Uskrs


USKRSNUĆE – POTPUNA NOVOST U SVIJETU


Isusovo uskrsnuće središnja je istina naše vjere u Isusa Krista. To je istina bez koje bi, kako kaže sveti Pavao, naša vjera bila uzaludna, jer ako Isus nije uskrsnuo, ni mi se nemamo čemu nadati. Ako je smrt kraj, tada ni naš zemaljski život nema smisao. Uskrs je jedinstveni događaj različit od svih drugih događaja koji su se dogodili u povijesti.

On je u isto vrijeme povijestan i nadnaravan. U okviru događaja uskrsnuća, prvo što susrećemo jest prazan grob, iako on sam po sebi nije izravan dokaz. Odsutnost Kristova tijela iz groba mogla bi se protumačiti i drugačije. Unatoč tome, prazan grob bio je učenicima prvi korak k spoznaji činjenice uskrsnuća. Nakon toga uslijedila su ukazanja Uskrsloga. Prvo se ukazao ženama, Petru pa Dvanaestorici. Usprkos tome što su vidjeli uskrslog Isusa, učenici sumnjaju jer im se to čini nemogućim.

Ipak to pravo i stvarno tijelo istodobno posjeduje i neka nova svojstva: ono više ne podliježe fizičkim zakonima ovoga svijeta kao što su prostor i vrijeme. On sada može biti prisutan gdje i kada hoće jer njegovo čovještvo ne može više biti zadržano na zemlji. Isusovo uskrsnuće razlikuje se od Lazarova uskrsnuća. Lazarovo uskrsnuće bilo je samo povratak u zemaljski život i kasnije je opet umro.

Uskrsnuće je prije svega potvrda svega onoga što je Isus naučavao i činio. Također je ispunjenje obećanja danih u Starom zavjetu te potvrda Isusova božanstva. Na kraju Isusovo uskrsnuće izvor je i počelo našeg uskrsnuća, a u očekivanju toga ispunjenja uskrsli Krist živi u srcima svojih vjernika.

Svim dragim župljanima, suradnicima
i dobročiniteljima naše crkve i župe
sretan i blagoslovljen Uskrs i uskrsne blagdane!
Neka Krist Uskrsnuli bude svjetlo vašega života!

Uskrsno jajePrvi kršćani nisu jeli jaja za vrijeme korizme. Čuvali su ih za Veliku subotu kad su ih donosili na blagoslov. U srednjem vijeku su sakupljali jaja u korizmi da bi se kasnije darivala na Uskrs kao dar susjedima, djeci.. U mnogih naroda je ono simbol uskrsnuća jer je Krist izišao iz groba kao mladi život iz jajeta. Ustvari ono je u poganskih naroda bilo simbol ''plodnosti'', kasnije u kršćana dobiva kršćansko značenje.
Svi cijenimo i volimo život, zato uživamo u urešavanju znaka novoga života. Osobito je radost djeci, ali i odraslima. Od kuhanih jaja stvarala su se umjetnička djela. Boje označavaju svečanost i radost te otvaraju mogućnost folklorističkog i umjetničkog izražavanja.
U uskršnjoj košarici s veseljem bi se nosilo na blagoslov u crkvu na misu uskrsnog bdijenja ili rane jutarnje mise; zajedno s jajima kuhana šunka, mladi luk, ukrašeni kruh. Blagoslovljena hrana bi se blagovala prva i dijelila s onima koji nemaju kao što je Izraelski narod blagovao Pashu (janje) na spomen izlaska iz ropstva u slobodu.
Poklik ALELUJA – židovski halelu Jah(ve) = Hvalite Gospodina - pjevali ga prigodom posvete HRAMA, blagdan Sjenica, Pedesetnice i Pashe. Kršćani ga pjevaju u uskrsno vrijeme. Znak je RADOSTI zbog Isusova izlaska iz groba.Zahvaljujemo se
Stjepanu Kristanović iz Hrženice i Hrvoju Kovačić iz Sv. Đurđa na maslinovim grančicama.
Boris Kovaček i H.Kovačić darovali su cvijeće za uređenje crkve i Božjeg groba.
Hvala Zvonimiru Lovreković iz Luke što je darovao dar za potrebe Caritasa.
Hvala Đuri Šmic za izradu drvenog Križa.

