOGRADSKA 39
200
HRASTIĆ VLADIMIR KARLOVEC MIRNA 6
200
ZUKO NADA HRŽENICA DRAVSKA 6
200
KOVAČEK JOSIP PRILES 34
200
SMOLEC - MIHOCI SV ĐURĐ PRILAZ GAJU 1
200
BANJKOVEC JOSIP HRŽENICA M KRLEŽE 5
200

Jan Hranjec
sin Marka i Valentine iz Ludbrega.

Marija Jagić iz Luke.
Mir vječni!
P
13.01. Sv. Hilarije  
U
14.01. Feliks 7.30          
S
15.01. Sv. Pavao Pustinjak 7.30
  17.00 ML         
Č
16.01. Mislav 7.30          
P
17.01. Sv. Antun Pustinjak 16.00 Sesvete
S
18.01. Sv. Margareta Ugarska 7.30        
N
19.01.
2. nkg

8.00 +Videk Borko i ob., i Ob. Siročić, Ob. Borović, Kata Bahat, Terezija Eva Kosir +Klara Ivan Stančin, Kežman Franjo Vinko, Sernek Jakob Kata
9.30 Hrženica +Marija Kolarić
11.00 +Marija Božidar Krajač i ob. Krajač i ob. Šoš

+ Anka Franjo Lončarić, Đurđica Kovačić r. Bahat