Presveto Trojstvo


Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.

Iv 3,16-18Katolička crkva slavi danas nedjelju i svetkovinu Presvetog Trojstva. Taj se blagdan čini vrhuncem svih blagdana tijekom crkvene godine. On nas upozorava gdje je naš cilj i gdje je snaga našeg života, iz čega možemo razumjeti ljudski život i hod kroz povijest.
Bog je jedan. To je prva istina kršćanske vjere. No taj jedan Bog je u tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti. Bog je jedan ali trojstven. On je stalni proces, vrtlog savršene aktivnosti u kojoj Bog Otac savršeno sebe spoznaje i tu spoznaju izgovara te tako odvijeka rađa svoga jedinorođenoga Sina, svoju izgovorenu riječ, svoj vječni Logos. Ljubav pak Sina prema Ocu i Oca prema Sinu stvara Maženje nove osobe koja je njihov poljubac i njihov zagrljaj, njihova međusobna ljubav, Duh Sveti. Bog je dakle neizrecivo stvaralaštvo u kojem Bog Otac stvara i spoznaje, u kojem dakle radi, spoznaje i ljubi. Sin je Očeva spoznaja a Duh Sveti je nova mi-osoba, Otac i Sin u jednome.

Čovjek je stvoren na sliku Božju, i to kao muško i žensko. Sveto pismo nam kaže na prvim stranicama Biblije da je Bog stvorio najprije Adama, muškarca, a onda od njegova rebra ili njegova srca stvorio ženu. Tek tada je bilo moguće novo čovječanstvo jer se od Adama i Eve zajedno moglo roditi dijete. Kao što od Oca izlazi Sin a u sjedinjenju Oca i Sina nastaje Duh Sveti, tako i iz Adama Bog stvara Evu a iz njih zajedno stvara novog čovjeka, dijete. Tako je čovjek slika Božja ne samo po besmrtnoj duši, ne samo po kvalitetama duha nego i po toj izvanjskoj vidljivoj stvarnosti i trojstvenosti. Zato je obitelj slika trojstvenoga Boga. Biblija objavljuje da je čovjek stvoren kao muško, žensko i dijete, kao što je i Bog trojstven, odvijeka postojeći.
      
 Na susretu s papom Benediktom čuli smo ovo:
Sveti Oče! U ime okupljenih vjernika izričem Vam zahvalu što ste došli u Hrvatsku i predsjedali slavlju našeg prvog Obiteljskog dana i tako pridonijeli da se konačno čuje glas hrvatskih obitelji…  Ako se danas svima priznaje pravo na slobodno izražavanje svojih stavova, onda izjavljujemo da i mi, koji predstavljamo većinu hrvatskog naroda i građana Republike Hrvatske, imamo neotuđivo pravo da živimo, javno iznosimo i naviještamo vrijednosti po kojima nam je darovan život. Imamo pravo i hoćemo da djeca svoje roditelje mogu nazivati prirodnim imenom 'mama' i 'tata'. Ona imaju naravno pravo da pred svima posvjedoče da imaju oca i majku koji su im podarili život.
Današnja nedjelja i svetkovina Presvetog Trojstva zove nas da pođemo na nove putove mira i blagostanja. Novi putovi su otvoreni, na nama je da zakoračimo.Ignace! Sretan ti 100 rođendan!- Ignac Vagjon rođen je 19.06.1911. godine u Sesvetama.
Potjeće iz siromašne seljačke obitelji.
Otac Đuro i majka Mara imali su četvero djece za koje su morali mukotrpno raditi kako bi ih prehranili. Ignac je pohađao školu u Sesvetama. Služio je vojni rok 7 godina – od domobrana do partizana. Prošao je križni put od Zagreba do Banja Luke i natrag do Varaždina. Iz Varaždina se, skrivajući pokraj Drave, vratio kući. Oženio se 1935. Godine sa Marijom rođenom Kotiščak s kojom je bio u braku punih 74. Godine.
Ima sina Franju, troje unučadi i petero praunučadi.
Oslijepio je prije 20 godina i s tim se pomirio.
Bio je marljiv i radišan čovjek, volio je pomagati drugima, a sada u starijim godinama njemu pomažu svi pa i mali praunuci koje nikad nije ni vidio.
HVALA BOGU ZA ŽIVOT!


BRADARIĆ BRANKO LUKA 21 400
KAPUSTA FRANJO PRILES 46 200
KRISTANOVIĆ NADA HRŽENICA BR RADIĆA 43 100
BANJKOVEC ANĐELA HRŽENICA V NAZORA 6 200
ČURILA RUŽICA HRŽENICA V NAZORA 10 200
ĐURAN MARIJA HRŽENICA BR RADIĆA 39 100
TKALEC IGNAC KARLOVEC GLAVNA 12 200
FUNTEK FRANJO SESVETE M GUPCA 17 100
JURIČAN MARIJA HRŽENICA LOVAČKI PUT 1 300
BARBIR JOSIP HRŽENICA BR DADIĆA 9 300
NAMJESNIK DRAGO OBRANKOVEC 21 300Ivaona Vadjunec
r.2010. kćerka Ivana i Valerije iz Hrženice Br Radića 34.

Karlo Mikulić
r. 2011. sin Dragana i Kristine iz Sv Đurđa Selna 11.

Mia Novak
r.2010. sin Davora i Sonje iz Sv Đurđa Cvjetna 16.

Marko Pavlinec
r.2011. sin Josipa i Adrijane iz Komarnice L. 15.

Teo Šmer
r. 2011. sin Dalibora i Slađane iz Prilesa 43


Branka Horvat
r. 1929. iz Komarnice 11P
20.06.
Margareta
U
21.06.
Sv Alojzije Gonzaga
7.30 +Nikolić August, Stjepan Mara Mato Mara Vukančić
S
22.06.
Toma More
7.30 Kralj Štefanija
18.30 Marijina L.
DAFB
Č
23.06.
PRESVETO TIJELO I KRV KRISTOVA
8.00 Pro populo
18.00 +Bradarić Terezija i Filip i Nikola
poslije misa PROCESIJA
P
24.06.
Rođenje Sv. Ivana Krstitelja
7.30 Novosel, Željko Tomo Marija Krušelj Ružica
S
25.06.
Dan državnosti
Salomon
8.00 +Šalgaj Štefica Đuro Anka Barbara +Turek Antun i Marija
N
26.06.
13. NKG
8.00 +Ivan Modrić +Kralj Marica +Banjkovec Elizabeta Stjepan Ljubica
9.30 Struga + ob. Horvat, Krušelj, Križan Štefanija Josip +Franjo Krušelj +Benc Vid Josip i ob.
11.00 Komarnica +Radašić Antun i ob. +Dijanošić Tihomir Vladimir, ob Bohnec, vlč V. Stolnik i Z Borak, Palfi Marija, +ob. Markulinčić Đuro Ivan Kata Martinković Vinko