Život župe 2013.Deseta godišnjica rada
udruge žena "Veliko srce"«Veliko srce» udruga žena općine Sveti Đurđ proslavila je u nedjelju 22.12.2013.godine desetu godišnjicu zajedničkog rada i druženja čiji je rezultat osnivanje ove Udruge prije pet godina. Proslava je započela svetom misom zahvalnicom u župnoj crkvi sv.Jurja u Svetom Đurđu koju je predvodio župnik, vlč.Vlado Borak. Uz mnogobrojne župljane, na misi su pribivale članice «Velikog srca» i njihovi gosti: «Kuburaška udruga Maruševec», KUD Cestica, Priločka amaterska scena Prelog, Udruga žena Ključ-Novi Marof, članovi DVD-a Sveti Đurđ, «Caritas» Ludbreg, KUD «Juraj Lončarić» Hrženica, KUD «Anka Ošpuh» Ludbreg, «Narcisa» Ludbreg, Udruga žena Struga, Udruga žena Hrženica, KUD «Sloga» Karlovec, Turistička agencija «Silvija – turist» te još mnogi uzvanici i prijatelji koji podržavaju i pomažu rad Udruge. Župnik Vlado Borak zahvalio je članicama na svemu što čine za dobrobit župe i cijele zajednice kroz svih deset godina i tom prilikom predao predsjednici Mariji Milak zahvalnicu i prigodne poklone. Pod misom blagoslovio je i novu zastavu Udruge koju su članice same izradile.

Nakon mise kuburaši iz Maruševca svojim su gromoglasnim pucnjevima pred mnoštvom zainteresiranih gledatelja na svoj način obilježili ove velike obljetnice «Velikog srca».
Proslava i nastavak druženja odvijalo se nadalje u Društvenom domu u Svetom Đurđu uz prigodnu riječ gostiju, čestitku za nadolazeće blagdane i ručak. Uz mnogobrojne čestitke, članicama Udruge čestitao je i načelnik općine Sveti Đurđ Josip Jany.

Druženje, ples i pjesma potrajali su do večernjih sati,a zajednički je zaključak da nije potrebno čekati drugih deset godina za ovakva događanja, već bi se trebala koristiti svaka prilika za druženje jer nam to svima nedostaje.Božićni koncertU župnoj crkvi u Sv. Đurđu, 21.12.2013. održan je 10. tradicionalni 'Božićni koncert KUDa Juraj Lončarić iz Hrženice.
U programu su nastupili domaći KUD-vci i dragi gosti iz Nove Rače.

To predbožićno zajedništvo rasvijetliše još više izviđači iz Ludbrega koji su i ove godine unijeli Betlehemsko svijetlo u našu župnu crkvu i time obradovali sve prisutne. Ovo događanje (pjesma i svijetlo) neka nas uvedu u proslavu Božića ove godine. Hvala svima.Sveti Nikola darivao djecu
poklon paketima u župnoj crkvi u Svetom ĐurđuNaša župa već nekoliko godina za blagdan Sv. Nikole razveseljava i poklon paketima daruje svu djecu s ovog područja.
Sve su spremili i Svetom Nikoli pomogli djelatnici župnog caritasa, Dobra djeca, prvopričesnici, ministranti i ostali recitatori.
Zajedno sa vjeroučiteljicama Mirelom i Brankom, izveli su pred mnogobrojnom publikom koja je ispunila župnu crkvu odličan program u čast sv. Nikoli i prisutnoj djeci.
Naša Općina je pak, za tu priliku, osigurala 2000 kn koje je darovala djelatnicima župnog karitasa za poklon pakete. U iznosu od 4000 kn djelatnici župnog caritasa napravili su 350 paketa te ih podijelili prisutnoj djeci.
Iskrena hvala svima koji su se ovom prilikom, radosnim srcem priključili našem zajedničkom došašćua te su s nama u daru neizmjerne Božje ljubavi!Susret mladih Ludbreškog dekanataUoči nedjelje Krista Kralja, u subotu, 23.studenog je u našoj župi održan susret mladih Ludbreškog dekanata.

Susret je započeo sv. Misom, koju je animirao naš zbor mladih. Druženje je nastavljeno u vjeronaučnoj dvorani prigodnom molitvom i meditacijom. Nakon toga je vjeroučiteljica Dubravka iz susjedne župe Martijanec pripremila prigodnu katehezu na temelju evanđelja nedjelje Krista Kralja. 70-ero mladih se podijelilo u 4 grupe, nazvane prema ključnim rečenicama teksta koje su detaljnije promatrali. Grupe su se zvale: PROMATRANJE, IZRUGIVANJE, NEDUŽNO OPTUŽEN i OBEĆANJE. Naglasak na radu u grupama je bio aktualizacija teksta u našim životima. Mladi su na kraju u krune pisali i čitali svoje molitve Isusu. Za kraj susreta pogledali smo zanimljivo tumačenje ikone Krista Kralja, završili-naravno, pjesmom. Cilj ovih susreta je formacija i priprema mladih za susret Hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku iduće godine. Za domaćine idućeg susreta javili su se Mladi iz župe Martijanec.Roditeljski sastanak za roditelje krizmanika 2013/14.U večernjim satima, 21.10.2013. održan je roditeljski sastanak za roditelje krizmanika 2013/14.

Uz župnika i vjeroučiteljicu Branku J. Orlović bili su prisutni gotovo svi roditelji.
Nakon molitve i pozdravnih riječi župnik je održao roditeljima kratku katehezu o zadaći odgoja adolescenata - sadašnjih krizmanika- onih koji odrastaju, te ih povezao da sa odgovornošću koju imaju sami roditelji u zajedništvu sa vjeroučiteljima i župnikom, ove godine vode brigu napose i o svom djetetu kao kandidatu za sakrament svete potvrde.

Nakon toga smo se dogovorili oko datuma kojeg ćemo predložiti Biskupiji za održavanje svečanosti podjele sv. Krizme.
Taj datum je 10. svibnja 2014. popodne u 17 h.
Na kraju susreta župnik se osvrnuo na važnost odgovornosti pri biranju firmanih kumova te drugih tehničkih pitanja oko ovog sakramenta kako se ne bi narušio onaj prioritetniji dio sadržaja vezan uz ovaj sakrament.
Naše kandidate za primanje sakramenta Krizme, njihove roditelje i krsne kumove pozivam na predstavljanje župnoj zajednici na Prvu nedjelju došašća u 11.00 sati.

Sakupljanje hrane za Bogoslovno sjemeništeU SUBOTU 16. 11. 2013.skupljali smo hranu za BOGOSLOVSKO SJEMENIŠTE.

Ovaj pothvat poduzeli su sadašnji krizmanici –osmaši zajedno sa traktoristima iz Struge Jantol Tomo, iz Sesveta Vađon Božo, iz Karlovca Mladen Bestijanić, iz Prilesa i Obrankovca Marković Matija i Marko, iz Luke i Komarnice Cmrečnjak Ivo, iz Sv. Đurđa Marko Novačić, iz Hrženice Marinko Gašparić.

Hvala njima i darovateljima. Ako još netko želi darovati može to dati u ponedjeljak ujutro ili novčani prilog.

Hvala ovogodišnjim krizmanicima i traktoristima i vama na darovima.
Sesvetska nedjelja


U nedjelju 03.11.2013. u Sesvetama proslavljena je Sesvetska nedjelja u kapeli Svih Svetih.
Sv. Hubert i naši lovci – Društvo „Patka“


U subotu 2.11.2013. u župnoj crkvi Svetog Juraja u Svetom Đurđu, svetom misom i ostalo događanjima, lovci Lovačkog društva „Patka“ iz Svetog Đurđa i lovci, članovi Županijskog lovačkog Saveza Varaždinske županije slavili su sv. Huberta, svog nebeskog zaštitnika.


Bila je to Centralna proslava zaštitnika lovaca, Svetog Huberta, za sva lovačka društva i udruge s područja Varaždinske županije. U prigodnoj homiliji- propovijedi župnik je izrazio lovcima zahvalnost za sve ono što u Božjoj prirodi čine kako bi je zaštitili i očuvali od svakoga zla. Da je obnavljaju i u njoj staraju ravnotežu. Da sami od nje žive i sa drugima dijele. Temeljna poruka je, da iz života prirode iščitavaju prolaznost svega pa i samog čovjeka, koji ovdje ima stan a kod Oca na nebu vječni dom. Na kraju misnog slavlja župnik je prisutnim lovcima podijelio prigodne molitvenike, kao pomoćno sredstvo da i oni uspiju u svetosti života kao lovci, tj. tamo gdje kao vjernici djeluju.