Hvala i našoj općini, načelniku M. Lazaru, na donaciji za nove orgulje u Sesvetama, (11.000 kn) obnovu križa u Prilesu (10.000 kn), obnovu križeva u Karlovcu (3 križa) i svemu. drugom.

Djelatnici župnog Caritasa
4.travnja- uoči Uskrsa okupili su naše starije i bolesne župljane. Slavili smo sv. misu a posljie u dvorani nastavili zajedništvo i druženje. Spominjući se Muke, Smrti i Uskrsnuća Isusa zajedno smo pogledali kratak film „Isus iz Nazareta“. Na njihovim starim i umornim licima klizila je suza, bili su ganuti , a opet sretni jer nisu sami. S nama su podijelili i taj tren svoje slabosti i samoće. Druženje se nastavilo uz kolače i piće, a za rastanak kao prigodni dar darovali smo im maslinovu grančicu ukrašenu s pisanicom.

EMAUS – Prošle godine u Karlovcu na vrhu novog oltara postavljen je kip uskrslog Isusa. (Uskrslog Isusa, nakon što su se razbježali, prepoznali su učenici u Emausu kad im je kao gost razlomio i podijelio komad kruha -dao im svoje Tijelo). Tako zajednica vjernika običava na taj dan slaviti svetu misu negdje izvan matične crkve. Naša župa će svake godine slaviti svoj Emaus u Karlovcu na uskrsni ponedjeljak Svi ste pozvani u Emaus.

Hvala vatrogascima i društvima na čuvanju straže kod Božjeg Groba


KOVAČIĆ ZVONKO SV. ĐURĐ GAJEVA 12 200
BENC STJEPAN STRUGA 86 100
MEŠTROVIĆ ZLATKO SV ĐURĐ LJ GAJA 28 200
MAJCEN RADIKOVIĆ SV ĐURĐ SVJETNA 13 200
IVANČIĆ MARIJA SV ĐURĐ V LISINSKOG 19 100
BENDELJA DRAGUTIN HRŽENICA M KRLEŽE 47 200
MRAZ ĐURĐICA SESVETE BR RADIĆA 17 150
KRAUS DRAGUTIN KOMARNICA 73 200
KRALJIĆ STJEPAN KARLOVEC SREDNJA 16 300
MARIJA RUS STRUGA 33 200
BLAŽIN MARIJAN HRŽENICA PRELOŠKA 8 200
HLADNIĆ MARIJA KARLOVEC GLAVNA 13 200
KRISTANOVIĆ STJEPAN HRŽENICA VARAŽDINS 15 200
NOVAK TEREZIJA HRŽENICA K TOMISLAV 8 200
LOVREKOVIĆ ZVONIMIR LUKA 76 100
GERIĆ ALEN HRŽENICA K TOMOSLA 13 200


Ozivaju se

P
13.04.
Uskrsni Pon.
EMAUS
8.00+Krušelj Ružica i ob, Novosel Željko, Hajdinjak Ružica i Franjo
11.00 Karlovec+Butina Ignac Eva +Šoš Đuro Terezija i ob. Tkalec +Šalig Mijo Đuro Danica +Kežman Marija Maks +Turek Dragica Antun +Saačer Florijan Marija +Ob. Jagić i Turek Amalija i ob. Hladnić…
19.00 Caritas djelatnici sastanak
U
14.04.
Valerijan
7.30+Zlatar Mara Luka, Mara Imbra Štabi
S
15.04.
Teodor
18.30+Antun Rus
18.00 ML
Č
16.04.
Bernardica
7.30+
P
17.04.
Inocent
7.30+Šmer Jalža i ob.
S
18.04.
Atanazije
7.30+Sraka Terezija
N
19.04.
2. USKRSNA NEDJELJA
BIJELA
8.00+Đuro Vlado i ob. Meštrović i Đuro Marija Koščak
9.30 Sesvete +Funtek Andrija Rok Marija Triplat Antun Milka
11.00 +pro populo