UskrsI gle, dvojica su od njih toga istog dana putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga - bijaše uskraćeno njihovim očima. On ih upita: "Što to putem pretresate među sobom?" Oni se snuždeni zaustave te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: "Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?" A on će: "Što to?" Odgovore mu: "Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok - silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe." A on će im: "O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?" Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu. Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. No oni navaljivahu: "Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!" I uniđe da ostane s njima. Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju. Tada rekoše jedan drugome: "Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?" U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem. Nađoše okupljenu jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. Oni im rekoše: "Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!" Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha.

Lk 24,13-35


Dobri i zli razbojnikLegenda je Dobrom razbojnikudala ime Dizma, a ikonografija ga prikazuje Kristu sdesne strane. Zlog razbojnika nazivlje Gestas, a ikonografija ga prikazuje s lijeve strane. Prikaz Dobrog i Zlog razbojnika ulazi u ikonografiju s prvim pojavama Raspeća.

Spužvonoša – legenda mu pridaje ime Stefaton a tipologija ga vidi kao predstavnika Židova.Ikonografija ga postavlja s lijeve strane križa.

Kopljonoša – legenda ga naziva Longin, a tipologija gasmatra predstavnikom pokrštenih pogana (s desne strane križa). Spužvonoša i kopljonoša pojavljuju se kod raspeća.USKRSNA MEDITACIJAHKDPD iz naše župe upriličilo nam je u velikom tjednu još jednu meditaciju na temu JA I VELIKI TJEDAN.
Prisutnima i našim župljanima, poželjeli su da „tišina“ ovih velikih dana bude sastavni dio muke i uskrsnuća Kristova.
Djelatnici žup. karitasa počastiše kolačima prisutne. Hvala svima.

Dao sam vam primjer da i vi tako činite.
Župnik je na veliki četvrtak ove godine imao uza se apostole: Drago Turković, Božo Rendić, Ivo Kosir, Joža Kuharić, Mladen Nikolić, Lukačić Renato, Marijan Dijanošić, Kristijan Štabi, Josip Horvat, Damir Gizdavec, Jozo Nikolić, Čanaki Goran

Hvala na cvijeću za uskrsne blagdane - Kovaček Mirjani i Kovačić Marini.

Hvala DVD Struga, Hrženica, Sesvete, Sv. Đurđ, Karlovec, Komarnica - vatrogscima – što su dali stražu na Božjem grobu.

Hvala zborovima - pjevačima na lijepom pjevanju

Hvala zvonarima na uređenju crkve i kapela

VjeronaukKRIZMANICI
utorak u 15 sati.

PRVOPRIČESNICI
četvrtak 15 h.

NAZARETSKA i DJEČJI ZBOR
Subota u 16 sati.


TURŠČAK ANĐA HRŽENICA LUDBREŠK 22
300
SKUPNJAK ZLATKO KARLOVEC DRAVSKA 9
200
SOLARIĆ VJEKOSLAV LUKA 95
200
GLAVAK ĐURO KARLOVEC SREDNJA 30
400
JANTOL IVAN LUKA 57C
200
STANKO ŠTEFANIJA KOMARNICA 33
200


P
01.04.
Uskrsni ponedjeljak 8.00 +Bačani Josip +Gomaz Ivan Ivka +Josip Hadari
11.00 Karlovec +Bačani Marta Mirko Vesna Namestnik Dragutin +Husnjak Zvonko +Turković Ivan Sabina, Rudolf i ob. Hladnić +Butina Ignac Ana Eva +Juras Antun Namjesnik Marija +Jagić Franjo +Pirc Antun Kata, Franjo Sabol Gložinić Ivan, Jalševec Marija Žganec Pavica
U
02.04. Božidara 7.30
S
03.04. Siksto 18.30 +Štiglec Valent
19.00 Marijina legija
Č
04.04 Izidor 7.30 +
P
05.04. Vinko Fererski
Prvi petak
7.30 +Đuro Novosel
17.00 Hrženica
S
06.04. Prudencije 7.00 +Horvat Đuro i za +ob. Gomaz i Horvat i Kralj Ante
N
07.04.
2. Uskrsna nedjelja
8.00+Paulina Ivan Horvat
9.30 Sesvete +Horvat Zdravko, Habrka Stjepan Štefica Ivan
11.00 +Marija Mijo Šanta i ob.