Dječak je želio sresti Boga. Znao je da treba dugo putovati do mjesta gdje on živi, pa je zato spremio svoju prtljagu s omiljenim kolačićima i pakiranjem od 6 boca voćnog soka te započeo svoju pustolovinu. Kad je odmakao tri reda kuća, susreo je nekog starca. Sjedio je u perivoju i mirno hranio nekoliko golubova. Dječak je sjeo blizu njega i otvorio svoju prtljagu. Upravo se htio osvježiti voćnim sokom kad spazi da starac izgleda gladan, pa mu ponudi jedan kolačić. Starac ga je zahvalno primio i nasmiješio se dječaku. Njegov je osmijeh bio tako prijateljski da je dječak zaželio ponovno ga vidjeti, pa mu je sada ponudio bočicu voćnog soka. Starac mu se ponovno nasmiješio. Dječak je bio izvan sebe. Sjedili su čitavo popodne jedući i smijući se, bez da su izgovorili jednu jedinu riječ. U međuvremenu se smračilo, dječak je osjetio umor i ustao je da pođe, ali tek što je napravio nekoliko koraka okrenuo se, potrčao natrag do starca i snažno ga zagrlio. Starac mu je darovao najveći smiješak do sada.

Kada je dječak ubrzo otvorio vrata svoje kuće, majka je bila iznenađena radošću na njegovom licu. Upitala ga je: "Što je to što si danas učinio da te je tako razdragalo?" Odgovorio je: "Objedovao sam s Bogom". No, prije nego što je njegova majka uspjela odgovoriti, dodao je: "Znaš što! Bog ima najljepši osmijeh koji sam ikada vidio". U međuvremenu starac, također prožet radošću, vratio se kući. Njegov je sin bio začuđen odsjajem mira na njegovu licu i upitao ga je: "Tata, što je to što si danas učinio da te je tako razdragalo?" Odgovorio je: "Jeo sam kolačiće u perivoju s Bogom". Za svaki slučaj, prije nego što je njegov sin odgovorio, dodao je: "Znaš što! Puno je mlađi nego što sam mislio."

Prečesto podcjenjujemo snagu dodira, smiješka, ljubazne riječi, uha koje nas sluša, iskrene pohvale ili najmanji čin pozornosti, a svi oni imaju snagu darovati nam život. Ljudi ulaze u naš život za vrijeme nekog razloga, godišnjeg doba ili za čitav život. Sve ih jednako primi! Objeduj s Bogom!

Proslava Svih SvetihKao i u cijeloj zemlji, tako su i u našoj župi članovi obitelji i prijatelji pokojnih odlazili na groblja gdje su za duše pokojnih upalili svijeće i donijeli cvijeće, prisjećajući se trenutaka provedenih s njima.

Iz tog razloga Svi sveti i Dušni dan mogu se nazvati zajedničkim danom zahvalnog sjećanja.
Posebno svečano je bilo na grobljima u prijepodnevnim satima gdje se slavila sveta Euharistija (Hrženica, Struga, Sesvete, Sveti Đurđ). Tada smo i u najdubljim molitvama bili povezani s našim dragim pokojnicima za koje nas vežu sjećanja i ljubav i nada da baštine život vječni.
Posebnom ugođaju pridonjela su i prekrasno uređena groblja uz miris krizantema, ljiljana i drugog cvijeća. U večernjim satima na groblju u Sesvetama uz svjetlost svijeća posebnost doživljaja podarila je obiteljima i prijateljima pokojnika naša limena glazba koja je uz već tradicionalni polusatni koncert uz izniman pijetet prema pokojnima ganula mnoga srca prisutnih. Hvala svima na udjelu u tom blagdanu.
Šesta je godina djelovanja
Marijine legije u našoj župi.Marijini legionari - Prezidij „Kraljice mira“ Sveti Đurđ, zahvalili smo 30. studenoga, svetom misom, za sva dobra koja po Mariji primismo od Božjega Sina.

Svetu misu je predvodio vlč. Krunoslav Kefelja, duhovnik prezidija „Svih svetih“ Podravske Sesvetama zajedno sa legionarima iz Đurđevca, Ferdinandovca,… i našim utemeljiteljem, bratom Antom Brkić i djelatnicama župnog caritasa.

Pod radnim sastankom zahvalili smo dosadašnjem vodstvu, Franjici Petak, Josipi Nikolić i Nenadu Jagić i instalirali nove voditelje Marijine legije prezidij „Kraljice mire“ u Svetom Đurđu.

U novom mandatu od tri godine, predsjednica je Đurđica Jantol iz Sesveta, tajnica je Petak Franjica iz Prilesa, potpredsjednik je Marijan Kovačić iz Obrankovca a blagajnik je Đurđica Namjesnik iz Sv. Đurđa. Vizitacija našeg prezidija održana je od strane legionarki iz Đurđevca. Rad naše legije ocijenjen je dobrim, pa daj Bože da tako ili još bolje nastavimo i dalje. Bože daj nam blagoslova i novih marijinih legionara.
Proštenje Svetog Luke u Luki u LudbreškojHVALA SVIMA KOJI SU ČINILI PROŠTENJE SVETOG LUKE, BLAGOSLOVM ZA NAŠU ŽUPU – NAJVIŠE LUČANIMA


Misijska nedjelja - Misionarska grupaZahvaljujemo svim župljanima koji su svojim dobrovoljnim prilozima ili kupnjom krunica, sličica ili cvjetova sudjelovali u našoj maloj akciji prikupljanja novčanih sredstava za potrebe naših misionara i onih kojima će biti naviještena Radosna vijest. Prikupili smo 1750 kn.

Misionari Misijske grupe
Od redovne milostinje sabrane na misijsku nedjelju sakupljeno je 1500 kn i predano u centralu. Od srca vam zahvaljujemo!


HODOČAŠĆE U MEĐUGORJE
OD 11. DO 13.10. 2013. GODINEVeć devetu godinu za redom vjernici naše župe posjećuju maleno hercegovačko mjesto, Međugorje, kako bi se duhovno obogatili i kako bi pronašli svoj mir u vjeri. Ove godine podršku u našem hodočašću dali su nam vjernici iz Jalžabeta predvođeni vlč. Josipom Vidovićem. Da bi izdržali tako dalek put u kršnu nam Hercegovinu, cijelo vrijeme pratila nas je molitva i okrjepa s delicijama koje su nam pripremile naše domaćice. Unatoč umoru, cijelu smo subotu proveli u vjerskim sadržajima te smo uspjeli uz pomoć molitve doći i na brdo Križevac i na brdo Ukazanja. Sljedeći dan posjetili smo dva bosanskohercegovačka bisera, Mostar i Sarajevo, koji su osim svoje bogate povijesti, nažalost, poznati i po ratnim stradanjima. Ipak, jedna od najljepših uspomena s ovog hodočašća, jest novo poznanstvo sa župljanima župe Presvetoga Trojstva Blagaj – Bune., sa župnikom – don Nikola i udrugom Veronika, koji su nas nakon misnog slavlja u njihovoj, još nedovršenoj crkvi, sa mještanima bogato počastili domaćim specijalitetima. Unatoč umoru, povratak prema našim domovima bio je puno smijeha, veselja i pjesme. Tako sve brzo prođe. Kraljice Mira-moli za nas! Svima hvala.

SPŠR


Galeriju slika sa hodočašća možete razgledati ovdje
Nedjelja zahvale za Božja dobročinstvaBogu hvala za Nedjelju zahvale za Božja dobročinstva - 6.10.2013.

Bogu, bližnjima i našoj grudi hrvatskoj - euharistijom - na plodovima zemlje i neba (ma kakvi god bili) i naše zajedništvo u kruhu i igrama, poslije zahvaljivanja Bogu, najljepši je dar koji nam Bog dade a ljudi ga upriličiše.

Hvala svima koji ovo zahvaljivanje učiniše načinom života.
Kome sve hvala? -Ženama iz Luke koje su uresile i darovale darove - plodove na oltar. Školskoj djeci i profesorici na recitacijama. Pčelarima, Lovcima i Vatrogascima. Pečenjarima kestena i Vinogradarima – posebno članovima „Grački grozdek“ iz Graca, Ženama u Nanarodnim nošnjama i izloženim unikatnim stvarima. Oldtimerima „Opel Olimpiji i Stajeru i Motoru HTC“. Djeco i vama jer vaše veselje i smijeh u zaborav staviše naše svagdanje muke oko kruha i rada. Nažalost, kišica nam je pokvarila igre -Vožnja starih kola, povlačenje štrika i bacanje kamena s ramena. Zato su konjske zaprege iz naše župe i susjedne ludbreške, vozile po selu do mile volje i mlado i odrasle župljane. Pjevačima župnog zbora, Našoj limenoj glazbi, Raspjevanim anđelima i tamburašima iz KUDa J. Lončarić. Posebno hvala Djelatnicima župnog Karitasa. Hvala i na finim kolačima i piću. Ma na svemu. Predsjednica župnog caritasa, Gordana vam poručuje; Svima veliko HVALA i daj Bože, živi i zdravi bili, pa takvo druženje i sljedeće godine doživjeli!


Ovdje možete vidjeti galeriju slika sa
nedjelje zahvale za Božja dobročinstvaZaziv Duha SvetogU nedjelju 08.09.2013. zazvali smo Duha Svetog za sretan i uspješan početak nove školske i pastoralne godine.
MEĐUGORJE od 11. do 13. listopada - 2013.
(Međugorje - Mostar - Sarajevo)Osobna karta: važeći dokument za prijelaz preko granice u susjednu zemlju- BIH ili putovnica Sa sobom ponijeti nešto za pojesti, popiti i nešto od jesenske garderobe, kišobran ili kabanicu…
PETAK - polazak - 11.listopada -u 20.30 sata iz ispred župne crkve. Putuje se noću a u jutarnjim satima stiže se u Međugorje. Kratki zastoj na Rastokama kod Slunj i potom kod  restorana Macole- može se nešto pojest.
SUBOTA -12. Listopada -Ostavljanje prtljage u apartmanima – smještaj. -Vjerski dio programa –penjanje na brdo Križevac -Ručak osiguran u apartmanu –uračunato u cijeni karte -Odmor ili vjerski dio programa – Brdo ukazanja -Večera osigurana u apartmanu  Večernji molitveni program i ispovijed 17 h Radosna i žalosna otajstva krunice  18 h Sv. Misa   19-20 h Blagoslov predmeta,  molitva za zdravlje duše i tijela, slavna otajstva krunice 21-22 h Euharistijsko klanjanje
NEDJELJA -13. Listopada -Ustajanje i doručak osigurani u apartmanu -7h; odlazak prema Mostaru i Sarajevu te povratak prema Hrvatskoj! Cijena puta: 450 kuna!Susret ministranata u LudbreguU četvrtak 29.8. mladi, ministranti, čitači i zboraši iz naše župe bili su na Susretu ministranata u Ludbregu.

Nakon poučnih radionica, prisustvovali smo svetoj misi koju je predvodio vlč.Ivan Grbešić iz Zagreba. On poučava mlade sjemeništarce na Šalati. Na misi slušasmo zanimljivu propovijed, te smo čista srca primili kruh života. Po okrijepi uputili smo se u kino-dvoranu gdje smo gledali i slušali interesantna svjedočanstva redovnica i svećenika, te postavljali mnogobrojna pitanja. Vratili smo se kući puni doživljaja, radosnog srca te ispunjeni Duhom Svetim.

Ana, Marina i AnamarijaZavjetno župno hodočašće u LudbregU petak 30.08.2013. župljani naše župe bili su na župnom zavjetnom hodočašću u Ludbregu.Posjet Crkve u Sv. Đurđu
prostorima i djelatnicima naše općineŽupnik je 22.8.2013. sa svojim suradnicima župnog caritasa, ŽEV, ŽPV, Marijinom Legijom, voditeljicom vjeronauka i ostalih župnih aktivnosti posjetio nakon 100 dana vladanja, nositelje vlasti naše općine.

Načelniku Janiju i u odsutnosti, članovima Općinskog vijeća, kratko smo prikazali u nekoliko crtica zbivanja i život naše župne zajednice.
Tom zgodom izrazili smo nakanu da i dalje njegujemo ono zajedništvo koje smo imali i s dosadašnjim nositeljima vlasti.
Razmijenivši darove razišli smo se u miru i s pozivom da nam se i oni pridruže u proslavi Svete nedjelje na našem župnom hodočašću.Proslavljeno Rokovo u KarlovcuDana 18. kolovoza 2013. skupilo se mnogo vjernika u Karlovcu kako bi zajedno s mještanima proslavili njihovog sveca zaštitnika sela, sv. Roka, koji je zaštitnik oboljelih od kuge i drugih zaraznih bolesti.
Slavlje je započelo procesijom od društvenog doma u kojoj su sudjelovali vatrogasci, žene u narodnoj nošnji, ministranti, čitači i pjevači župnog zbora uz pratnju limene glazbe. Procesija je stigla do crkve sv. Roka gdje je održano misno slavlje koje je predvodio župnik vlč. Pavao Markač iz Sv. Marije uz koncelebraciju domaćeg župnika Vlade.

U propovijedi se velečasni Markač prisjetio dana kad je on bio župnik u našoj župi te nam ispričao nešto o povijesti crkve u Karlovcu. Također je spomenuo nove zvonare, ali nije zaboravio našeg „legendu Naceka“ bivšeg zvonara koji je bio i njegov zvonar. Svidjelo mu se uređenje crkve, pohvalio je mlade čitače i ministrante.

Na kraju propovijedi podsjetio nas je da se trebamo više ugledati na sv. Roka koji je pomagao oboljelima od kuge i drugih bolesti i biti na pomoć župniku i župnoj zajednici.
Sveti Rok moli za nas!


Susret crkvenih zborovaU subotu, 17. kolovoza petim po redu susretom crkvenih zborova započela je manifestacija Dani ludbreške svete nedjelje.

U Svetištu Predregocjene Krvi Kristove susret je započeo euharistijskim slavljem u 17 h koje je predvodio kapelan Ivica Cujzek. Nastupila su četiri zbora, svaki sa po tri pjesme.

Zbor naše župe izveo je pjesme: Isus je vječna dobrota, Tvoja krv i Dođite žedni.
Uz domaćine, zbor Župe Presvetog Trojstva iz Ludbrega, nastupio je zbor iz Velikog Bukovca i Varždinskih Toplica.

Grad Ludbreg u danima Svete nedjelje postaje oaza duhovne hrane koji mi vjernici dođemo zahvaćati. Tako je i za zboraše ovo prilika za razmjenu iskustvava, poticaj za daljnji rad, a ponajviše za druženje i pjesmu, a tim više što se ove godine obilježava 500.- ta obljetnica bule pape Leona X. kojom se službeno priznaje svetište.Hodočašće na TrsatU ranim jutarnjim satima župljani naše župe (oko 150 hodočasnika) predvođeni vlč. Vladom krenuli su na hodočašće na Trsat. Svetoj misi prethodio je križni put, nakon čega je slavljena euharistija u perivoju Majke Božje Trsatske.

Kao i svake godine i ove mnoštvo vjernika pohodilo je Trsat moleći zagovor Kraljice Jadrana - Gospe Trsatske.

Propovjednik fra. Emanuel Hoško govorio je hodočasnicima o Marijinoj patnji podno križa nakon Isusove smrti i njenom poslanju da bude majka i zaštitnica svih nas. Pozvao je sve žene i majke da se ugledaju na Mariju te okupljaju svoje obitelji čineći dobro. Sve nas okupljene potaknuo je da se utječemo i tražimo Gospin zagovor.

Nakon euharistijskog slavlja u procesiji i uz pjesmu slaveći našu nebesku Majku hodočasnici su u ophodu kroz crkvu iznijeli svoje molitve, nakon čega je uslijedio kraći predah i osvježenje do nastavka puta u Crikvenicu.
Proslava Velike Gospe u Strugi

Hodočašće Marija BistricaDana 3. kolovoza, na spomendan Bl. Augustina Kažotića, kao župa hodočastismo u svetište Majke Božje Bistričke.

U ranim jutarnjim satima, što autobusima (tri), što osobnim automobilima, i ove smo godine došli svojoj Majci.
Nakon ulazne procesije i zajedničkog križnog puta, bilo je i prilike za ispovijed kako bismo čiste duše pristupili vrhuncu sv. Mise, svetoj pričesti.

Na povratku svojim domovima, posjetili smo Crkvu Gospe Snježne u Belcu.
Sa pjesmom zahvale majci i domovini, posebno zbog nadolazećeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, vratili smo se svojim kućama. Marijo moli za nas!
Anino u Strugi - 28.07.2013.

Gospa Karmelska - Sesvete 14.07.2013.

Studijsko putovanje - 30.06.2013.Po sedmi su puta članovi Caritasa, župnog pjevačkog zbora, Marijine legije, HKD prosvjetnih djelatnika, zvonara krenuli na svoje studijsko putovanje.
Odlučeno je bilo da relacija ovogodišnjeg puta bude po ravnoj nam Podravini.

U jutarnjim satima krenuli smo do malog sela Hlebina, koje je poznato po naivnom slikarstvu. U selu je puno galerija naivnih umjetnika, no mi smo izabrali pogledati rodnu kuću Josipa Generalića, te njegovu izložbu slika. Zaista smo mogli vidjeti divne pejsaže, portrete, prikaze iz svakodnevnog života, ali i prikaze nekadašnjeg načina života u Podravini. Budući da je bila nedjelja, Dan Gospodnji, slavili smo svetu misu. Vlč. Ivica Bačani nas je ugostio u svojoj župi sv. Martina u Virju. Ostao je s nama neko vrijeme kako bismo iz prve ruke saznali nešto više o župi, ali i selima koja joj pripadaju. Tako smo nakon ručka posjetili maleno, ali prekrasno uređeno selo Sveta Ana. Cilj studijskog putovanja je vidjeti i naučiti od drugih nešto što ćemo sa sobom ponijeti u svoje mjesto. Tu smo naučili da samo složni ljudi, iako ih je malo mogu puno toga napraviti. Prolazeći križnim putem koji su sami mještani napravili, došli smo do njihovog poznatog mlina, gdje smo se i okrijepili. Nastavili smo putovanje do Molvi, poznatog svetišta Majke Božje. Crkva i svetište zaista se mogu nazvati Podravskom katedralom, kako smo čuli od fratra Tomislava. Na kraju smo posjetili centar Podravine- grad Koprivnicu, koja je poznata po mnogočemu, no upravo se tih dana održavao sajam i izložba koja je već tradicionalna za Koprivničance, a to u podravski motivi. U ugodnom društvu svih župljana, sa puno lijepih zapamćenih ili kupljenih slika vratili smo se kućama.
Proslava sv. Ivana Krstitelja u Komarnici


Dvadeseta obljetnica svećeničkog ređenjaMisnim slavljem u kapeli Srca Isusova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u četvrtak 27. lipnja, generacija svećenika zaređenih u zagrebačkoj katedrali 1993. godine, proslavila je 20. obljetnicu svećeničkoga ređenja. Od trideset ređenika, među kojima je prije 20 godina bilo 15 dijecezanskih svećenika i 15 redovnika, a zaredio ih je sluga Božji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, okupila su se šesnaestorica koji danas djeluju u Zagrebačkoj nadbiskupiji, Požeškoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji te Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda.

Misno slavlje predvodio je preč. Mirko Totović, jedini živući bogoslovski poglavar tadašnjih bogoslovskih generacija, a nekadašnji ekonom Bogoslovije, koji i sam ove godine slavi 55. obljetnicu svećeničkoga ređenja. Osvrćući se u propovijedi na značenje i lik svećenika u narodu Božjemu, preč. Totović je istaknuo opravdani razlog radosti zbog svećeničkog djelovanja u mnogim mjestima i različitim službama gdje su slavljenici kao svećenici djelovali.

opširnije na web stranicama Zagrebačke nadbiskupijeHodočašće u MaceljU nedjelju 02.06.2013. naša župa Sv. Đurđ i župa Sv. Elizabete Ugarske iz Jalžabeta hodočastile su u Macelj.
TE DEUM
Misa ZAHVALNICA za kraj školske godineZahvaljujući Bogu za ovu školsku godinu i za sve darove koje primismo kroz sve ovo vrijeme, svih skupa prisjećamo se i 20. Godina škole u Svetom Đurđu. (1993.-2013). Zgodna je to obljetnica u povijesti suvremene države nam Hrvatske. Dana 13. 4. 1993. u Svetom Đurđu bila je otvorena nova osmogodišnja škola. Tim činom naša djeca ne samo da su u tim prostorima učili predmete za život svagdanji, već i nešto više. Spomenuo bi se trenutka da tim datumom u te prostore ulaze svećenici, vjeroučitelji i vjeronauk. Kroz dvadeset godina sustavno naša djeca uče i ono što je dio baštine Hrvata. Do tada učenje vjere i čitanje Evanđelja u školskim prostorima bilo je čak i zakonom zabranjeno. Danas se zahvaljujem svim vjeroučiteljima koji su zdušno raditi taj posao vjeroučitelja.

Hvala i svim roditeljima koji su djecu upisali na vjeronauk. Hvala i dragom Bogu koji je dao mogućnost da se u nebrojnim satima vjeronauka upravo govori o njem.

Sadašnjem ravnatelju Mariu Bontek, svim učiteljima i vjeroučiteljima i drugom radnom osoblju želim i nadalje da njeguju to zajedništvo života, da proučavaju tu baštinu Hrvata, da i sami rastu u vjeri i spoznanju Boga kroz sve znanstvene discipline u ovoj školi i u predmetu vjeronauka. Spominjem se ovih vjeroučitelja koji su radili na ovoj školi kroz 20 godina.

Proslava svetkovine Tijelova u našoj župiI ove smo godine u našoj župi na svečani način slavili svetkovinu Tijelova. Iako su nas vremenske prilike spriječile u tradicionalnoj procesiji ulicama Svetog Đurđa, ni slavlju u župnoj crkvi nije nedostajalo znakova koji na izvanjski način veličaju Kristovo Tijelo. U propovijedi smo se prisjetili i ostalih važnijih dana u godini kada se kao zajednica bogata udrugama, što civilnog što vjerskog karaktera, sakupljamo da bismo dali što veću slavu Bogu. I zašto ne bismo pokazali da u župi još ima volje i želje na zajednički način slaviti sveta otajstva. Zahvaljujemo se župnom pjevačkom zboru, Marijinoj legiji, zvonarima, ministrantima, djevojčicama u bjelini, ženama u narodnim nošnjama, limenoj glazbi, vatrogascima, lovcima i svima onima koji blagdan Tiijelova slave svake nedjelje i svakog dana, a to su vjernici, bez kojih se ni jedna misna žrtva ne bi mogla vršiti. Topla i ukusna večera za sve sudionike i goste održana je u društvenom domu u Svetom Đurđu. Stjepanu Novak na kuhanju, djelatnicima župnog karitasa na organizaciji, lovcima društva „Patka“, našim vatrogascima i ženama za kolačima, dakle svima za ovo čašćenje i svima prisutnima HVALA.

Zamjerka: premalo je ljudi slavilo taj dan kao zapovijedani blagdan. Svjesno i namjerno ne sudjelovati u njemu je za nas KATOLIKOSE – TEŠKI GRIJEH. Potrebno ga je ispovjediti.Završetak svibanjskih pobožnostiNaša župa tradicionalno svibanj posvećuje Mariji, premda je svibanj mjesec Duha Svetoga.
Duh Sveti stvara Crkvu, Duh je oblikovao Mariju učinivši je Isusovom majkom, uzorom vjernika.
Završetak se događa na dan koji je uzoran za majčinstvo vjere, jer slavimo spomen Marijina pohoda svetoj Elizabeti.
Molili smo krunicu i razmišljali o otajstvima naše vjere. Pomagaj nam Marija.


SVETA KRIZMA U NAŠOJ ŽUPITrideset i četvero mladih, primilo je sakrament Svete Potvrde po rukama mons. Antuna Perčića, kancelara naše biskupije, 25. svibnja 2013. u crkve Svetog Juraja u Svetom Đurđu.

Monsinjora Antuna i sve prisutne u ime ovogodišnjih krizmanika, na početku mise pozdravili su Ema Klara Vidović i Dario Štiglec.
Riječi zahvale dragom Bogu poslije pričesti rekli su Ana Marija Kovaček i Ines Kuharić. Vedrana Gača i David Vagjon su se na kraju mise zahvalili svima u svemu.

Nakon euharistije i podjele sakramenta Sv Potvrde blagdansko raspoloženje se nastavilo i u kućama naših krizmanika svečanom večerom i druženjem.

Hvala župnom zboru na prekrasnom pjevanju. Na misnom su slavlju koncelebrirali svećenici ludbreškog dekanta predvođeni prečasnim Ivicom Košutić.Naši ovogodišnji krizmanici
BENDELJA LORENA
BELOVARI MATEJA
BERNARDIĆ LEON
BESTIJANIĆ LUKAS
ČANAKI RENATO
GAČA VEDRANA
FIŠTREK MIHAEL
JURAS TEJA
KIŠIĆ MARIN
KAVRAN PETAR
KOLENDA MARKO
MEŠTROVIĆ JURICA
KOVAČEK ANA MARIA
OKIĆ ROMANO
KOVAČIĆ MATEJA
PETROŠANEC MARKO
KOVAČIĆ MATEO
PIRC TAJANA
KUHARIĆ INES
SAČER IGOR
MUŽIC LUKA
ŠTEFANEC VEDRAN
NAMESNIK MARIO
ŠTIGLEC DARIO
NAMJESNIK KARLO
TUKSOR MIHAEL
RADIKOVIĆ LUKA
TUREK KARMEN
STANČIN DALIBOR
VAGJON DAVID
ŠEBIJAN TOMISLAV
VAGJUNEC FABIJAN
VIDOVIĆ EMA KLARA
ŠTABI ANTONIO
KOLMAČIĆ LAURA


Završili smo devetnicu
pred svetkovinu Duha SvetogaTermin «devetnica» dolazi iz Novog zavjeta, kad su Marija i apostoli nakon Isusova Uzašašća devet dana jednodušno, ustrajni u molitvi očekivali obećanog Duha Branitelja koji ih je ispunio kad «dođe dan Pedesetnice» (Dj 2,1). Od tada je molitva devetnice česta u tradiciji Crkve. Naša župa je kroz devet dana –DEVETNICOM- prosila milosti i darove koji su nam izliveni Duhom Svetim.

Devetnicu smo završili svečanom misom, na dan župnog klečanja, uz prisustvo svih svećenika iz našeg dekanata. Misu je predvodio kapelan iz Ludbrega, vlč Ivica Cujzek. U devetnici su sudjelovali i ovogodišnji krizmanici, njihovi roditelji i kumovi koji imadoše susret s ovogodišnjim djeliteljem svete Potvrde – delegat msgr Antun Perčić.Prva sv. pričest u našoj župiPrvopričesnici 3a.

ANĐEL MARKO
BAHAT DARIO
BLAŽI PATRIK
CRKVENČIĆ PATRIK
ĆURILA MATEJA
HIŽAK NIKOLINA
LAZAR ANTONIJA
MEĐIMOREC SIMONA
NAMJESNIK FILIP
NAMJESNIK JOSIP
NAMJESNIK PETAR
ORLOVIĆ STELA
RENDIĆ LUKA
VIDOVIĆ LUNA
ZEMBER EMA
ŽMUK MELANI

PRVA PRIČEST
U NAŠOJ ŽUPI
12.5. 2013.

DRAGI PRVOPRIČESNICI!

Događaj prve svete Pričesti
uvijek je osobita radost,
ne samo za naše prvopričesnike nego i za njihove roditelje,
krsne kumove, braću, sestre,
rodbinu i sve župljane.

Nas trideset i jedan
prvi puta i mi mali,
Prvu Pričest sad smo blagovali.TEBI KRISTE

Tebi, Kriste, u mom srcu
svom se dušom
danas klanjam,
tebi srce moje mlado
i sav život ja poklanjam.

Ti mi srce čistim čuvaj
nebeskom ga krijepi hranom,
da uzmogne vazda biti,
tebi milim, svetim stanom.

PRVOPRIČESNICI NEMOJTE KRISTA RAZOČARATI !!!

Vaš župnik !


Prvopričesnici 3b.

BAHAT ANA MRAIJA
BAHAT IVICA
BELOVARI JOSIPA
BESTIJANIĆ MARKO
CILER PATRICIJA
GRGEC LEA
HORVAT KARLO
JANIČAR MARKO
KIŠIĆ KARLO
KOTIŠČAK IVANA
KRUŠELJ LUCIJA
KUHARIĆ IVONA
KUHARIĆ LUCIJA
MAGDALENIĆ DOMAGOJ
SOKOL KARLO
 

Svečano i radosno proslavismo
blagdan Sv. Josipa Radnika u Prilesu.Uz poveće mnoštvo bilo nam je radosti i svetosti pri srcu, jer imasmo odmor u Gospodinu i Sv. Josipu.
Hvala vlč. Josipu Vidović na poticajnim riječima u slavlju svete mise i vama mještani na čašćenju.
Dobro je kod vas biti.
Popravljena
drvena konstrukcija postolja za zvonaStolarski obrt -Sačer Ivica iz Karlovca – sa svojom ekipom, Ivica Kuzman, Tomislav Petak i Bontek Spomenko popravili su drvenu konstrukciju postolja za zvona i još drvene štenge – lojtre i podeste koji vode do vrha tornja.

Radovi su izvršeni u crkvi Sv. Roka u Karlovcu. Vrijednost radova je 3000 kuna.
Sada na red dolazi sanacija elektronike zvona.
Majstor Ivica 1000 kn - ostavio je za popravak orgulja kao dar.
Nadamo se da će zvona normalno zvoniti. Hvala njima i zvonarima.


Osvrt na ovogodišnju proslavu
blagdana Svetog JurajaTrodnevnicu u čast Sv. Jurja, započeli smo nedjeljnim večernjim klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu. U tišini i blagodati večere molili smo za svećenička i redovnička zvanja u našoj župi.
Nedjeljne svete mise su nas trebale hraniti Tijelom i Krvlju Gospodina našega Isusa Krista.

U ponedjeljak navečer misu su zajedno s nama slavili hodočasnici iz župe Feričanci (Slavonija). Misu je predvodio župnik Vicko Obradović a njihov župni zbor uzveličao je pjevanjem i sviranjem predvečerje blagdana Sv. Juraja. Hvala našem župnom zboru što su ih počastili kolačem i večerom.

Sam blagdan Jurjeva započeli smo jutarnjom misom a poldanjom misom smo bili na vrhuncu proslave župnog blagdana. Sv. Misu je predvodio prečasni Nedjeljko Pintarić uz svećenike iz dekanata i župe Jalžabet i Bartolovec.

Nositelji općinskih vlasti i drugi gosti bili su također na svetoj misi, jer ovo godine naša Općina slavi 20. postojanja i djelovanja.

Hvala udrugama žena Đurđek – Sv. Đurđ i UŽ iz Karlovca jer su narodnim nošnjama uzveličale ovo slavlje.
Isto tako hvala našoj limenoj glazbi na lijepim melodijama koje odsviraše prije poldanje svete mise.
Župni zbor, koji je pjevao pod svetom misom, poslije su počastili kolačima i sokom UŽ Đurđek.
Hvala našim cvjećarima Marini i Hrvoju, Mirjani i Borisu na darovanom cvijeću za crkvu i za farof.

Sve u svemu, tak, tak. Jurjevo su mnogi sveli samo na običan dan.
Mnoge i ne zanima. Svima hvala.


Fotografije možete pogledati na linkovimaponedjeljak 22.04.2013.
utorak 23.04.2013.

Župa uputila zahvalu našoj OpćiniČlanovi župnog ekonomskog vijeća (Tkalec Zlatko, Ivančić Božena, Bahat Miroslav) predložili su (prijedlog prihvaćen) da se prigodom 20.godišnjice postojanja Općine, uputi zavala Općini za svesrdnu pomoć i svako dobro, tokom proteklih godina.

Tkalec Zlatko je poslije mise sadašnjem načelniku prof. Lazar Marijanu, kao član ŽEV-a predao zahvalu i „Srebrni reljef Svetog Juraj“, te time u ime svih i svima zahvalio ovoj Ustanovi na suradnji i zajedništvu.

Pet primjeraka Srebrnog reljefa Sv. Juraja, dao je izraditi i poklonio župi Franjo Turek iz Sesveta-Varaždin. Hvala mu na velikodušnosti i daru.

Hodočašće u MađarskuŽupljani župa Jalžabet, Oštrice i Sv. Đurđ sa tri autobusa, bili su 13.4.2013. na hodočašću u Mađarskoj u Máriagyűd (Maria Đud -je naselje u južnoj Mađarskoj i poznato marijansko svetište).

Tu smo slavili svetu misu. Posjetili smo i grad Pečuh, razgledali smo centar grada.
b Odmah ujutro po prelasku državne granice Terezino polje razgledasmo u prolazu Szigetvar - nama poznat kao Siget – Nikola Šubić Zrinski i bitka s turcima 1566.g.
Pri kraju dana posjetismo “Vinski raj”, Villány - poznat vinogradarski kraj sa beskrajnim podrumima i restoranima.
U jutarnjim satima vratismo se svojim kućama. Bogu hvala.Akcija župnog caritasaDjelatnici župnog caritasa, posjetili su u pouskrsnom vremenu i darovali darom dvoje djece (s posebnim potrebama) iz naše župe.

Patriku Crkvenčićiz Luke 13 i Slavnik Antoneli iz Karlovca Glavna 31 po 1000 kn je iz Fonda „Djeca za djecu“ – skupljeno u korizmenom vremenu.
Djeco, hvala vam. Bog vam uzvratio.
Isto tako, sakupljeni dobrovoljni prilog od maslinovi grančica (1000 kn) , caritas daruje obitelji Tuksor Dražena i Ljubice iz Karlovca Lug 6., kojima je vatra uništila kuću.
Članovi ŽEV i ŽPV podržali su i pohvalili tu inicijativu caritasa. Svima hvala.

Ako želite još pomoći stradaloj obitelji, javite se osobno njima ili kod djelatnika caritsa.
Hvala i ostalima koji ste im priskočili u pomoć.S predsjednikom Republike Hrvatske
Ivom Josipovićem na kaviČlanovi KUD-a „JURAJ LONČARIĆ“ HRŽENICA, u subotu 6.4.2013. god. gostovali su na Pantovčaku kod predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića. Oduševljeno prihvatismo poziv „SUSRET S PREDSJEDNIKOM“ te smo u goste pozvali načelnika naše općine prof. Marijana Lazar i našeg župnika Vladu Borak. Ovim putem zahvaljujemo im što su se odazvali pozivu i što su nam bili velika podrška tijekom cijelog putovanja.

Gosp. Marijan Lazar, načelnik općine Sv. Đurđ, vrlo je dostojanstveno predstavio naše kulturno umjetničko društvo, izrazito lijepim i prigodnim riječima. Predsjedniku Josipoviću uručili smo i poklone iz naše male sredine. Hvala općini Sv. Đurđ na slici, našem župniku, koji je od strane naše župe darovao lijevani srebrni reljef Svetog Jurja, Ivani Kotišćak koja je upotpunila našu košaricu domaćim proizvodom te Marini Kovačić koja je sve aranžirala.

Nakon darivanja, naši svirači izveli su kratki kulturno umjetnički program, gdje su pokazali svoje umijeće na tamburama i mandolinama te izmamili osmijehe na naša lica ali i na lice predsjednika Josipovića. Zatim je slijedilo druženje i fotografiranje. Sve su to popratile kamere naših TV postaja.
Kao i svako, tako smo i ovo putovanje upotpunili kulturno-povijesnim i duhovnim sadržajima. Kroz značajnija mjesta Zagreba proveo nas je gosp. Srećko Malbašić te nas na jedan vrlo zanimljiv i pristupačan način upoznao sa poviješću ovoga velegrada.

Tako smo između ostalog posjetili: Kamenita vrata, Krvavi most, crkvu Sv. Marka, razgledali Trg kralja Tomislava,Cvjetni trg i zagrebačku Katedralu.
Veliko hvala i gosp. Srećku što je izdvojio malo vremena i družio se s nama te upozorio naše svirače na zamke tehnologije ovog društva te im skrenuo pažnju na vrijednosti druženja koja kod naših mladih polako nestaje.

Vesna Kolenda
Uskrs u Svetom ĐurđuNa sam dan Uskrsa, svečanim misnim slavljima započeli smo jedan novi život, život koji sliči našem Spasitelju.
Slavlje se nastavilo u Emausu, gdje je Isus bio prepoznat od njegovih učenika.
Već tradicionalno, Emaus slavimo u selu Karlovcu, kako bi na sibmoličan način uprizorili biblijski dođagaj.Velika subota u Sv. Đurđu

U godini vjere, ovogodišnji Uskrs
obrađuje temu uskrsnog nepovjerenja.
Uskrs je temeljno čudo.
Temelj naše vjere i temeljno vjerovanje.


S pisanicom ususret Uskrsu

U središtu mjesta Sv.Đurđ izložena je velika pisanica, koja je nastala kao rezultat projekta ususret Uskrsu kojeg su idejno osmislili i sponzorirali općina i župa Sv.Đurđ.
Oslikali su je poznati koprivnički slikari Josip Gregurić i Stjepan Pongrac i naš župljanin slikar Stanko Sabol.
Slikarstvo nije samo izraz ljudske potrebe za kreativnošću, igrom i razonodom, nego izvorno i druge zadovoljava, društvene i kulturne potrebe. Osim divljenja djece, sumještana i posjetitelja pisanica ima vrlo važnu ulogu u procesu usvajanja umjetnosti i kulture u kojoj živimo. Kao što i priliči mjestu i vremenu pisanica je oslikana središnjim sakralnim motivom. Biti će izložena do dana općine i župe Sv. Đurđ, a nakon toga ostaje u našem vlastništvu. Ideja vodilja bila je spojiti tradiciju oslikavanja pisanica za Uskrs, sa tradicijom našeg naivnog slikarstva. Napravljena je u velikom formatu, visoka malo više od dva metra. Na taj će način pisanica postati i svojevrsna atrakcija i ponos naše župe i općine.
b Veliko hvala općini, načelniku Lazar Marijanu i Gomaz Kati na starim kolima te djelatnicima općine koji su sve postavili na svoje mjesto, Ico, Drago i Zvonko.!

Veliki četvrtak u Svetom ĐurđuDao sam vam primjer da i vi tako činite.
Župnik je na Veliki četvrtak ove godine imao uza se apostole:
Drago Turković, Božo Rendić, Ivo Kosir, Joža Kuharić, Mladen Nikolić, Lukačić Renato, Marijan Dijanošić, Kristijan Štabi, Josip Horvat, Damir Gizdavec, Jozo Nikolić, Čanaki Goran
Križni put po župiDana 17. 3. djelatnici našeg Caritasa upriličili su pobožnost križnog puta po selima naše župe. Procesija je krenula iz Hrženice i završila na Strugi sa svetom misom koju je predvodio župnik iz Jalžabeta, Josip Vidović. Nas oko 350 župljana po prohladnom i vjetrovitom vremenu činili smo povorku s križem Kristovim po selima naše župe. Hvala svima koji su nas kod pojedinih kapela dočekali i s nama molili i onda častili kolačima i pićem i našoj općini koja nas je poslije mise počastila u društvenom domu Struga „struškim grahom“. Udruga žena iz Struge već je ponudila i pisanice kao ures vremena koja su tek pred nama. Hvala vatrogascima iz Sv Đurđa i policiji na osiguranju po cesti, ženama i muževima iz Struge koji su skuhali fini grah i pjevačima i svima prisutnima.13. križni put mladih
Varaždinske biskupijeGotovo osamsto mladih sudjelovalo je proteklog vikenda, 16. i 17. ožujka, na trinaestom po redu križnom putu mladih Varaždinske biskupije koji se ove godine održao na području župa Koprivničkog dekanata.

Iz ludbreškog dekanata sudjelovao je sa 80-ak mladih dok je 18 njih bilo iz naše župe.


KORIZMENA ISPOVIJEDDana 16.3. u župnoj crkvi Svetog Juraja u Sv Đurđu, slavio se sakrament izmirenja čovjeka s Bogom i čovjeka s čovjekom.

Dužnost nam je od vremena do vremena zastati i ispitati se gdje smo, kako smo živjeli u skladu s Kristovom zapovijedi ljubavi. Na ispovijed ne idemo tek radi nekog duševnog olakšanja nego iz vjere da je Bog ljubav i milosrđe, pa ako nas svatko odbaci, On nas neće odbaciti. Prihvaća nas onakve kakvi jesmo, ali nam pruža ruku milosrdnicu. Zato je to sakrament pouzdanja i očitovanja naše vjere u milosrđe i spasenje Boga našega. Tko želi živjeti s Bogom, uviđa da za njega ne postoji zaključak, nego treba uvijek iznova počinjati, kao što počinje svaki novi dan.

U Crkvi je ispovijedalo više svećenika ludbreškog dekanata, a okupio se i znatan broj vjernika.


HABEMUS PAPAM


13.3.2013. je dan kada je Crkva u konklavama izabrala novog papu.

Novi, 266. papa, isusovac je, Argentinac, Jorge Mario Bergoglio, 76-godišnji dosadašnji nadbiskup Buenos Airesa.

Novi papa izabrao je ime Franjo.
To je prvi puta u povijesti Crkve da je jedan rimski biskup uzeo to ime, i prvi puta da je jedan isusovac izabran za papu, te da papa dolazi iz Latinske Amerike.
Katolička crkva dobila novog papuU srijedu 13.03.2013. u 19,06 sati bijeli dim iz Sikstinske kapele označio je završetak konklava, te da je Katolička crkva dobila novog papu.

Jorge Mario Bergoglio Nadbiskup Buenos Airesa
postao je novi papa uzevši ime Franjo I.


ODRŽANA TRIBINA O
ZDRAVSTVENOM i SPOLNOM ODGOJUU petak, 8. ožujka 2013. održano je predavanje, TRIBINA - o zdravstvenom odgoju, koje su predvodili članovu udruge GROZD.
Roditelji su na taj način mogli čuti i drugu, kršćansku stranu priče oko spornog 4. modula: Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. Kao što i sam naslov udruge glasi, oni se zalažu za prava roditelja koji su prvi odgajatelji svoje djece, da oni imaju pravo na izbor, da im se da mogućnost izbora zdravstvenog odgoja, da im on ne bude nametnut, te da bude u skladu sa prihvatljivim kršćanskim načelima. Njihov cilj jest da se roditelji organiziraju te da prikupe barem 51 % potpisa iz svakog pojedinog razreda, da reagiraju na vrijeme, da se takav način nametanja tog učenja odbaci, jer kad se jednom tiskaju priručnici za zdravstveni odgoj, to će biti već malo teže spriječiti.
Dragi roditelji, budite ti koji će sami birati što će to vaša djeca učiti u školama jer to je vaše pravo, ali i obaveza da se za to kao kršćani izborite na pravilan način.Povjerimo, sada, svetu Crkvu brizi i skrb Vrhovnom Pastiru, Našem Gospodinu Isusu Kristu i zazovimo svetu Majku Mariju da svojom majčinskom dobrotom bude na pomoć ocima kardinalima u izboru novog pape.ZADNJI dani papinstva Benedikta XVIU ovim trenucima, papa Benedikt XVI., naša župna zajednica i cijela Crkva PRIPREMA SE ZA 28. VELJAČU. Svi se okupljamo na molitvu, kako bi bili s Papom Benediktom koji se namjerava povući s te službe. Taj čin je izraz zajedništva cijele Crkve s našim Papom.

Crkva u hrvatskome narodu ima puno razloga Bogu dati hvalu za milosti koje je primila tijekom njegova pontifikata, noseći u sebi živi spomen na njegovu blizinu koja je bila na osobit način posvjedočena u apostolskome pohodu Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011. godine u Zagrebu. U ovoj Godini vjere, koju je proglasio Benedikt XVI., vjernici obnavljaju svoje pouzdanje u Gospodina, svjesni da On vodi svoju Crkvu."
(biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, 12. veljače 2013.)

Poznavali smo kardinala Ratzingera kao izuzetnog znanstvenika, filozofa i teologa, no on je kroz osam godina kako vodi Kristovu Crkvu kao rimski biskup pokazao da nije samo veliki teolog, nego ujedno i veliki pastir. On se zapravo s vremenom pretvorio u pravoga župnika, vrsnoga katehetu, branitelja Crkve posebno u onim krajevima gdje je Crkva ugrožena, gdje je sloboda vjere u pitanju."
(mons. Marin Srakić)

"Papi Benediktu XVI. ostat ćemo trajno zahvalni za njegovu jasnoću u naviještanju Evanđelja i za njegovo hrabro suočavanje s teškim kušnjama, koje su za vrijeme njegova pontifikata pogodile Crkvu"
(mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački)

"Pogođeni smo tom viješću, ali nismo izgubljeni. Znamo da duh Božji vodi Crkvu i da je to Benedikt XVI. učinio snagom Duha koji je i njega vodio kroz vrijeme dok je upravljao Katoličkom Crkvom."
(mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK)

ZA SLUŽBU PAPINSTVA OD 2005- 2013. GODINE
HVALA VAM BENEDIKTE XVI.!


5 korizmenih susreta s vjernicima laicimaU Godine vjere Varaždinska biskupija priređuje 5 korizmenih susreta s vjernicima laicima – suradnicima u župnim ekonomskim i pastoralnim vijećima.

Na prvom susretu 16. veljače, okupili su se predstavnici ekonomskih vijeća svih župa biskupije (Sv. Đurđ –Zlatko Tkalec).

Na susretu predstavnika župnih pastoralnih vijeća u biskupiji, 23. veljače (članovi župa Đurđevačkog, Koprivničkog, Ludbreškog i Virovskog dekanata) od naših vijećnika sudjelovat će Štabi Renata, Juričan Draga, Đurđica Šmic, Vlado Horvat.

Opširnije na web stranicama Varaždinske biskupijePapa Benedikt XVI dao ostavkuDragi čitatelji i posjetitelji ove stranice.

Pošto se naši mjerodavni, u biskupiji, nisu do sada očitovali ni obratili nama župnicima na župama, nijednom riječju o izvanrednoj vijesti, da se papa Benedikt XVI. odriče papinske službe, evo, za sada samo kratka natuknica o toj vijesti na našoj stranici…

Papa Benedikt XVI - 85-godišnji Papa je svoju odluku o ostavci objavio na latinskom tijekom sastanka kardinala jutros u Vatikanu, rekavši da se jednostavno osjeća isuviše starim kako bi nastavio obavljati papinsku dužnost:

"Okupio sam vas na ovaj susret ne samo zbog tri kanonizacije, već i da bih vam objavio odluku od velike važnosti za život naše Crkve. Nakon što sam nekoliko puta ispitao svoju savjest pred Bogom, sa sigurnošću vam mogu reći da moja snaga, usljed velike starosti, više nije dovoljna kako bih adekvatno vršio svoju papinsku dužnost."

Papa je rekao da nema snage ni u tijelu ni u umu da bude na čelu katoličke crkve. Glasnogovornik Vatikana , otac Federico Lombardi je izjavio da je papina objava došla kao veliko iznenadjenje i zvaničnicima i svim ostalima u Vatikanu. On je potom rekao da Papa odlazi s položaja krajem ovog mjeseca.

''Papa će u potpunosti obavljati svoju dužnost do osam sati uvečer 28. februara, dakle, do kraja mjeseca. Osam uvečer po rimskom vremenu. Do tada je papa u punoj funkciji. No, od toga trenutka započinje period prazne Svete Stolice.''

Konklava kardinala će biti sazvana da izabere novoga Papu.
Ostavka Benedikta 16. tog predstavlja mogućnost da će , kada bude ustoličen, novi pontif biti jedno vrijeme vodjen od strane svoga prethodnika.


Pepelnica u Sv. ĐurđuNa Pepelnicu - Čistu srijedu 13.02.2013. naša župna zajednica slavila je sv. Misu na kojoj je bio i obred pepeljenja.

Pepelnica ili Čista srijeda, je dan kojim započinje korizma i uvodi nas u hod prema slavlju Kristova uskrsnuća – Uskrsu.
To je put koji od pepela, praha i propadljivosti vodi prema uskrsnuću i oblikovanju novoga čovjeka. Na tome putu moramo biti pomireni s Bogom.Proslavljena Gospa Lurdska
i Dan bolesnikaDana 11. veljače 2013., na liturgijski spomen Gospe Lurdske, svečano smo u našoj crkvi slaviti 21. Svjetski dan bolesnika.

Bolesni i pomalo nemoćni župljani, rado su prisustvovali u Liturgiji. U propovijedi, župnik ih je podsjetio kako su nekada (još mlade i zdrave) rado zastale u našoj špilji Gospe Lurdske, izgrađene 1975., i molili je za pomoć.
Djelatnici Caritasa pomogli su u prijevozu nekih bolesnika. Na kraju svete mise, bolesnici kojima su željeli, župnik Vlado je podijeljeno bolesničko pomazanje.
Zajedništvo sa bolesnim i starijim osobama, a njih je sve više, nastavili su poslije mise druženje sa djelatnicima Caritasa. Oni su priredili kuhanog vina i vrući čaj, te krafline i kolače.
Ovim putem približili smo se našim bolesnicima i pokazali im da nisu sami, te da mogu računati na nas. Dao im Bog zdravlja do godine. Djelatnici Caritasa su posjetili i nedavno stradale članove u prometnoj nesreći obitelji Krušelj iz Sesveta. KGProslava Valentinova u KarlovcuValentinovo smo slavili nedjelju prije samog Valentinova, 10.veljače 2013., poradi početka korizmenog vremena.

U slavlju svete mise sudjelovalo je veliko mnoštvo, okupio se lijepi broj vjernika, što mještana Karlovca a onda i iz drugih sela.
Nekako su se ove godine poklopili i spomen na Sv. Valentina i na bl. Alojzija Stepinca. Na kraju mise dosadašnji zvonar Tkalec Ignacije predao je ključeve crkve Sv. Roka, novim zvonarima u Karlovcu, Bestijanić Mladenu i Suzani.
U propovijedi župnik se zahvalio i ostalima (još 6 obitelji) koji su se javili da bi vršili tu službu. Pohvalio je dobru volju tih ljudi da budu u službi ljudima, na pomoć župniku i na slavu Svevišnjemu.
Za potrebe crkve u Karlovcu, javite se novim zvonarima.Proslava StepinčevaHodočastili smo i slavili svetu misu na grobu bl. Alojzija Stepinca u Zagrebačkoj katedrali 10.02.2013.
Pedesetak hodočasnika po snježnom nevremenu, imalo je bogato ispunjenim sadržajem, nedjeljno popodne, jer su bl. Alojzija mogli doživjeti kao hodočasnika u svetu zemlju 1933.
Nadbiskupski duhovni stol i Postulatura bl. Alojzija Stepinca organiziraju izložbu pod nazivom "Stepinčevim stazama po Svetoj Zemlji", a izložena je u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a.
Na hodočašće je išao parobrodom i trajalo je 14 dana. Posjetili smo i znamenite prostore gornjeg grada od Kamenitih vrata, Crkve svetog Marka i druge ustanove na Gornjem gradu.
Sve smo to začinili finim i slatkim delicijama na sajmu čokolade. Hvala stručnom vodstvu prof. Srećku Malbašiću.
Zahvala Bahat Franji (zvonaru)
i Mariji (sakristanki)U nedjelju 03.02.2013. zahvalili smo dragom Bogu na daru služenja u našoj župnoj zajednici. Služili su nam i činili mnoga dobra Bahat Franjo i Marija iz Svetog Đurđa. Vršili su službu zvonara i sakristana. Vrijeme vršenja tih službi iznosi 44 godine. Započeli su davne 1960-te i s malim prekidom trajalo je do dana današnjega, 3.2.2013. Činu zahvaljivanja (euharistija) i opraštanja od službe uz domaćeg župnik Vlade, prisustvovali su i predvodili vlč. Igor Radašić i propovjednik vlč. Pavao Markač. Župni zbor uzveličao je slavlje svojim pjevanjem.

Još ni Sunce na istoku nije svojim prvim zrakama zagrlilo nebo, a Franjo je već bio budan. Hitao je do svog radnog mjesta, do svoje i naše crkve. Jutarnjim zvonjenjem budio je župljane Svetog Đurđa. Svi koji su čuli prvi jutarnji Anđeo Gospodnji znali su: To zvoni naš Franjo. Svakoga dana nalazio se u crkvi – prije, za i poslije mise. Bez njega mnogo toga ne bi „štimalo.“ Znao je točno gdje, što, kako i kada što uraditi. U tome mu je uvelike pomagala supruga Marija, sakristanka. Čistila je, uređivala i cvijećem kitila hram Boga u Svetom Đurđu. Zajedno su počeli služiti Bogu i ljudima i zajedno prepuštaju tu istu službu mladim naraštajima. HVALA VAM!

I dok su mnogi od mještana točno u dvanaest blagovali obiteljski ručak, Franjo je još jednom morao do crkve da odzvoni podnevni pozdrav Gospi. Onda još jednom - navečer. No, to nije sve! Bio je nazočan uvijek i na svakom mjestu gdje god je to bilo potrebno. Ispraćao je preminule, pozdravljao mlade koji su uplovljavali u bračnu luku, dočekivao krštenike, njihove kumove, roditelje i rodbinu. Prvopričesnici i krizmanici, hodočasnici i slučajni gosti prolaznici nisu mogli proći, a da ih Franjo ili Marija nisu dočekali.

Često raspoložen za priču! Život našeg zvonara poput života svih nas, bio je isprepleten lijepim i manje lijepim trenutcima, obogaćen ljubavlju svoje obitelji i protkan toplinom ljudi s kojima se susretao. Nije uvijek sve bilo jednostavno ni lako. Jednako se nosio s problemima i padovima kao i s uspjesima i usponima.

Zvona i dalje zvone sa zvonika crkve Svetog Jurja u Sv. Đurđu. Pozdravljaju svitanje novoga dana i njegov odlazak na počinak. Više ne zvoni Franjo. On priprema sa suprogom Marijom račune Onome koji je gospodar neba i zemlje, živih i mrtvih, mladih i starih, zdravih i bolesnih, vjernika i nevjernika…

Službu zvonara i sakristanke vršit će dalje članovi obitelji Bahat, Miro i Ljerka iz Sv. Đurđa.
ZDRAVSTVENI ODGOJU srijedu, 23. siječnja Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika naše župe (HKDPD) održalo je svoj sastanak.

Tema je bio nametnuti zdravstveni odgoj u osnovne i srednje škole.
Raspravljali smo o sva četiri modula u kurikulumu odgoja, te smo zajednički zaključili kako zapravo nedostaje više rasprave o nasilničkom ponašanju među vršnjacima i različitim ovisnostima.
Treba još jednom naglasiti da Crkva nije protiv zdravstvenog odgoja, nego se protivi takvom postojećem zdravstvenom odgoju, a posebno njegovom 4. modulu o odgovornom spolnom ponašanju i spolnoj/rodnoj ravnopravnosti.
Taj modul nije u skladu sa dobi djece koja već od 5. razreda uče o masturbaciji, od 6. razreda o pornografiji kao izvrsnoj tehničkoj poduci, o homoseksualnim spolnim činovima koji se izjednačavaju sa heteroseksualnim itd.
U cijeloj toj raspravi nedostaje istinskog dijaloga između države i Crkve, te se takvim izjavama šalju samo negativne slike ovoj djeci i hrvatskom narodu, među kojima, možda neki i slabije poučeni o ovim temama, prave informacije mogu dobiti na žalost samo iz dnevnih novina ili medija koji su većinom njima na pogodnijoj strani.

Nadamo se da ćemo svojim molitvama i doprinosom uspjeti objasniti, protumačiti i educirati ljude o spornim točkama zdravstvenog odgoja.

Zdravstveni odgoj u svjetlu demokracije,
predavanje prof. dr. Tončija Matulića


DIJAMANTNI JUBILEJ BRAKAU nedjelju 20.01.2013. pod sv. Misom zahvalili su dragom Bogu, za 60 godina bračnog zajedništva, Ignac i Franca Tkalec iz Karlovca, Glavna 10.

Ignac je rođ. 1930, Franca je rođ. 1936. a vjenčali su se davne, 17.1.1953. godine. Kumovi su im bili Tkalec Ivan i Sinković Florijan a vjenčao ih je župnik Antun Havaić.

Za vrijeme misnog slavlja u župnoj crkvi Svetog Juraja, dijamantni bračni par u krugu župne zajednice i članova svoje obitelji obnovili su bračna obećanja i zahvalili Gospodinu za sve milosti koje im je dijelio kroz ova desetljeća.

"Naši slavljenici primjer su kako se zajedništvo, ljubav, dobrota, vjernost i iskrenost, koje su jedno drugome obećali prije 60 godina, može doista živjeti uz Božju milost i snagu.

Neka nam oni, dragi mladi, budu primjer da shvatite da bez Boga u životu ništa ne ide".
Od srca im čestitamo i preporučamo Dobrome Bogu da ih poživi u radosti, strpljenju i zdravlju.
ZAHVALA ZVONARIMA
na blagdan Sv. Tri KraljaSlužba zvonara je vrlo slična službi sakristana.
To je osoba koja se brine za red i čistoću u crkvi, a osobita mu je briga liturgijsko posuđe i odjeća, kao i uređenje liturgijskog prostora.
Na poseban se način brine za sakristiju, tj. sve ono što je potrebno čuvati i održavati u njoj. Kako bi mogao odgovorno i pravilno obavljati svoju službu, sakristan je pozvan upoznati se s liturgijskim odredbama Crkve, a posebice s liturgijskim knjigama i uputama.

Već 35 godina, od 1977-2012. g. o kapeli sv. Roka se brine obitelj Ignaca (Naci-zvonar) i Francike Tkalec (sakristanka) – iz Karlovca.

Na tom nesebičnom trudu možemo reći jedno veliko HVALA, što su služili na dobrobit župne zajednice.

Neka njihov dugogodišnji rad bude poticaj drugim župljanima da se odvaže na ovu hvalevrijednu službu.